Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pią 09 Lis, 2012
Canon EOS 650D
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

Śmiejcie się śmiejcie, ale jak panom z DXO wychodzi, że 650D ma takie samo low-light ISO score, jak 20D, to raczej oni mają problem, a nie Canon. Nawet ja, choć przez moje ręce nie przechodzi dużo sprzętu, wiem że nawet przejście z 400D na 40D poprawiało pracę na wysokich ISO. Nie chce mi się po raz kolejny doczytywać czy ten ich wskaźnik jest per-pixel czy przeliczony na coś, ale tak czy owak można go sobie wsadzić w buty, bo niezbyt przystaje do rzeczywistości.
Po dłuższym zastanowieniu doszedłem jakiś czas temu do wniosku, że obrazek z 40D bardziej mi się podobał niż z 50D, który obecnie używam, ale akurat na wysokich ISO to ten nowszy sobie radzi lepiej. W praktyce, nawet jeśli pomiary DXO mówią coś innego.

Reklama

dcs
[Usunięty]

komor,

Lołlajt jest dla 3200ISO.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, DxO mierzy szum per pixel. Potencjalnie można powiedzieć, że to wynik z pojedynczej fotodiody. A jak wiadomo szum ma też swoją strukturę, która to widać na pewnej powierzchni.. większej od jednej fotodiody ;)

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 18:23 ]
LowLight?
Cytat:
low-light ISO is the highest ISO setting for a camera that allows it to achieve an SNR of 30dB while keeping a good dynamic range of 9 EVs and a color depth of 18bits.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
low-light ISO is the highest ISO setting for a camera that allows it to achieve an SNR of 30dB while keeping a good dynamic range of 9 EVs and a color depth of 18bits.

Te parametry to chyba specjalnie dobrali pod Nikona, jak w zamówieniach publicznych, które ma wygrać konkretny dostawca. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Być może ;)

Inna sprawa, że coraz bliżej do zwaloryzowania miary "Print" bo powoli staje się nie adekwatna do rzeczywistości...
Ja już na nią całkowicie nie patrzę - niestety tylko ona jest używana do dalszych przeliczeń: wyników tematycznych i całkowitego...
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 08 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

hijax_pl,

Walnąłem jak łysy...

Jakbyś się nie wtrącił, komor by to łyknął, :wink:
a tak..."Spisek!"
:grin:

krzys13k 
Rozmowny

komor, z drugiej strony producenci też kombinują jak mogą. Np ISO 800 w jednym modelu aparatu może być równoważne ISO 1600 w drugim (sam mam takie 2 aparaty :shock: ).

Dlatego stwierdzić obiektywnie, który aparat lepiej zachowuje się na wysokim ISO też nie jest tak łatwo.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krzys13k napisał/a:
z drugiej strony producenci też kombinują jak mogą. Np ISO 800 w jednym modelu aparatu może być równoważne ISO 1600 w drugim (sam mam takie 2 aparaty ).
W JPG?

Co do DxO Print: pamiętajcie, że wyniki Print powstają przez proste matematyczne potraktowanie wyników Screen.
Np DR(print) dla n-megapikselowej matrycy będzie równe DR (screen) + log2(n / 8 )
Ot cała magia...

krzys13k 
Rozmowny

hijax_pl, w RAW wywołanych tym samym softem. Wiem, że algorytmy mogą być inne dla różnych aparatów. Ale już niezależnie od tego, o tym że różnica jest znaczna, świadczy fakt, że gdy ustawiłem te same parametry jeden aparat prześwietlił scenę, a drugi nie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krzys13k napisał/a:
w RAW wywołanych tym samym softem.
Nie ma zatem w tym nic dziwnego. Gdyby się JPGi różniły- to można by było pisać pisma o niezgodność towaru z umową ;)
krzys13k napisał/a:
Ale już niezależnie od tego, o tym że różnica jest znaczna, świadczy fakt, że gdy ustawiłem te same parametry jeden aparat prześwietlił scenę, a drugi nie.
No ale.. co w tym dziwnego? (zakładam, że w JPGu oba by były przepalone, prawda?) ;)

krzys13k 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
No ale.. co w tym dziwnego? (zakładam, że w JPGu oba by były przepalone, prawda?) ;)

Właśnie w JPG też. Zdjęcia zrobiona na ISO800 w aparacie A i ISO1600 w aparacie B na ekranach aparatów wyglądały podobnie.
Natomiast gdy w obu było ustawione ISO1600, zdjęcie w aparacie A było wyraźnie jaśniejsze oraz, jako jedyne, miało przepał widoczny w postaci migającej na czarno plamy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No to serwis.

krzys13k 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
No to serwis.

Tylko który z nich wysłać :shock: A na poważnie, traktuję to raczej jako feature, a nie bug, bo poza tą różnicą aparaty działają poprawnie.
Przy okazji - jak na DxO jest tworzony ten wykres "Measured ISO", który pokazuje różnice między wzorcowym, a zmierzonym ISO?
Właśnie przez ten wykres znalazłem różnicę w naświetlaniu (która w praktyce się z nim zgadza), normalnie nie zauważyłem tego.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krzys13k napisał/a:
Tylko który z nich wysłać
Ten, który ....... w JPG ;)
krzys13k napisał/a:
Przy okazji - jak na DxO jest tworzony ten wykres "Measured ISO", który pokazuje różnice między wzorcowym, a zmierzonym ISO?
Normalnie. Wiedzą ile światła odbija się do aparatu (pomiar zwykłym światłomierzem można zrobić), mierzą dokładnie czas otwarcia migawki i w momencie kiedy następuje saturacja sensora podstawiają do banalnego wzoru 78/H, gdzie H to ekspozycja, czyli ilość światła (lux) * czas migawki(s)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi