Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Monitor do fotografii dla amatora
Autor Wiadomość
mati83 
Bywalec

Wysłany: Pią 09 Mar, 2012   Monitor do 1000zl

Witam,
czy do 1000zł kupię coś lepszego od Dell U2412M ?
Pozdrawiam.

Reklama

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012   

jeśli chodzi o 24' to raczej nie....jak 22' to można z wyższym kontrastem della 2209WA, nie wiem czym one się jeszcze różnią, a uważam że zagłębianie się w temat przy budżecie 1000zł jest dość proste - nie zaszalejesz i nie kupisz cudów :)
Ja mam 2209WA - po zmianie z jakiegoś samsunga kwadracioka jestem mega zadowolony z jakości obrazu mimo że ona odbiega od wyższych monitorów z wyższych półek.
Teraz jedynie kupujemy kalibrator w kilku żeby poprawić obraz - o ile? no to już wyjdzie w praktyce...sam obraz bazowy jest naprawdę zadowalający.

slawomirro 
Początkujący
-

Wysłany: Pią 03 Sie, 2012   Monitor dla fotografa

Obecnie mam tani monitor z matrycą TN Asus VH222T. (21,5")
Niemniej skalibrowany kalibrator OneEye. W sumie sprawdza się, ale denerwują mnie strasznie kolory którym brak dobrego nasycenia, licha czerń i strasznie nierównomierne podświetlenie, co w nocy wychodzi.
Czasem w coś gram, głównie to jednak biuro i fotografia.

Budżet mam ograniczony. Niemniej musi to być:
-nie wiecej niż 1000zł (najchętniej wydałbym 2-3x więcej, ale to marzenia)
- matryca IPS
- czas reakcji nie dłuższy niż 8ms
- w miarę równomierne podświetlenie.

Typy mam 2:
LG IPS236V-PN (754zł)
test modelu ciut starszego: http://extrahardware.cnew...iew/strana/0/10

Dell U2312HM (740zł)
http://www.flatpanelshd.c...l&id=1271060370

W sumie Czesi chyba najlepsze testy porobili :)
Dell jes ganiony jednak za swoją czerń i nie wiem co o tym mysleć. Czesi strasznie chwalą tego LG. Porównują do innych modeli, któe nawet możei są lepsze w tej cenie, ale równomiernoscią podświetlenia nie grzeszą w tym przedziale cenowym.

Może jednak macie jakieś swoje dobre typy?

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Czw 20 Wrz, 2012   

Witam podepnę się pod temat by nie zakładać nowego.
Chciałbym kupić monitor, ale jak już to bywa rozterek co nie miara wraz z czytaniem jaki konkretnie wybrać.

Więc z prośbą o pomoc się zwracam.

takie propozycje wyszukałem:

http://www.amazon.co.uk/E...8170134&sr=8-25

http://www.amazon.co.uk/N...8170363&sr=1-96

http://www.amazon.co.uk/S...8170077&sr=8-73

Tak na logikę to odpowiedz Eizo się nasuwa, ale może nie do końca ten stereotyp jest aktualny?
Do tego ten samsung dość ciekawie się zapowiada choć nic nie pisze ile procent przestrzeni adobergb wyświetla i nie wiadomo ile marketingu w tym pisaniu.

Chciałbym za miesiąc złożyć zamówienie, może coś ciekawego pojawić ma się na horyzoncie lub lepszym wyborem będzie inny monitor niż te co podałem?.
budżet góra 8000zl
wielkość tak minimalnie 22 cale
zastosowanie fotografia i grafika, chciałbym w końcu świadomie pobawić się adobergb

pozdrawiam

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012   

90s,

- pierwszy - bardzo OK
- drugi - też OK ale... 27" a więc mała plamka. Przemyśl czy aż takiej patelni potrzebujesz do smażenia swoich fotek :wink:
- trzeci - forget it!

Ktoś kiedyś powiedział, że monitor jest jak biust - im większy tym lepszy. :twisted: :mrgreen:

Pisze te słowa pracujący na Dellu U2410 :mrgreen:

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012   

Dzięki fatman, za odpowiedz
no pierwszy bardzo OK ale i bardzo drogi:)
27" nie potrzebuje, nawet może być problem by mi się zmieścił na stanowisku, może być 22" ważne bym widział to co mam widzieć na nim.

Czytałem że są problemu z tymi NECami, że niby z jednością jakości matryc są problemy, czy coś takiego.

Monitor za mną chodzi już od roku i trochę czytałem o tym,ale i tak wole spytać nim podejmę ostateczną decyzje.

Liczyłem że może coś nowego się pojawiło na rynku od tamtej pory i tańszego, bo jeszcze jedno szkło mi potrzebne a ciułania co nie miara by mieć to i to. :sad:

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012   

90s, a ten rozważałeś ? Poczytaj.
http://www.nec-display-so...CD_Professional

Jest na mojej krótkiej liście i nie kosztuje tyle co ten Eizacz.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Nie 23 Wrz, 2012   

O takie coś mi właśnie chodziło:)
dzięki kolego, poszperam jeszcze co o nim piszą użytkownicy bo na razie z tego co wygrzebałem to same superlatywy.
Mocny nr. 1. i cena dwa razy mniejsza jak za Ezio jak nic przykrego nie wyczytam to by ten właśnie nabył.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012   

Zobacz to forum:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=5&t=75

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012   

Dziękuje fatman
przeczytałem wątek i znowu rozterka

Najgorsze jest to że obecnie mieszkam na poddaszu i mam zmienne warunki oświetleniowe do tego ściany w kolorze pomarańczowym. Ale chce kupić monitor który wyprzedać będzie moje umiejętności wykorzystania jego potencjału a nie taki który jest na ich poziomie by później go sprzedawać i kupować lepszy.

Druga sprawa wyczytałem że przy tych matrycach jednolitość oświetlenia jest kluczową sprawą, na dzień dzisiejszy jest to dla mnie problem ale do kilku miesięcy myślę że się przeprowadzę i będę mógł bez problemu spełnić te warunki.

Mam kalibrator spyder 3 elite z tego co wyczytałem to powinien dać sobie radę z poprawną kalibracją obu monitorów

Więc myślę że najlepiej zrobię kupując coś pomiędzy tym NEC a Eizo CG245W
czyli może coś takiego
http://www.amazon.co.uk/E...48476904&sr=1-1

cena tego CG241W w stosunku do CG245W jest widoczna a różnice to 0,1 cala, 6ms zamiast 5 i DisplayPort zamiast VGA
to tyle z tego co zauważyłem.

Z panem Tom01 rozmawiałem rok temu przy wyborze monitora dla dziewczyny polecał wtedy ten topowy bo nie lubi kompromisów:) niestety budżet nie pozwalał:(
Teraz nie jest lepiej ale może warto kupić lepszy niż drugi taki sam lub podobnej klasy.

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 13:02 ]
Edit:
Pogadałem z Panem Tomaszem i już mam pełną jasność sytuacji:)
czeka mnie sporo pracy, muszę przystosować pomieszczenie, zmienić oświetlenie
znaleźć firmę która mi skalibruje oba monitory i kupić CG241W
bo ten droższy ma kosmetyczne różnice, poza wbudowanym kalibratorem który daje tylko to że re-kalibracje można rzadziej robić.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2012   

No to w zasadzie decyzja jest. Ech te budżetowe dylematy. Kto ich dziś nie ma...
Napisz o swoich spostrzeżeniach jak już się z nim zainstalujesz.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2012   

Może jak wpadniesz do mnie to już będzie i sam ocenisz;)
na razie mam dylemat w szukaniu kogoś kto to skalibruje w UK, bo jednak mój kalibrator nieogranie tego

blixa 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Lis, 2012   

Poszukuję monitora do 1000 złotych więc cudów się nie spodziewam.Czy w tej cenie da radę kupić monitor dla amatora do obróbki zdjęć?W chwili obecnej biorę pod uwagę Iiyama X2472 HD i Dell U2312 HM i zastanawiam się czy w tej kwocie można dostać coś lepszego,nieużywanego?Może macie jakieś inne sprawdzone typy?

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 28 Lis, 2012   

komor napisał/a:

Niestety czasem porady na tym forum mają to do siebie, że przedstawiają idealny świat z marzeń osób doradzających. To jak czasem przy doradzaniu „Jaki obiektyw do ślubów”, gdzie pada czasem stwierdzenie, że bez dwóch korpusów FF i kompletu stałek to w ogóle nie da się nic zrobić.
Niemniej, jak już napisałem, ostatnie nowości X-Rite/Munki spowodowały, że moją skromną osobę od kalibratora dzieli już tylko kasa, a nie brak decyzji. :)

trochę odgrzeję temat...
ja też kilkukrotnie podchodziłem do tego tematu kalibracji.
miałem możliwość więc wybierając monitor sprawdzałem dwie IPSki ale stanęło na zwykłej TN bo obraz zdecydowanie bardziej mi odpowiadał. od tego czasu minęło już kilka lat, a monitor sprawuje się bdb i jestem zadowolony. kalibrowałem na oko korzystając z opisu i wzorców
http://www.obiektywni.pl/...tykul-204-2.php
również przymierzałem się do kalibratora ale miałem tak jak komor trochę wątpliwości czy to naprawdę podniesie komfort pracy.
kiedyś nawet pytałem osobę, którą cenię za rzeczowe podejście i dużą wiedzę w tematach foto czy i jak kalibrowała swoje środowisko pracy oraz na jakim monitorze pracuje.

pt: podejrzewam, że z choćby uwagi na ślubniaki i obróbkę z nimi związaną, masz właściwie skalibrowany sprzęt

a: No i jest problem, bo sam "jadę" na kiepskiej TNce. Tylko po prostu znam już na tyle swój monitor, że na oko potrafię wszystko poustawiać -odpowiednio pod lab, w którym zdjęcia wywołuję.

Jeśli chodzi o kalibrację to poległem........ nie mam na myśli swojego monitora (za kiepski) tylko dobry monitor dla grafika (jeden z modeli NECa). Siedziałem kilka godzin (w użyciu b. dobry kalibrator) i za cholerę nie byłem w stanie (tak po prawdzie nie tylko ja) skalibrować/ustawić wszystko tak, aby było tak jak na wzorcu.........

Tak więc, przepraszam Cię ale moje doświadczenie w tej materii jest dosyć kiepskie............
Jedyne co mnie cieszy, to że zdjęcia z labu w którym wywołuję materiał, są takie jak chcę -niestety jest to dziełem wyczucia a nie schematu/kalibracji jak należy...

pt: Tak, rozumiem. Tylko, że właśnie szukam tego wyczucia :)
Metoda kalibracji na odbitkę jest jednym z najlepszych domowych sposobów, a jak pewnie zauważyłeś, autor artykułu o kalibracji przestrzega:
w praktyce niczego nie obliczamy: odpowiednie korekty ustalamy eksperymentalnie, obserwując wzorzec kalibracyjny i jednocześnie regulując parametry "Gamma", "Brightness" oraz "Contrast"
Tak więc postępujesz chyba jak najbardziej właściwie ;)

a: Najbardziej wkurzające było właśnie to, że taką metodą nie byłem w stanie ustawić wspomnianego NECa Kombinowania od czorta i ciut ciut a efekt ciągle nie ten co na wydruku (robiłem to w pewnej agencji reklamowej/drukarni). Jak (w około 5 osób) wspólnie uznawaliśmy, że obraz z monitora jest identyczny jak wzorce kolorów na odbitce -to zdjęcie z tej odbitki nie pasowało do tego co na monitorze. Jak zdjęcie było takie samo na monitorze i odbitce -to wzorce kolorów się niezbyt "zgrywały".
Masakra -skończyło się na tym, że graficy stwierdzili po prostu "jebać to, zrobimy sobie korekcję oczną"

pt: czasem niektóre osoby wspominają, że zamieszczane zdjęcia są zbyt ciemne.
Bardzo prawdopodobne, że to też kwestia regulacji jasności/kontrastu monitora odbiorcy. Zakładam jednak, że ogląda na nim więcej zdjęć i zauważył różnicę.

a: Ja się już nawet nad tym nie zastanawiam........ po prostu jest sporo ludzi, którzy wiedzą lepiej i mają najlepsze monitory. I najlepiej ustawione i skalibrowane. Inni mają źle i niewłaściwie. Jak się spotyka 2 z idealnie ustawionymi monitorami i mają inne wyniki -to jest wojna. Wolę się nie mieszać i robić swoje

to było pod koniec 2009 i pewnie sporo się do dziś zmieniło.
ja wciąż pracuję na tej samej TNce.
w pracy mam skalibrowany IPS ale mimo to swoje zdjęcia wolę oglądać i poprawiać na moim starociu. doskonale widzę na nim te pociągnięcia pędzlem
komor napisał/a:

A tu próbka tego, czego u mnie nie widać, a u was prawdopodobnie będzie dobrze widoczne:
Obrazek

nawet na moim lapie są one dobrze widoczne i myślę, że to akurat kwestia jasności - obejrzałem na starszej Belince, która nie ma takiego podbicia i faktycznie tam prócz włosów jednolita czerń choćbym nie wiem jak kombinował.

nie podważam sensu kalibracji sprzętowej. w zasadzie mam spojrzenie bardzo podobne do tego jakie w swoich postach prezentował komor.
jestem też ciekaw czy zmienił zdanie :)

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 28 Lis, 2012   

Tylko krowa nie zmienia poglądów :) ale u mnie w zasadzie bez zmian, monitor ten sam, kalibratora nadal brak. Obecnie mam inne potrzeby finansowe i wszelkie decyzje odłożyłem na kiedy indziej.

Odpowiedz do tematu