Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja powiem bardzo przekornie, jako, że troche po budach przesiaduje. Mnie 100-400L IS sprawdza się idealnie, oczywiście do tego mam jeszcze coś dłuższego. Dlaczego? Ano dlatego, że czasami trzeba mieć mniejszą ogniskową żeby nie przyciąć skrzydeł, nie zawsze ptaki siadają tam, gdzie chcemy, szczególnie drapole. A jak juz się zaczną prać to wtedy nawet 300mm potrafi być za wąskie.
Oczywiście nie neguję jakości optyki 400/5,6L. 100-400 przy nim to z lekka sierotka, ale ma wystarczającą jakośc, żeby wyciągac z niej zdjęcia 60x90cm w super jakości
Jest dużo lepszy optycznie (to klasa optyki 500/4 L) i sporo szybszy.
MM, dużo i sporo to określenia subiektywne.Potrafisz określić przy jakim powiększeniu różnica w jakości będzie widoczna gołym okiem i ile razy szybszy jest ten AF
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
czasami trzeba mieć mniejszą ogniskową żeby nie przyciąć skrzydeł, nie zawsze ptaki siadają tam, gdzie chcemy, szczególnie drapole. A jak juz się zaczną prać to wtedy nawet 300mm potrafi być za wąskie.
Jeszcze jedną istotną różnicą o której trzeba wspomnieć to taka że 100-400 ostrzy już od 1,8m a 400/5,6 od 3,5m.
Oj tak, to niezła przeszkoda o której już wielokrotnie wspominałem w różnych dyskusjach, niekoniecznie tu na forum. 3,5m przy fotografii małych ptaszków to już spora odległość. Ja mam jeszcze gorzej, bo mój gracik ostrzy od 4,5m, czyli trzeba gałązki ustawiać na około 5m, a to już daleko na sikory, kowaliki czy inny drobiazg
Oj tak, to niezła przeszkoda o której już wielokrotnie wspominałem w różnych dyskusjach, niekoniecznie tu na forum. 3,5m przy fotografii małych ptaszków to już spora odległość. Ja mam jeszcze gorzej, bo mój gracik ostrzy od 4,5m, czyli trzeba gałązki ustawiać na około 5m, a to już daleko na sikory, kowaliki czy inny drobiazg
Wysłany: Czw 04 Paź, 2012
StanZniszczenia, na Twoim miejscu raczej wchodzi w rachubę 100-400. Jak bym miał 70-200, to bym brał 400, miałem 70-300 to poszedłem na kompromis 300+TC, tylko to kosztuje więcej niż 100-400, a samo 300 to za mało. 300 fajnie foci pseudo-makro (motyle, kwiaty itp.), no i jest jaśniejszy. 100-400 wg testów na 400 jest lepszy od 300+TC (trzeba przymykać). Jak zimą chcesz focić przy karmniku, a zabawa przednia, to i 300 za dużo, 50 za mało, a 70-300 za wolny.
I na koniec, żeby trochę namieszać, jest jeszcze ciekawa opcja 200 F2.8 + TC1.4 + TC2.0, cenowo (przy TC II) do przyjęcia. Mnie zniechęciło brak stabilizacji i brak rozeznania do jakości przy TC2.0, ale ta 200-ka bardzo mi się podoba.
Cierp, ja myślałem ponad 3 miesiące. A jak już cokolwiek kupisz, a zawsze będzie to jakiś kompromis, to polub to. Każdy z tych obiektywów daje świetne efekty.
Wysłany: Czw 04 Paź, 2012
komor, dcs, dziękuję za zrozumienie. - chodziło przecież o 400mm i cenę ok 5000 zł. a ten zakup daje 200, 280, 400 i nic więcej. Do tego można to kupować na "raty", oczywiście najlepiej najpierw 200.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9