Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
problem z kolorystyką odbitek
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   

paul80, pisałem już o tym (nie tylko ja zresztą) wiele razy na forum - poszukaj. Artykułu póki co nie mam czasu czytać, więc się do niego nie odniosę, bo nawet nie wiem, czy ktoś coś plecie, czy Ty to źle interpretujesz.

Reklama

paul80 
Maniak
Optyczny

To może krócej, twierdzisz że zdjęcie z profilem ICC maszyny i bez profilu ICC, wydrukuje się tak samo z takimi samymi kolorami?

Znalazłem coś takiego http://www.labhd.pl/zamow...rofile-icc.html i rzeczywiście piszą tak jak piszesz, ale czy to obowiązuje każdy lab?. Teraz zastanawia mnie artykuł :oops:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Poczytaj o CMS tak ogólnie.

paul80 
Maniak
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Poczytaj o CMS tak ogólnie.

A co powiesz o artykule a raczej obrazku nr.8 i jego opisie?
http://www.phototrip.pl/p...le/profile.html

I co powiesz na ten opis:

A co się stanie z kolorami - zapyta dociekliwy czytelnik - jeśli do labu oddamy plik surowy z kolorami zapisanymi w przestrzeni sRGB, czyli jak będzie wyglądała odbitka, gdy świadomie lub nie, pominiemy wszystkie te konwersyjno-profilowe zawiłości? No cóż, tragedia się nie stanie, krańcowych zmian nie będzie, żółty nie stanie się nagle niebieskim, ale kolory, które zobaczymy na odbitce będą dla nas niespodzianką jeśli wcześniej oglądaliśmy je tylko w wersji sRGB.

dalej....

Widzimy, że kolory zostały wirtualnie przetłumaczone na jezyk labowy, czyli mamy podgląd na wyobrażenie odbitki zrobionej z użyciem labowego profilu, ale jeśli chcemy - bo ciekawość nas zżera - zobaczyć jak wyglądałaby odbitka bez poddawania jej kolorów konwersji, lub inaczej: jak wyglądałaby odbitka, gdybyśmy z lenistwa oddali do labu plik zapisany z użyciem profilu sRGB, wystarczy zaznaczyć opcję Preserve RGB Numbers, by swoją ciekawość zaspokoić.

No, ale nie po to kombinowaliśmy profil barwny labu, żeby teraz ogladać wyobrażenie odbitki zrobionej bez jego użycia, więc szybciutko wyłączamy Preserve RGB Numbers i obrabiamy plik wedle naszego gustu wiedząc, że to co widzimy pojawi się na papierowej odbitce.
Obrazek z zasymulowanym profilem docelowym możemy teraz obrabiać do woli, a kiedy uznamy, że obraz na monitorze zgadza się z naszym wyobrażeniem tego, co chcielibyśmy zobaczyć na odbitce, przystępujemy do konwersji właściwej.
W Photoshopie z menu Edit wybieramy Convert to Profile...

...a następnie wybieramy profil docelowy (profil labu) i metodę konwersji. Zgodnie z tym, co napisałem wcześniej, a co jest sugestią uczonych w piśmie twórców instrukcji do labowych profili, powinniśmy zastosować metodę percepcyjną (perceptual) lub relatywną kolorymetryczną (relative colorimetric) odpowiednio z aktywnymi opcjami Use Black Point Compensation i Use Dither lub nie. Wyboru metody musicie dokonać doświadczalnie, a że ja już kilka doświadczeń zrobiłem, pochwalę się, że moim typem jest metoda agfoska, czyli percepcyjna bez żadnych black pointowych udziwnień, choć różnice w porównaniu z metodą profilabową (relatywna kolorymetryczna z bajerami) są na prawdę bardzo niewielkie.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75 napisał/a:
standardowo wysyłasz do labu i używasz w większości przypadków zdjęć w sRGB. Konwersja do profilu labu jest zbędna
Z naciskiem na "w większości przypadków".

paul80 
Maniak
Optyczny

Coś Panowie nie ciągną tematu dalej :wink: , ale troszkę się wywiedziałem na temat tych profili i profil to jedno a silnik obliczeniowy renderowania kolorów w photoshopie to drugie, jest lepszy od tych w maszynach i podobno różnice są na tyle znaczące, że najlepsi sami załączają profil icc maszyny z wyborem kilku parametrów, natomiast wysłanie pliku bez profilu, nie daje nam tej możliwości i dostaniemy gorszy plik po wydruku. Ja osobiście wołałem pliki w Vertis.pl z załączonymi plikami ICC i nikt mi nie pisał po co ja to zrobiłem, a jest to bardzo dobre laboratorium.

Kwestia czy załączać plik ICC, zależy od oprogramowania maszyny, zazwyczaj maszyna sama konwertuje do swojej przestrzeni roboczej, dlatego przed wysłaniem zdjęć, należy pytać laboranta o tą kwestię, czy pod uwagę będzie brany nasz zapięty profil icc, bo inaczej nie ma sensu się męczyć :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

paul80 napisał/a:
natomiast wysłanie pliku bez profilu nie daje nam tej możliwości i dostaniemy gorszy plik po wydruku.
Mowa o wysłaniu pliku z profilem sRGB (po opcji Convert to), a nie bez profilu. W prawidłowo zarządzanym środowisku różnice konwersji będą znikome, a do tego nigdy nie wiesz na ile aktualny jest profil labu, który Ci dostarczono i może się okazać, że różnice spowodowane nieaktualnym profilem będą większe, niż te, które wynikałyby z konwersji sRGB do aktualnego profilu maszyny.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

To sie wszystko zmienia gdy gamut drukarki wystaje poza sRGB.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

Nic się nie zmienia, jeśli wysyłamy sRGB, a "drukarka" ma prawidłowo skonfigurowany CMS. Oczywiście, jeśli mamy monitor obsługujący jedynie sRGB, a gamut hipotetycznego labu jest większy, to wiarygodnego softproofa nie będziemy w stanie zrobić.

paul80 
Maniak
Optyczny

jadd75 "Mowa o wysłaniu pliku z profilem sRGB (po opcji Convert to), a nie bez profilu".

Mowa o profilu maszyny ICC a nie SRGB, mi cały czas chodzi o profil ICC maszyny

Ps. Nie chodzi o to aby się kłócić, ale wyjaśnić i skonfrontować prawdę z artykułem, bo na podstawie takich wpisów człowiek wyciąga wnioski.

jaad75 
Klub Pierdzieli

paul80 napisał/a:
Mowa o profilu maszyny ICC a nie SRGB
Przestrzeń sRGB może być rownież opisana profilem .icc. Odnoszę wrażenie, że nadal nie przeczytałeś na czym polega CMS... :roll:

paul80 
Maniak
Optyczny

jaad75 uparty jesteś jak diabli, srgb jest zawsze taki sam w sensie standardu, profil maszyny ICC może być różny i taki jest , czy tez odpowiada w 100% sRGB?

Lepiej dla tej rozmowy będzie, jak przeczytasz artykuł i go podsumujesz;)
Ostatnio zmieniony przez paul80 Pon 08 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

paul80 napisał/a:
Ps. Nie chodzi o to aby się kłócić, ale wyjaśnić i skonfrontować prawdę z artykułem, bo na podstawie takich wpisów człowiek wyciąga wnioski.
Ja Ci piszę jak jest bezpieczniej i jednocześnie uniwersalniej. Jeśli współpracujesz z labem o szerszym gamucie, uważasz, że sRGB będzie ograniczało dane zdjęcie, a jednocześnie masz monitor, który poprawnie wyświetla ten szerszy gamut i ufasz w temu, że profil .icc labu, który dostałeś odpowiada dokladnie temu, jakie parametry ma chemia, jaka obecnie się w nim znajduje, to możesz konwertować do profilu labu.

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 07:27 ]
paul80 napisał/a:
Lepiej dla tej rozmowy będzie, jak przeczytasz artykuł i go podsumujesz;)
Będę miał chwilę, to przeczytam.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75 napisał/a:
Nic się nie zmienia,
Jesli drukuje w swoim labie "finearta" na drukarcie o gamucie wiekszym od sRGB, to wysylanie plikow w przestrzeni sRGB toche mija sie z celem, nie uwazasz?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80, a zdjęcia jak robisz? w JPGach? W RAWch? w sRGB czy AdobeRGB? Pytam, bo jeśli masz pliki min AdobeRGB to lepiej jest konwertować do profilu laba. Jeśli sRGB to nie ma takiej potrzeby. Ale jak masz AdobeRGB to pytanie kolejne czy masz monitor, który to pokazuje? Oczywiści wiarygodnie?

Odpowiedz do tematu