Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
CZY TO POMYSŁ DO BANI? CZY TAKIE ROZWIĄZANIE COŚ MI DA,
CZY TYLKO ZDUBLUJĘ ZAKRES OGNISKOWYCH? i oczywiście wydam kasę...
dokładnie
ja zrobiłbym tak
zostawiam body i stałke, sprzedaje sigme i zbieram na L 70-200/f4:lol:
Ja też bym tak zrobił gdybym był w tej sytuacji. Sigma 18-200 to mierny obiektyw. Warto dołożyć i kupić tę eLkę wymienioną w poprzednim poście nawet z jakimś opóźnieniem na dozbieranie kasy. Ja ją posiadam i daje słowo - warto.
DG, określ jakiego rodzaju zdjęcia chcesz robić. Bo rzeczywiście, jak pisze MC, brakuje Ci szerokiego kąta w rozsądnej jakości, ale nie wiemy czy go potrzebujesz. Jeśli potrzebujesz teleobiektywu, to dublowanie takiego sobie superzoom takim sobie tele jest chyba bez sensu, podwójnie wydana kasa.
rozumiem taki spacer-zoom
kolega ma, on jest zadowolony bo tak jak ty widoczki, rodzinka...
latem bylismy na wycieczce w wrocławiu, japoński ogród,
pogoda wysmienita i ... jak zobaczyłem fotki z tego wyjazdu to mnie szlak trafił
albo wazniejsze jest dla ciebie miec wygodny zoom albo ostre zdjecia
juz to przerabiałem, ja wybrałem ostre zdjęcia i rozdzielczośc
dlatego jak spojżysz ponizej mam dwa szkła
zapewniam cię że tą stałką wykonasz o wiele lepsze fotki niż sigmą 18-200 pod kazdym względem
tylko wycwiczyc zoom, ale w nóżkach i do przodu
a kasę zostaw i jeszcze dzis dzwoń żeby ci go nie przywozili
decyduj
L-ka 70-200 f4 - przybliżenie +/- X3
czy po cpyknięciu takiej fotki z odległości kilku metrów, gdy będę chciał wyciąć część kadru w kompie(czyli przybliżyć - zrekompensować brak większego zoomu)
jakość będzie OK - czy będzie ona lepsza niż przy 6Xzblizeniu z Sigmy 18-200OS
Trochę się boję braku zoomu, lecz zastanawiam się czy mega jest mi naprawdę potrzebny?
Podeślijcie mi jakąś fotkę, najlepiej portrecik, nad niki lubię się znęcać z L-ki f4 70-200
Za L-ką przemawia super AF, bez błędnego ostrzenia
Sigma ma OS, ale światło chyba ważniejsze, i ta jakość
Piszcie jak najwięcej
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 30 Maj, 2008
Człowieku! O co Ci chodzi? w 70-200L masz takie samo maksymalne zbliżenie jak w 18-200, na dodatek jakościowo tak z... ee... 7 razy lepsze Fakt, że 18-200 daje Ci zooma x11 nie znaczy, że to sprzęt lepszy od eLi
A z mojej strony - masz 1100zł, to pomyśl o 85/1.8 <- kolejna stałka do kolekcji
Na 200 mm z SIGMY dostaniesz takie samo "powiększenie" jak z Canona. Różnica będzie w jakości napewno duża. Troszkę źle pojmujesz znaczenie zoomów. Bo mając 300 mm f 4 L nie masz zooma a ustrzelisz przykładowo wróbelka w pełniejszym kadrze niż zoomem 18-200.
No to chyba mając 18-200 To sam powinieneś wiedzieć na czym to polega. Z tzw. autopsji. Chyba ,że wcale nie masz tego sprzętu? Zastanów się nad tym sam bo to chyba oczywiste.
Tak tak samo przybliżają. 18mm to szeroki kąt czyli zakres, który jest Ci potrzebny do uroczystości rodzinnych bo jeżeli fotografujesz ludzi przy stole to na zdjęciu masz ciocię, wujka i babcię a jak założysz obiektyw od 70 mm i stoisz w tym samym miejscu to na zdjęciu masz głowę cioci lub wujka lub babci. To tak w bardzo wielkim skrócie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10