Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
... korekta ekspozycji, przysłona, przygotowania...większość użytkowników ( około 80%) i tak robi zdjęcia na auto i pół-auto ponieważ nie ma czasu na inne tryby oraz podstawowej wiedzy o fotografowaniu. Jak dziecku wytłumaczyć? - poczekaj tatuś musi ustawić wartość ekspozycji, czas migawki itp. rzeczy albo ...poczekaj tu mi coś nie wyszło - jeszcze raz dziecko.
Są sytuacje kiedy nie nie ma czasu lub chce mi się ustawiać na tryb manualny itp. Ostatnio ustawiam na przemian tryb P i filmy i w Canonie zarówno 600D i 60D nie ma problemu z prawidłowa ekspozycją.
Miałem już system Nikona, Pentaxa, Canona (oczywiście oprócz profesjonalnych aparatów choć udało mi się nimi też popstrykać) Każdy z tych systemów ma coś do zaoferowania co go wyróżnia, ale jak dla mnie jako zaawansowanego amatora (także filmowania) optymalnym wyborem jest w tej chwili system Canona.
ponieważ nie ma czasu na inne tryby oraz podstawowej wiedzy o fotografowaniu.
Brak czasu wynika z braku wiedzy i umiejętności.
vulkanwawa napisał/a:
Jak dziecku wytłumaczyć?
Kwestia podejścia. Ja mówię: stań tu w słoneczku i spójrz na mamusię. I mam portrecik. Jak jeździ rowerkiem to nie przestaje po 5sekundach - mam czas na przestawienie aparatu tak, bym mógł pociągnąć seria... W międzyczasie zmieniam pozycje tak by zmienić tło, perspektywę itp...
Jednym słowem kwestia podejścia.
... korekta ekspozycji, przysłona, przygotowania...większość użytkowników ( około 80%) i tak robi zdjęcia na auto i pół-auto ponieważ nie ma czasu na inne tryby oraz podstawowej wiedzy o fotografowaniu. Jak dziecku wytłumaczyć? - poczekaj tatuś musi ustawić wartość ekspozycji, czas migawki itp. rzeczy albo ...poczekaj tu mi coś nie wyszło - jeszcze raz dziecko.
Są sytuacje kiedy nie nie ma czasu lub chce mi się ustawiać na tryb manualny itp. Ostatnio ustawiam na przemian tryb P i filmy i w Canonie zarówno 600D i 60D nie ma problemu z prawidłowa ekspozycją.
Miałem już system Nikona, Pentaxa, Canona (oczywiście oprócz profesjonalnych aparatów choć udało mi się nimi też popstrykać) Każdy z tych systemów ma coś do zaoferowania co go wyróżnia, ale jak dla mnie jako zaawansowanego amatora (także filmowania) optymalnym wyborem jest w tej chwili system Canona.
kierunkowskaz , sprzeglo , gaz , hamulec , lusterka , predkosc, wyprzedzanie, cofanie ... no cholera nie da sie tego opanowac . A jednak.
tak samo z aparatem. w gruncie rzeczy to proste sprawy, obsluge da sie sprowadzic przez trening czyli jej czestosc do daleko posunietej automatyzacji , ale wcale nie bezmyslnej.
Nie mozna powiedzic , ze tryb manualny jest lepszy od automatycznego - fotograf ma wiele mozliwosci do wyboru - jesli uzna ze P jest najlepszym to dlaczego nie?
Przejscie a priori na zawsze M wcale nie jest koniecznoscia , ani nie swiadczy o wiekszych umiejetnosciach fotografa , wcale nie musi prowadzic do lepszego wyniku. Jesli masz dobre wyniki na A i P to nie ma powodu ich wykluczenia , dopiero jesli w inny sposob uzyskalbys lepsze to warto sie zastanowic.
obsluga aparatu to przyslona , migawka i odleglosc takze wybrana wczesniej czulosc.
najwazniejsze to poznanie sprzetu - jego mozliwosci i ograniczen , nauczyc sie je obchodzic .
kazdym aparatem w danej klasie wielkosci matryc da sie dojsc do tego samego wyniku.
vulkanwawa, czyli jednak nie wiesz co to korekta ekspozycji? bo po raz kolejny przedstawiasz tryb M jako jedyna alternatywe dla krnabrnego swiatlomierza. a ten i tak bedzie ci robil pod gorke w sporej ilosci sytuacji, no chyba ze robisz zdjecia tylko przy slonecznej pogodzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10