Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
4,500 zł Pomoc wyborze Nikona d90 czy d7000 oraz Obiektywy.
Autor Wiadomość
Adrian R. 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Paź, 2012   

Tak jak na samym początku pisałem...
Najbardziej lubię fotografować krajobrazy, portrety , oraz w mniejszym stopniu macro.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

AF-S DX 35 mm f/1.8G; AF-S 50 mm f/1.8G i AF-S DX Micro 85 mm f/3.5G ED VR :smile:

Adrian R. 
Nowy

A nie lepiej kupic Nikkor 85/1.8 G AF-S zamiast 50 f1,8 .
A co do tych obiektywy które wymieniłeś to sa teraz czy na przyszłość?

Sunders 

Wysłany: Wto 02 Paź, 2012   

Adrian R. napisał/a:
A nie lepiej kupic Nikkor 85/1.8 G AF-S zamiast 50 f1,8 .

Do D90 lub D7000 IMO lepiej 50/1,8.

Adrian R. napisał/a:
obiektywy które wymieniłeś to sa teraz czy na przyszłość?

Pierwsze dwa teraz, trzeci może być później. :smile:

komor 
Moderator

Adrian R. napisał/a:
czym się w praktyce rożni 35 1,8 a 50 1,8 ?

Tutaj masz dość rozbudowaną dyskusję: Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?.

Adrian R. 
Nowy

Dziękuję za podanie linka na pewno poczytam. Ale teraz cały czas zastanawiam sie nad tym T 17-50 czy N 18-105VR ....
A co z krajobrazem?

komor 
Moderator

Adrian R. napisał/a:
Ale teraz cały czas zastanawiam sie nad tym T 17-50 czy N 18-105VR

To jest bardzo popularny dylemat. Pomyszkuj trochę po dziale Pomagamy w wyborze obiektywu, w szczególności zaś przebrnij przez wątek Co zamiast KITA do Nikona.

Sunders 

Adrian R. napisał/a:
teraz cały czas zastanawiam sie nad tym T 17-50 czy N 18-105VR ....

Zastanów się po prostu czy bardziej zależy Ci na jasności obiektywu czy na szerszym zakresie ogniskowych.

Adrian R. napisał/a:
A co z krajobrazem?

A co ma być? Możesz go robić zarówno jednym jak i drugim obiektywem, a także wieloma innymi. :smile:

Adrian R. 
Nowy

Prawdopodobnie będę stawiał na Tamron 17-50/f2,8 ze względu na jasne szkło.
18-105 VR to bardzo fajny obiektyw ,ale wydaje mi się osobiście ze za ciemny....
Problem pojawi sie prawdopodobnie przy zakupie szkła, gdy zaczną się cyrki z nieostrzeniem itp. Mogę sobie z tym nie poradzić z braku doświadczenia wiedz będę musiał kogoś znaleźć kto pomoże i wybierze ze mną obiektyw. Bądźmy szczerzy sprzedawcom nie ma co ufać.

Mam jeszcze pytanko co do 2 obiektywów, a dokładnie o 35/f1,8 i 50/f1,8.
[ Nie wiem jak mam to napisać , ale mam nadzieje ze skumacie o co mi chodzi ;) ]
Są to obiektywy stworzone do portretu, ale do jakiego rodzaju służy każdy?
Jakie są różnice w zdjeciach miedzy nimi ( wiem ze jeden jest szerszy , a drugi węszy )jak to wyglada w praktyce?

Tutejszyn 
Optyczny

Adrian R. napisał/a:
...( wiem ze jeden jest szerszy , a drugi węszy )jak to wyglada w praktyce?
Nie przywiązywałbym zbyt wielkiego znaczenia do słowa "portret". To że obiektyw jest nazwany portretowym, nie znaczy, że służy jedynie do robienia portretów, lub jakichś szczególnych rodzajów portretów. Fotografujesz to co masz przed obiektywem. Komponujesz scenę, albo planujesz, co chcesz pokazać, albo po prostu fotografujesz to, co wlezie w wizjer. Ogniskowa pozwala uchwycić po prostu więcej, lub mniej. Robiąc zdjęcia w mieszkaniu, mając tylko obiektyw 50mm, może się okazać, że czasem chciałoby się mieć tych milimetrów mniej.

komor 
Moderator

Adrian R. napisał/a:
Jakie są różnice w zdjeciach miedzy nimi ( wiem ze jeden jest szerszy, a drugi węższy )jak to wyglada w praktyce?

W praktyce będziesz musiał nauczyć się zauważać różnicę. Parę przykładów jest też w wątku, do którego link dałem powyżej.

Inny przykład z fotkami pokazującymi dobitnie różnicę: Exploring How Focal Length Affects Images. Podobne linki już ostatnio były na forum, ale nie mogę trafić gdzie.

mazbasi 
Początkujący

Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   

Do D5100 kupilem najpierw 50/1.8, a pozniej 35/1.8.
Teraz zrobilbym odwrotnie, czyli najpierw bralbym 35/1.8, bo w pomieszczeniach czasami 50 to za duzo.

muzyk 

Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

d7000 i 35 1.8

Adrian R. 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   

Witam.
Wielkimi krokami dochodzi moment zakupu aparatu...
Postanowiłem ze kupie d7000 + 18-105 ( bezpiecznie i pewnie , bez stresu i szukania dobrego Tamron 17-50/2,8 ) oraz dokupuje 35/f1,8.

Teraz osobiscie zastanawiam sie gdzie do kupic czy w FJ z promocji torba + statyw.
Czy może w Złoty Tarasach w Nikonie za ta sama cenę bez dodatków....

A co do kart SD do tych w praktyce.
Czy kupując taka karte 16GB SANDISK SD SDHC Class 10 EXTREME 45MB/s UHS-I Spokojnie wystarczy do formatu RAW czy brać 32GB.
Do JPG spokojnie wystarczy... :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   

Adrian R. napisał/a:
Teraz osobiscie zastanawiam sie gdzie do kupic czy w FJ z promocji torba + statyw. Czy może w Złoty Tarasach w Nikonie za ta sama cenę bez dodatków....

Nie wiem jak z Nikonem, ale trzykrotnie kupowałem korpus Canona w Fotojokerze i nie miałem żadnych problemów, typu że gorsza sztuka, matryca zachlapana olejem czy niedziałający AF. :P
Wróć. Czterokrotnie, bo raz dla znajomej. Też nie narzeka. Dwukrotnie w e-fotojoker.pl wysyłkowo, dwukrotnie w sklepie fizycznym.

Odpowiedz do tematu