Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Krajobraz w 18mm dla Nikon d90 - co wybrać?
Autor Wiadomość
Slavomir76 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   Krajobraz w 18mm dla Nikon d90 - co wybrać?

Czy różnica w jakości pomiędzy 18-55vr (przy 18mm) a 10-24 (przy 18mm) jest warta
ceny dedykowanych obiektywów szerokokątnych?

Mam obecnie 18-55vr i Nikkora 50 f/1.8d (portret/jakieś eksperymenty z fotografią kreatywną). Bardzo kusi mnie szeroki kąt do krajobrazów - naczytałem się o 10-20 i innych. Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie. Więcej - te moje zdjęcia wydają się czasem ostrzejsze .. o co biega, gdzie jest ten wielki plus, za który powinienem zapłacić parę tysięcy by robić świetne zdjęcia krajobrazowe? Jeszcze więcej - filtry 52mm są zdecydowanie tańsze niż te 77 - choć na razie mam tylko polara (Tiffena o którym słyszałem dużo psioczenia a jednak ja wad nie widzę) którego używam raczej z tą 50-tką.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

Slavomir76 napisał/a:
o co biega, gdzie jest ten wielki plus
Że masz szerzej niż 18mm?...
Slavomir76 napisał/a:
by robić świetne zdjęcia krajobrazowe?
Nie świetne zdjęcia a szersze ujęcia...

P.S.
Polar z szerokim kątem to nie jest dobra para...

dcs
[Usunięty]

Slavomir76,

http://skroc.pl/7056

Measurements i poszczególne pomiary na Field map /dla konkretnej ogniskowej i przysłony/

Slavomir76 
Nowy

Wow dzięki za linka. Czyli wniosek byłby taki, że jakości lepszej (w sensie np. ostrości) za te parę tysięcy nie uzyskam i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak?

@Hijaks_pl - czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Slavomir76 napisał/a:
i jest to tylko kwestia decyzji czy chcę tak szerokiego kąta jak 10mm - tak?
Zasadniczo tak.
Slavomir76 napisał/a:
czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?
Można, ale trzeba mieć wiedzę jak on działa i jaki to ma wpływ na kadr.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Slavomir76 napisał/a:
czemu polara nie powinno stosować się przy szerokim kącie?

Bo jeśli w kadrze znajdzie się niebieskie niebo, to powstanie na nim nienaturalny gradient.

moronica 

Pomogła: 106 razy

jest jeszcze jedna zaleta szkiel szerokokatnych, mniejsza dystorsja

18-55

tokina 12-24 ustawiona na 18mm

dcs
[Usunięty]

moronica napisał/a:
mniejsza dystorsja

...w środku zakresu.

moronica 

Pomogła: 106 razy

dcs, no przeciez mowimy o porownaniu ogniskowej 18mm w 18-55 i obiektywie UWA

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Slavomir76 napisał/a:
Ale z drugiej strony jak porównuję zdjęcia z mojego 18-55 to nie dostrzegam różnicy w porównaniu z tym co widzę na samplach w internecie.
link . polecam zerknąć na rogi. (corner)

mozer 
bo Pentax

Ja nie ufam serwisowi digital-picture - wielokrotnie widziałem przykłady zupełnie niezgodne z moimi doświadczeniami odnośnie danych szkieł.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

ja dosc często porównuję na tej stronie. w zasadzie wyniki na DP nie odbiegają od ogólnych opinii o danym szkle. a tak z ciekawości mozer, jakie szkła porównywałeś?

mozer 
bo Pentax

kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

mozer napisał/a:
kufel, no tego to już nie pamiętam, ale aż się zdziwiłem jakie na dp pokazało mydło, gdy tymczasem moje szkła były ostre.
może rozrzut jakościowy danego szkła. inaczej trudno mi to wytłumaczyć.

Slavomir76 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Wrz, 2012   

Faktycznie na brzegach widać dużą różnicę w zniekształceniach. Ciekawe jest to, że w centrum obraz z 18-55 zawsze jest lepszy.
Z drugiej strony różnica na brzegach powoli niweluje się wraz ze zmniejszaniem otworu przesłony - patrząc na zarekomendowane przez Was testy - przy f16 nie ma już na brzegach różnicy w ostrości zdjęcia a jedynie w niewielkich zniekształceniach (na minus dla 18-55).

Odpowiedz do tematu