Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 24 Wrz, 2012
Dlaczego jest na odwrót?
Autor Wiadomość
h205267@rppkn.c 
Bywalec

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012   Dlaczego jest na odwrót?

Ej, czemu w trybie TV (preselekcja migawki) nie mogę przy użyciu lampy wybrać czasu krótszego niż 1/200? Normalnie (bez lampy) mogę ustawić i na 1/4000, a jak aktywuję lampę to maximum to 1/200. Dlaczego niby tak? Skoro Z LAMPĄ to powinno być jeszcze krócej a nie dłużej. Dlaczego jest na odwrót?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012   

h205267@rppkn.c, a Ty masz znowu problemy z podstawami? :roll:
Hint: czas synchronizacji w Twoim Canonie to 1/200s (najkrótszy czas w którym migawka pozostaje w pełni otwarta), a wbudowany flash nie działa w HSS. Kup sobie zewnętrzną lampę obsługującą HSS, to będziesz miał "synchronizację" z każdym czasem, tyle, że przy pomocy pewnej sztuczki (lampa błyska stroboskopowo podczas całej drogi lamelek).

h205267@rppkn.c 
Bywalec

jaad, cześć. Dzięki za odpowiedź. A możesz mi powiedzieć o co chodzi z tym HSS? Co to za skrót?
Nie mogę nic znaleźć w sieci o tym.

Mógłbyś proszę trochę rozwinąć swoją odpowiedź? Trochę jaśniej dla mnie, bo nie rozumiem do końca powodu dla którego nie mogę użyć lampy w czasie migawki 1/4000.

Co stoi na przeszkodzie by to zrobić?
W innych czasach też przeciez na jakiś czas zostaje migawka w pełni otwarta, prawda? Zawsze.
Nie rozumiem więc o co Ci chodzi. SPrecyzuj jeszcze raz, okej?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

h205267@rppkn.c napisał/a:
A możesz mi powiedzieć o co chodzi z tym HSS? Co to za skrót?
High Speed Sync
Trochę jaśniej dla mnie, bo nie rozumiem do końca powodu dla którego nie mogę użyć lampy w czasie migawki 1/4000.
Bo w aparacie masz migawkę szczelinową a nie centralną.
Co stoi na przeszkodzie by to zrobić?
Patrz wyżej. Aparaty z migawką centralną nie mają tego ograniczenia.

h205267@rppkn.c 
Bywalec

Że niby migawka jest szybsza od światłą lampy? I nim lampa zdążyłaby błysnąć to migawka zdążyłaby się otworzyć i zamknąć?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Skąd taki wniosek? Poczytaj czy się różnią migawki centralne od szczelinowych to będziesz wiedział co i jak.

komor 
Moderator

h205267@rppkn.c, poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka

h205267@rppkn.c 
Bywalec

Poczytałem, ale po poczytaniu czegoś nowego nie rozumiem...

Bo piszą tak:

Cytat:
Dostępne najkrótsze czasy otwarcia migawki ustępują migawkom szczelinowym i najczęściej mieszczą się w zakresie od 1/500 do 1/1000 sekundy, jednak, w przeciwieństwie do nich, posiadają możliwość synchronizacji z lampami błyskowymi w pełnym zakresie pracy migawki.

No to chyba ja wolę mieć migawkę, która się synchroznizuje właśnie z lampą. Bo co mi z tego, jak się synchronizować z nią nie będzie? Przecież te zdania nie mają żadnego sensu. Wychodzi z nich, że albo mamy synchronizację z lampą przy czasie np. 1/200 albo lampę błyskową możemy użyć w czasie rzędu 1/4000 ale wtedy synchronizacji nie będziemy mieć. :shock: CO JEST GRANE?
No to po co w takim razie mozliwość użycia lampy błyskowej w czasie rzędu 1/4000 w innych modelach skoro lampa błyskowa i tak nie zadziała w odpowiednim momencie?

Przecież to jest jakieś niedorzeczne z tego co czytam.
Jak mam niby to zrozumieć Hijax?

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 15:11 ]
A i jeszcze jedno. W definicji migawki szczelinowej napisano tak:

Cytat:
W przypadku migawek szczelinowych nie jest to możliwe na najkrótszych czasach naświetlania. W zależności od zaawansowania technicznego tego typu migawki najkrótszy czas synchronizacji może wynosić od 1/30 do 1/250 sekundy.

No to to jest sprzeczne z tym co Ty mi napisałeś.
Bo ja nie mam szczelinowej migawki a moje maksimum to 1/200. A z cytatu powyżej wynika, że nawet jakbym miał szczelinową migawkę to moje maksimum byłoby 1/250. Też mi "wielka różnica". Widzisz to?

No to jak w końcu jest?

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 15:18 ]
I jeszcze jedno...

Znalazłem na tej stronie taką definicję (zaznaczone na końcu szarym kolorem):

To teraz mi powiedz co znaczy słowo "ustępuje" w naszym języku.
Skoro ktoś czemuś ustępuje to jest od niego gorszy.
Dlaczego więc migawka, która potrafi cykać foty z prędkością 1/4000 ma niby ustępować tej, której maksimum to 1/250?! Przecież to jakie totalny bzdury. Dlaczego LEPSZA "ustępuje" niby GORSZEJ?
O co tu chodzi? To jakiś błąd autora w tekście czy co?

Przez to już nic nie wiem.

moronica 

Pomogła: 106 razy

Bo ja nie mam szczelinowej migawki a moje maksimum to 1/200

masz szczelinowa migawke

h205267@rppkn.c 
Bywalec

No dobrze, to przyjmijmy że mam szczelinową.

Jak zatem jest w tych różnicach w czasie między szczelinową a irysową?

moronica 

Pomogła: 106 razy

h205267@rppkn.c, taka ze migawka irysowa bez wzgledu na to, jak krotki jest czas jej otwarcia, jest w tym momencie cala otwarta. a szczelinowa ma pewien graniczny czas, podczas ktorego jest otwarta na calej powierzchni kadru, a na czasach krotszych druga kurtyna goni pierwsza bedac juz tak jej blisko, ze nie caly sensor jest odsloniety podczas blysku. dzieki takiej konstrukcji latwiej jest uzyskac bardzo krotkie czasy, wada za to jest synchronizacja z lampa

komor 
Moderator

h205267@rppkn.c, weź przeczytaj to jeszcze ze dwa razy, aż zrozumiesz. Nie da się ukryć, że animacja by się przydała, ale ja nie będę tego za Ciebie szukał po internecie. Maksymalny czas synchronizacji migawki szczelinowej z lampą może wynosić 1/250, albo 1/200 albo przykładowo 1/160 – to zależy od modelu aparatu. U Ciebie akurat wynosi 1/250. To jest maksymalny czas, podczas którego matryca jest w pewnym momencie cała odkryta (i wtedy właśnie następuje błysk). Wszystkie czasy krótsze powodują, że zanim pierwsza kurtyna w całości odkryje matrycę, to druga zaczyna już ją zakrywać.

jaad75 
Klub Pierdzieli

W innych czasach też przeciez na jakiś czas zostaje migawka w pełni otwarta, prawda? Zawsze.
Nie zawsze, w czasach powyżej synchro druga kurtyna rusza, zanim pierwsza zdąży odsłonić matrycę (teoretycznie, bo w praktyce jest tam jeszcze trochę czasu na ulepszenia). Im krótszy czas naświetlania tym druga kurtyna rusza szybciej i w najkrótszych czasach nad matrycą przesuwa się tylko wąska szczelina (stąd nazwa). Czas naświetlania tyczy się tego jak długo poszczególne fragmenty matrycy są naświetlane, natomiast całość naświetlania trwa w przybliżeniu tyle, ile przesuw szczeliny nad klatką, czyli ok. czasu synchro.
W sytuacji w której wyzwolisz lampę (z krótkim błyskiem), gdy kurtyny zasłonią część klatki, naświetlisz fleszem tylko tę część, która będzie w danym momencie odsłonięta.
komor napisał/a:
Maksymalny czas synchronizacji migawki szczelinowej z lampą może wynosić 1/250, albo 1/200 albo przykładowo 1/160 – to zależy od modelu aparatu.
Może być nawet 1/400s i krócej, to z kolei zależy od optymalizacji wyzwolenia lampy, ale może trochę na to za wcześnie... :razz:
komor napisał/a:
U Ciebie akurat wynosi 1/250.
1/200.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
1/200

Oczywiście, omyłka pisarska. :)

h205267@rppkn.c 
Bywalec

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2012   

Cytat:
Wszystkie czasy krótsze powodują, że zanim pierwsza kurtyna w całości odkryje matrycę, to druga zaczyna już ją zakrywać.

Cytat:
druga kurtyna rusza, zanim pierwsza zdąży odsłonić matrycę

Koledzy, nie rozumiem co to znaczy. Gdzie mogę ujrzeć faktyczny ruch? Bo z tych opisów nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak to działa. To znaczy jestem, ale po waszych dopiskach wychodzi na to, że źle sobie wyobrażałem tę czynność. Jak to więc właściwie działą?

Odpowiedz do tematu