Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2012 Dobry kompakt jako mały zamiennik lustra i rozczarowanie...
Witam.
Wiele czasu zmarnowałem na oglądanie sampli, artykułów, recenzji zanim zdecydowałem się na zakup dobrej jakości aparatu kompaktowego. Zakupiłem najpierw Nikona P300, a potem samsunga EX1 i w obu przypadkach nie dostałem tego czego oczekiwałem, tj. dobrej ostrości w całym kadrze. I w jednym i w drugim przypadku na najszerszej ogniskowej wyraźnie odróżniała się lekkim mydłem część kadru w rogu. Dużo robię zdjęć krajobrazowych, więc ma to dla mnie duże znaczenie. W Samsungu mydło było w lewej dolnej części kadru, w Nikonie w prawej dolnej... Nikona szybko się pozbyłem, Samsunga wymieniłem na inny model i tu niespodzianka - mydło z prawej na górze... Więc też poszedł na sprzedaż. Co z tego że obrazek świetny w 90% kadru? Wolałbym żeby było mniej ostro, a równo, wtedy mogę sobie podostrzyć sam, a tak to nic mi nie da bo różnica będzie i tak widoczna. Nie wiem, zdaje się że albo ciężko producentom przy tak jasnym szkle skorygować obiektyw by prezentował się na szerokim kącie tak, jak na zaawansowany kompakt przystało, czyli dobrze, albo skorygowane były idealnie tylko pierwsze partie produktu, a potem maszyny się w zakładach zwyczajnie rozregulowały. Bo przecież na necie jest dużo zdjęć z prawidłową ostrością. Mój stary Panas TZ-2 miał gorszą rozdzielczość, ale w całym kadrze był równy jak stół. Nadal jestem bez dobrego kompaktu, tyle że teraz mocno się zastanawiam nad zakupem czegoś jasnego i szerokiego... Skoro i tak ta szerokość będzie takiej sobie jakości mówiąc delikatnie, to kusi mnie kupić np. Canona G12, czy Fuji X10 - tam mam 28mm, ale z tego co widzę i słyszę ostrość jest zadowalająca i nie ma takich dysproporcji. Z drugiej strony sam strzeliłem sobie w kolano, bo mogłem zejść z najszerszej ogniskowej w tym co miałem na te 28 i ostrość miałbym dobrą. Ale ja tak mam że jak coś kupię to ma być sprawne w 100%. Wiem że jeden i drugi ciemniejszy, ale żadnej alternatywy na razie nie widzę, chyba że poczekam parę miechów jak Nexy potanieją z jakimś rozsądnym obiektywem bo więcej niż 2000zł. to ja nie dam. Co o tym sądzicie? Dobrze robię?
Dzisiaj z nudów postanowiłem testować do bólu EX-a. Nastrzelałem z okna mnóstwo takich samych klatek z różnymi ustawieniami aż do wyczerpania baterii. Wnioski? Dotychczas zawsze robiłem zdjęcia w formacie 3:2. Jak rozpakowałem aparat od nowości to od razu przestawiłem go na 9 Mpix. Gdy zmieniłem format na 10 Mpix. problem z nieostrością zniknął. Ostrzy bardzo dobrze w całym kadrze . Zapomniałem też dodać o jednej rzeczy - robię na jpeg-ach. W sumie w testach Optycznych napisali że pogorszenie jakości na brzegu w stosunku do centrum będzie największe na szerokim kącie... Może mam za duże wymagania, takie zboczenie po paru latach z lustrem na szyi . Wymagam od kompaktu jakości lustrzanki. Aaaa, zostawiam sobie tego Samsunga, a co mi tam. Stary się robię, ślepy, za kilka lat nie dostrzegnę różnicy między komórką a lustrem
Swego czasu był błąd w oprogramowaniu EX1 - jpeg w formacie 3:2 źle robił (tzw. degradacja jakości zdjęcia) a w pełnym 4:3 było OK. Potem usunęli ten błąd, ale nie znam konkretnych numerów wersji. Musiałbyś sprawdzić, czy nie masz tej starej wersji softu...
Soft aktualizowałem do najnowszego już dawno. Na razie EX1 zostaje, RX100 jakoś mnie specjalnie nie przekonuje. Ale w tamtym tygodniu natrafiłem na wystawie Fujika X10 i powiem że nie przestaję o nim myśleć... Miałem już kiedyś S3500 i tęsknię za tymi kolorami. I jpeg-i bardzo dobre, a o to mi chodzi. Gdybym miał teraz wybierać wśród kompaktów to brał bym jego. Oczywiście że są lepsze, ale z mojego amatorskiego podejścia wystarczy mi obrazowanie Fuji, dużych odbitek i tak nie robię a na mniejszych różnic nie będzie żadnych. Muszę pogadać w tym roku z Mikołajem . EX1 to też niezły aparat żeby nie było . Ale wiecie jak to jest - z aparatami jest jak z kobietami, masz swoją ładną, a podobają ci się inne
Pozdrówka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9