Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dokładnie. jannik, to jest napisane w regulaminie. Kupuj to 270EX i ciesz się zdjęciami. Z malutkimi taniutkimi Sunpakami nikt tu na forum raczej nie ma do czynienia, więc ciężko o odpowiedź. Zobacz na ten temat w którym właśnie rozmawiamy – informacji niewiele.
aha..
z tym "jeden problem - jedno pytanie", to chętnie bym usunął swój poprzedni wątek-pytanie, ale niestety się nie da ..
w każdym razie dzięki za odp.
aha..
z tym "jeden problem - jedno pytanie", to chętnie bym usunął swój poprzedni wątek-pytanie, ale niestety się nie da ..
w każdym razie dzięki za odp.
Usunąłem starszy temat.[/quote]
Dzięki.
I jakbyś mógł, to usuń też ten, bo obie lampy mam już "namierzone" (w dobrych cenach).. teraz tylko zostało podjęcie decyzji którą z nich kupić..
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 która lampa lepsza dla amatora (Sunpak, Tumax, Yongnuo
Witam.
Jestem na kupnie lampy: ''TUMAX DSS688 ''.
Co radzicie/
Jeśli dobrze czytałem wszystkie recenzje firm Sunpak, Tumax, Yongnuo,Nisini,etc... (w tej cenie ok=350 zł),to różnica na korzyść (nie korzyść) Tumaxa to długi czas ładowania lampy,co najmniej dwukrotnie dłuższy....No i poza różnymi drobnymi szczegółami na plus lub minus tej lub innej lampy,bo tak naprawdę to większość lamp z tej półki cenowej to prawie to samo....
Czy moje spostrzeżenia są słuszne?!?!
Z góry dziękuje za szybkie podpowiedzi-odpowiedzi....
Pozdrawiam....
Witam!
Jestem tu nowy, fotografią zajmuję się bardzo amatorsko. Męczy mnie brak lampy do mojego E520 z kitem 14-42 i tele. 70-300. Lampę potrzebuję do zdjęć reporterskich, raczej nie będę jej używał osobno.
Czytałem wiele o lampach i właściwie waham się między Tumax 383 i Yongnuo 560II.
Kiedyś miałem Bestar 330 CTX i używałem jej z Panasonikiem FZ10. Ale spadłą i ułamała się podstawka Ta lampa była dwu palnikowa bliźniacza do Topca 330. Jakoś sobie radziłem bez automatyki, zresztą Panas nie miał możliwości korzystania z automatyki. Jedynie co mnie denerwowało to to, że zdjęcia traciły "przestrzeń", były jakby płaskie jednowymiarowe. Nie wiem czy to była wina lampy czy ogólnie z fleszem tak jest.
Jeżeli chodzi o Yongnuo, to jak na manualu ustawię ISO i zoom to lampa sam dobierze siłę błysku? Wydaje mi się, że tak było w starej lampie.
Wiele złego czytałem o lampach Tumax czy lampy Yongnuo są lepszej jakości?
Czy warto dopłacać do tej Tumax (cena to około 400zł ) i mieć TTL ale trochę mniejszą moc. Czy lepiej kupić Yongnuo za około 320zł
Z którą będzie łatwiej zrobić przyzwoite zdjęcie. Czy automatyka Tumaxa faktycznie pomaga, czy może przeszkadza? Po prostu szybciej dobiorę ręcznie ustawienia w Yongnuo?
Raczej nie wchodzi w grę używana bo kupuję na firmę.
Yongnuo można używać do innych aparatów, Tumaxa tylko do Olympusa.
Jeżeli chodzi o Yongnuo, to jak na manualu ustawię ISO i zoom to lampa sam dobierze siłę błysku? Wydaje mi się, że tak było w starej lampie.
Nie dobierze, bez TTL lampa blysnie tak mocno jak ja ustawisz.
KBR napisał/a:
Wiele złego czytałem o lampach Tumax czy lampy Yongnuo są lepszej jakości?
Nie znam Tumax, nowe lampy YN sa bardzo dobrej jakosci
KBR napisał/a:
Czy automatyka Tumaxa faktycznie pomaga, czy może przeszkadza? Po prostu szybciej dobiorę ręcznie ustawienia w Yongnuo?
Z recznym ustawianiem bedzie wolniej, z drugiej strony jak warunki oswietleniowe nie zmieniaja sie nagle i drastycznie, mozna dac rade w manualu
KBR napisał/a:
Yongnuo można używać do innych aparatów, Tumaxa tylko do Olympusa.
Tak dobrze nie ma, YN sa produkowane do roznych systemow, ale maja wtedy rozna stopke, podobnie jak Tamrony i Sigmy, sa do roznych systemow, ale nie sa wymienne
Dzięki.
To znaczy, że ta stara lampa miała taką automatykę która korygowała siłę błysku, a ta YN już tego nie ma?
Wolałbym mieć możliwość pstrykania z automatu, ale lektura forum zniechęca mnie do kupienia Tumaxa. Chociaż Tumax ma polską stronę internetową, a YN nie.
W specyfikacji tych lam szczególnie Tumaxa jest zasilanie 4x1,5 baterie alkaliczne, ktoś pisał na forum, że używał akumulatorków i było ok.
Jak długo ładują się na standardowych aku.? CZy jest zauważalna różnica między aku a bateriami?
KBR, być może mówisz o jakiejś starej automatyce tyrystorowej, która dziś jest zapomniana i zastąpiona współpracą aparatu i lampy na zasadzie TTL. A te nowe tanie lampy chińskie/koreańskie, które zaczęły się jakiś czas temu pojawiać na rynku, to albo są w pełni manualne (np. do zabaw w strobing) albo właśnie TTL.
Przynajmniej jeden ze znanych mi użytkowników tego forum (maziek) używa Tumaxa i nie narzeka. Zaznaczał jednak, że błyskanie to dla niego bardzo rzadka okazja.
Jeszcze się nie zdecydowałem.
Znalazłem za to na allegro lampę POLAROID PL144-AZ, która jest chyba identyczna do Tumaxa 383.
Inne Polaroidy również odpowiadają modelom Tumaxa?
Lamy te znalazłem tylko na stronie polskiej , nie mogę znaleźć ich na stronie www.polaroid.com
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9