Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G? czy jest przereklamowany?
Czy da się przeszukać internet pod kątem fotografii zrobionych właśnie tym modelem obiektywu? w pliku EXIF jest informacja 50mm.1,4. Czy to ktoś indexuje? google czy inna wyszukiwarka?
Pozdrawiam
[prosze mi nie odpidywać, że coś ze mną nie w porządku bo chcę obejrzeć wiele fotografii zrobionych Nikorem 1.4 i nie mam ochoty zaglądac na strony www.nikon.com][/b]
Nie opłaca się, bo wydawanie pieniędzy na sprzęt fotograficzny jest nieopłacalne. Lepiej na lokatę włożyć. A nie, czekaj, też się nie opłaca, bo niektóre lokaty są poniżej inflacji. A tak poważnie, to co to znaczy opłaca się?
Test na Optycznych, Pomiary na DXO
Studio1975 napisał/a:
Czy da się przeszukać internet pod kątem fotografii zrobionych właśnie tym modelem obiektywu?
Internet niekoniecznie, choć coś tam Google indeksuje, jeśli chodzi o EXIF. Ale możesz przeszukać np. Flickra.
Niekoniecznie Ci się uda. Poza tym to takie strasznie przypadkowe będzie, lepiej przeszukiwać zasoby stricte fotograficzne. Flickr to dość duża społeczność, dość dobrze uporządkowana, z tagami, grupami itd. Ale inne portale też pewnie da się podobnie przeszukać, może doradzi ktoś, kto korzysta z innych społeczności.
Studio1975, zdjęcia na Flikrze też są „moderowane” przez ich autorów. Wrzucają przeważnie tylko te najlepsze, a te gorsze nie. No i są najczęściej wyedytowane, podostrzone i w ogóle przekolorowane. Czego w sumie szukasz? Surowych sampli? To zajrzyj do testów. Wszędzie indziej zobaczysz raczej efekt pracy fotografa, a nie samego obiektywu.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Wto 02 Paź, 2012
komor, jak zobaczy surowe sample, to może niczego nie kupić
Sunders, ale proporcja zalet do ceny zależy od głębokości portfela, potrzeb oraz umiejętności docenienia różnicy między A a B. Dla jednego rozmowa o obiektywie za 1500 zł to będzie kosmos (nieopłacalny), a dla innego jakieś drobne. Dlatego irytuje mnie używanie sformułowania „czy się opłaca”. W ogóle się nie opłaca, przecież forsy ubywa z kupnem, a nie przybywa.
W ogóle się nie opłaca, przecież forsy ubywa z kupnem, a nie przybywa.
komor, a jednak opłaca się. Z kupnem forsy ubywa, ale jednocześnie przybywa możliwości na zrobienie fajnych zdjęć. Poza tym IMO radocha z nowego sprzętu - bezcenna
Opłacalny = przynoszący zysk. Wydając forsę zyskujesz nowe możliwości i dużo radości = przynosi Ci to jednak zysk/w rozumieniu korzyść,pożytek, a nie nadwyżka wpływów nad wydatkami/.
W ogóle się nie opłaca, przecież forsy ubywa z kupnem, a nie przybywa.
komor, a jednak opłaca się. Z kupnem forsy ubywa, ale jednocześnie przybywa możliwości na zrobienie fajnych zdjęć. Poza tym IMO radocha z nowego sprzętu - bezcenna
Opłacalny = przynoszący zysk. Wydając forsę zyskujesz nowe możliwości i dużo radości = przynosi Ci to jednak zysk/w rozumieniu korzyść,pożytek, a nie nadwyżka wpływów nad wydatkami/.
termin "oplaca " osobiscie mnie wqr..a-oplaca sie jesli traktujesz zakup jako inwestycje , czyli zakupionym narzedziem jakim jest obiektyw generujesz zysk.
w sytuacji amatorskiej , a wiec kiedy nie generuje sie zysku jest to pojecie glupawe ale niestety stosowane dosyc czesto w sensie " czy jest to najlepsze rozwiazanie , przy zalozonym limicie cenowy".
mam prosty rachunek - dziele srednia rozdzelczosc obiektywu ( najwazniejsza choc nie jedyna cecha) przez cene zakupu i mam " skale oplacalnosci" - czyli stosunek jakosci do ceny . Da sie porownac miedzy soba obiektywy - to mi sie sprawdza , choc tym sie specjalnie nie kieruje. Mam zupelnie inne kryteria doboru obiektyw - po kazdej sprzeczce z zona kupuje sobie dla poprawy nastroju nowy . Po cos dwudziestym obiektywie zona sie zorientowala i zaczela chodzic do najdrozszego fryzjera - wiec chyba dam sobie spokoj
Wysłany: Sro 03 Paź, 2012 poproszę o info jak w google image znaleźc foto pełnowymiaro
komor napisał/a:
Studio1975 napisał/a:
Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G?
Nie opłaca się, bo wydawanie pieniędzy na sprzęt fotograficzny jest nieopłacalne. Lepiej na lokatę włożyć. A nie, czekaj, też się nie opłaca, bo niektóre lokaty są poniżej inflacji. A tak poważnie, to co to znaczy opłaca się?
Test na Optycznych, Pomiary na DXO
Studio1975 napisał/a:
Czy da się przeszukać internet pod kątem fotografii zrobionych właśnie tym modelem obiektywu?
Internet niekoniecznie, choć coś tam Google indeksuje, jeśli chodzi o EXIF. Ale możesz przeszukać np. Flickra.
Ja mam większe zaufanie do Pana Vladimira Vladimirovicha Putina niż do testerów serwisu Optyczne.pl...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9