Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Jestem w czasie poszukiwań pierwszej lustrzanki. Poczytałem trochę waszego forum, kilka informacji znalazłem na innych stronach.
Spodobał mi się Canon 600D - ergonomicznie dosyć dobrze pasuje do dłoni, używałem już kompaktowego Canona i chciałbym pozostać przy tej marce. Głównie porównywałem go z Nikonem D3200 i Nikon nie leżał mi w dłoni, jest mniejszy przez co gorzej się go trzyma, a znowu na 24MPx też mi nie zależy.
Aparat to jeszcze nic w stosunku do obiektywu. Jestem ograniczony finansowo i proszę nie pisać mi, że te tanie to nic nie warte, bo na "dobry" wg was mnie nie stać Do rzeczy: sprzedawane kity to 18-55 i 18-135, znalazłem jeszcze obiektyw Tamron 18-200. Zastanawia mnie głównie co różni obiektywy 18-135 Canona i 18-200 Tamrona i który jest korzystniejszy, bo raczej na pewno nie zdecyduję się na 18-55. Chciałbym usłyszeć opinie na temat tego sprzętu: wiem, że szału nie robi, ale na początek to zawsze coś.
Marcin91, bezposrednim konkurentem 600d nie jest d3200 tylko d5100. korpus ma nieco wiekszy i moze bedzie ci pasowal podobnie do canona
najtanszymi obiektywami klasy 18-200 nie warto zawracac sobie glowy. 18-135 jest dobry optycznie, podobnie dobry optycznie ale mniej solidny (ale i przez to tanszy) jest 18-105 od nikona
A co powiesz na zestawy 2 obiektywów? Bo widzę np. takie komplety:
Canon EF-S 18-55 f/3,5-5,6 IS II
Canon EF-S 75-300mm f/4-5.6 III
lub
SIGMA AF 70-300/4-5.6 DG MACRO
Niczego innego nie wymyślę. Nie wiem do czego są bardziej wykorzystywane te 2 obiektywy.
Podpowiem, że aparat chciałbym używać trochę do nagrywania filmów, a fotografowane będą głównie przyroda, osoby, itp. Nic nadzwyczajnego. A może 18-135 by wystarczył zarówno do filmowania i zdjęć?
Marcin91, jesli nie wiesz do czego sa te obiektywy to wez zestaw z 18-135 skoro chcesz canona i on nie dosc, ze na poczatek spokojnie ci wystarczy, to jeszcze da ci poglad w przyszlosci, czego tak naprawde ci brakuje
18-135 jest dobry optycznie, podobnie dobry optycznie ale mniej solidny (ale i przez to tanszy) jest 18-105 od nikona
Różnica w cenie to tylko ok. 120 zł. Mając okresową styczność z jednym i drugim zdecydowanie Canon robi lepsze wrażenie i nie tylko mechaniczne.
moronica napisał/a:
jesli nie wiesz do czego sa te obiektywy to wez zestaw z 18-135 skoro chcesz canona i on nie dosc, ze na poczatek spokojnie ci wystarczy, to jeszcze da ci poglad w przyszlosci, czego tak naprawde ci brakuje
Marcin91, proponuje 600d , jesli dobrze lezy w dloni to dosc wazne . Juz wykluczyles
18-55 mm , to bierz 18-135 mm dobry do przyrody i osoby jak piszesz , nawet fajne
portrety sam zobaczysz . Biorac moj dobralem 18-55 mm i troche zalowalem ,
lecz krotko , bo tez daje czesto radoche .
Jesli lubisz krajobrazy , mozesz pozniej zbierac na 10-22mm szerokokatny , jest super do pleneru .
Ciezko jest dobrze poradzic , jesli nie znamy szczegolowego nastawienia . Jednemu pasuje dluzej zas innemu szerzej . Uchylny ekran moze sie przydac czasami w 600d .
Nagrywanie jest ok .
widzę np. takie komplety:
Canon EF-S 75-300mm f/4-5.6 III
lub
SIGMA AF 70-300/4-5.6 DG MACRO
To może popatrz jeszcze na taki: Canon EOS 600D + 18-55 IS II + 55-250IS kit.Kosztuje tyle samo co Canon EOS 600D + 18-135IS kit a jest bardziej zbliżony do tych zestawów które wymieniłeś.
Co do uchylnego ekranu jestem właśnie do niego przyzwyczajony, przynajmniej w kompakcie (który jest lekki) bardzo się przydawał. Ale ten Canon, a mój kompakt to zupełnie inne gabaryty. Jeszcze mam pytanie co do nagrywania filmów: gdzieś wyczytałem informację, że przy odtwarzaniu filmów nagranych taką zabawką słychać mechanikę obiektywu/aparatu. O co w tym chodzi i czy zawsze to słychać? Czy pozbyć się tego można jedynie poprzez dokupienie zewnętrznego mikrofonu?
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Paź, 2012
Marcin91 napisał/a:
Jeszcze mam pytanie co do nagrywania filmów: gdzieś wyczytałem informację, że przy odtwarzaniu filmów nagranych taką zabawką słychać mechanikę obiektywu/aparatu. O co w tym chodzi i czy zawsze to słychać? Czy pozbyć się tego można jedynie poprzez dokupienie zewnętrznego mikrofonu?
Słychać, bo mikrofon zbiera bardzo sprawnie odgłosy mechaniki i wyjściem jest dokupienie osobnego mikrofonu lub rejestratora dźwięku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10