Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 100-300 USM czy Canon 55-250 IS???
Autor Wiadomość
Tayler 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Maj, 2008   Canon 100-300 USM czy Canon 55-250 IS???

Który z wymienionych obiektywów będzie lepszy do zdjęć sportowych, przyrody? Co jest w tym przypadku ważniejsze stabilizacja czy szybki AF?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 30 Maj, 2008   

W zdjeciach sportowych? A to zalezy co chcesz osiagnac :mrgreen:
1. Jesli chcesz miec ostre tlo i rozmazanego biegnacego zawodnika, to bierz ciemny obiektyw ze stabilizacja.
2. Jesli chcesz miec ostrego, biegnacego zawodnika i ostre tlo, bierz jasny obiektyw i podaruj sobie stabilizacje.

A co do Twoich typow, to zaden z tych obiektywow nie jest, moim zdaniem, wystarczajaco jasny.

Tayler 
Nowy

Generalnie chodzi mi o zamrożenie ruchu przy dobrym świetle. Wiem że te obiektywy nie są najlepsze ale który będzie sie lepiej spisywał pod tym względem?

MC 

Moim zdaniem, niestety zaden. Maja f5.6 na koncu, a to na sport zdecydowanie za duzo.
Moim zdaniem minimum na sport to:
http://cyfrowe.pl/aparaty...40l-ef-usm.html
http://cyfrowe.pl/aparaty...apo-if-hsm.html
A bardziej sie nada:
http://cyfrowe.pl/aparaty...28l-ef-usm.html

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Te obiektywy z linków powyżej są znakomite - dwa z nich mam - ale drogie. Z tych z tytułu tematu chyba wybrałbym jednak 100-300. Oba są ciemne, ale ten wybrany przeze mnie jest solidniejszy. No i dłuższy.

MC 

Pstrykacz, jak (prawie) zawsze sie z Toba zgodze. Ale moze lepiej, zeby kolega jednak troche dolozyl, a nie potem przeklinal, ze kupil obiektyw, ktory sie do sportu raczej nie nadaje? Potem go sprzedal po nizszej cenie i kupil w sumie ktorys z proponowanych przeze mnie?

arietiss 
Optyczny
arietiss

MC ma rację! Nie bierz tych obiektywów, bo tylko niepotrzebnie wydasz pieniądze! 100-300 całakiem, całkiem, ale nie do tego! :mrgreen:

pawel23 
Rozmowny

100-300 to naprawdę przyzwoite szkiełko, ale niestety jest ciemne a do tego trzeba je jeszcze trochę przymknąć żeby całkowicie nie mydliło na dłuższym końcu... Żeby ten obiektyw dawał rade w sporcie, trzeba mieć naprawdę super warunki oświetleniowe, lepiej już zainwestować w jeden z obiektywów które wylinkował MC

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Uwaga ogólna jest taka, że do sportu obiektywy powinny mieć szybki AF i być jak "najjaśniejsze". Stabilizacja to sprawa drugorzędna.
Teraz jest jeszcze pytanie DO JAKIEGO SPORTU i w jakich porach dniach MUSISZ te zdjecia robić. Mógłbyś też pochwalić się jakie masz body.

dziadek77 
Nowy

witam postanowilem sie dolaczyc bo mam podobny lecz nie ten sam problem. Zastanawiam sie jaki zestaw szkiel wybrac:
1.c17-85 i C100-300
2.T17-50 i C55-250
dodam, ze mam body 400d, fotografuje zupelnie amatorsko rodzine, krajobrazy,oraz ostatnio zaczalem troszke architektury(glownie stare koscioly bo ich w uk jest oooo...)przegladalem testy tych szkiel, czytalem forum, przekonuje mnie swiatlo w tamim, a w17-88 wiekszy zakres no i chyba 100-300? jest tez opcja 17-50 i 100-300, ale chyba sie zgodzicie ze "dziura"chyba troszke za duza zeby nadrobic nogami :mrgreen: fundusze tez ograniczone wiec trzy szkla odpadaja, a moze jakis inny zestaw? chce tez podziekowac za pomoc w wyborze body-wielkie dzieki!!!! :idea:

MC 

Ja bym mimo wszystko taka dziure wytrzymal i kupil lepsze szklo.

dziadek77 
Nowy

ja tez jestem prawie zdecydowany na 17-55, ale powiedz mi czy w praktyce jest duza roznica pomiedzy 100-300 a 55-250, oprocz oczywiscie zakresu, bo w testach 55-250 wypada nawet niezle, dodam ze 250 w zupelnosci mi wystarcza.

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2008 21:10 ]
sorki na 17-50 :lol:

Tayler 
Nowy

Wysłany: Sob 31 Maj, 2008   

MM napisał/a:
Uwaga ogólna jest taka, że do sportu obiektywy powinny mieć szybki AF i być jak "najjaśniejsze". Stabilizacja to sprawa drugorzędna.
Teraz jest jeszcze pytanie DO JAKIEGO SPORTU i w jakich porach dniach MUSISZ te zdjecia robić. Mógłbyś też pochwalić się jakie masz body.

Do wyścigów motocyklowych (żużel i nie tylko), godzinny południowe i wczesne popołudniowe. Body to canon 400d, przez jakiś czas myślalem żeby wymienić na alfe 300 ale juz się z tego wyleczylem. Dodam tylko że zdjęcia robie zupełnie amatorsko dla siebie.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Czyli jakąś tanią Sigmę lub Tamrona można sobie darować. Obiektywy Canon 100-300 USM lub nowy 55-250 IS USM są tutaj OK. Sport jest dość "przewidywalny", więc powinny te obiektywy "dawać radę".

ted 
Uczestnik

MM napisał/a:
nowy 55-250 IS USM

Literówka 55-250 IS nie jest USM a szkoda :sad:

Odpowiedz do tematu