Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tani teleskop?
Autor Wiadomość
javal 
Nowy

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2012   Tani teleskop?

Witam,

Jestem totalnie zielony w temacie i nie będę nawet próbował udawać że się do tej pory szczególnie interesowałem tym co na niebie. Jednakże chciał bym mieć teleskop od chociaż by po to by w większym detalu popodziwiać księżyc.

Moje pytanie przede wszystkim brzmi czy warto kupować teleskop DO 1000 zł? To dla mnie i tak spora suma ale jeśli mam wydać 300-400 zł i g zobaczyć, to za darmo mogę iść do kibla i tam g popodziwiać.

Ile, co i w jakim szczególe był bym w stanie zobaczyć przez taki teleskop? Ewentualnie ile według was opłaca się wydać "na start" i również co mógł bym zobaczyć przez taki sprzęt ciut lepszej jakości?

Co powinienem wiedzieć jako totalny laik, czy muszę liczyć się z dodatkowymi kosztami? Czy zestawy ze sklepów są "kompletne".

Czy jest możliwe podpięcie do takiego sprzętu aparatu lub komputera? Wątpię żeby się nie dało chociaż podejrzewam że 1000 pln to może być za mało na taki "bajer" :) .

Wiem że zapewne odpowiedzi na te pytanie są GDZIEŚ na forum i jak bym poszukał to bym znalazł. Trochę poczytałem i nie jestem usatysfakcjonowany, a niestety nie mam aż tyle czasu ani zapału żeby tu przesiadywać godzinami, tak więc jeśli Twoja rada to "poszukaj/po googluj" uprzejmie proszę o nie odpowiadanie na mój temat ;) .

Dzięki z góry za pomoc.

Reklama

Dale 
Rozmowny

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

Witam, Javal a to czytałeś ?

http://www.optyczne.pl/54...la_amatora.html

http://www.optyczne.pl/29...C4%85cego_.html

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

Zdecydowanie warto. Opisz warunki obserwacyjne i osprzęt jakiego dodatkowo oczekujesz. Czy masz statyw, lornetkę, miasto-balkon, wieś ogródek, zdjęcia czy obserwacje, tylko noc czy też dzień, duże i cięzkie czy małe i plecakowe. ITP
Zwłaszcza statyw-montaż do foto może być drogi.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2012   

javal,znikł,bo go wezwał NIK............

Odpowiedz do tematu