Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D3100 vs Canon 1100D
Autor Wiadomość
elkey 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Paź, 2012   Nikon D3100 vs Canon 1100D

Witam. Chciałbym kupić lustrzankę do celów zwyczajnego amatora. Lustrzanka bo chciałbym mieć możliwość rozwinięcia jej o nowe obiektywy w przyszłości. Niestety przez najbliższą przyszłość będzie musiał mi starczyć jeden obiektyw. Lubię nocne zdjęcia, ale też zależy mi na filmach. Nie mam wielkich wymagań.

Zastanawiam się nad 1100D albo D3100. Teraz pytanie, czy kupić ze standardowym 18-55 czy może kupić body i jakiś inny obiektyw? Myślałem, żeby uzbierać na body + używany 18-200 bo kiedyś się takim bawiłem i bardzo mi się podobał szeroki zakres. Myślę, że starczyłby mi na dłuższy czas. Niestety gdzieś wyczytałem, że tak elastyczne obiektywy odbijają się negatywnie na jakości zdjęć. Czy to prawda?

Czy jest jakieś lepsze rozwiązanie niż zwykły 18-55, może 18-105? Czy może nie bawić się, od razu wziąć na 18-55, a za jakiś czas uzupełnić o jakiś inny, np. 70-300?

Z góry dzięki za wszelkie info.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 25 Lip, 2013, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 10 Paź, 2012   

Oba są podobnej klasy, zdjęcia się nimi da robić. Polecam do Nikona 18-105VR lub do Canona 18-135IS. Na początek całkiem spoko zakresy ogniskowych. :smile:

elkey 
Nowy

Hmm, ok. To bym chyba poszedł w Nikona, ale z tym obiektywem to jest wydatek 2000. Może na używkę jakąś się przyczaić? Tyle że to wyjdzie podobnie.

Nic, najwyżej wezmę standardowy 18-55 i z czasem uzbieram na 18-105, czy może wtedy już kupić coś o dłuższej ogniskowej?

dcs
[Usunięty]

55-300VR

[ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 22:21 ]
http://allegro.pl/nikon-d...2689813816.html

robertrobert1 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   Która lustrzanka lepsza?

Canon eos d1100 vs. Nikon d3100

Niestety mam do dyspozycji tylko 1600zł. Zależy mi wyłącznie na ustawieniach manualnych. Nie znoszę automatu, a zatem, który aparat da mi większe możliwości? Chodzi mi również o nagrywanie. Może proponujecie coś innego?

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   Re: Która lustrzanka lepsza?

Rzuć monetą. Piszę to zupełnie serio.

robertrobert1 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Lip, 2013   

Czyli?

nienietaktak
[Usunięty]

Czyli przypisz do jednej strony monety jeden aparat, do drugiej drugi i rzuć monetą. Wynik rzutu będzie właściwym wyborem.

robertrobert1 
Bywalec

Aha :D , oto chodziło - nie ważne. A czy można w nich ustawiać ręcznie ostrość i iso przy nagrywaniu?

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 25 Lip, 2013   

robertrobert1, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już identycznego wątku.

Ręczne ustawianie ostrości jest zależne od obiektywu, ale jest możliwe zarówno w zestawach kitowych D3100 jak i 1100D, choć te plastikowe obiektywiki, które są w komplecie mają niestety dość wąskie i niewygodne pierścienie do ręcznego ustawiania ostrości.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Jeżeli zależy ci na ustawieniach manualnych - to proponuję zakup Pentax K-x/K-r i obiektywu manualnego - z nimi Pentaxy bardzo dobrze współpracują. Oczywiście warto dokupić też matówkę z dalmierzem dwupolowym i rastrem mikropryzmatycznym i ostrożnie wymienić w aparacie. Bardzo ułatwia i przyśpiesza ostrzenie manualne. Na al...o dokupisz niedrogo sporo szkieł , jeśli wybierzesz z serii Pentax A - ze stykami - to nawet ze wszystkimi programami będą działać. Seria M - tylko w manualu, ale jeśli zewrzeć styki to i Av da radę . Tyle że zamiast wartości przysłon trzeba będzie używać kompensacji ekspozycji +/- -jeśli przymkniesz obiektyw o 2 wartości przysłony to ustawiasz +2EV (z 2,8 do 5,6 albo z 1,8 do 3,5 czy z 1,4 do 2,8) Powyżej +3 się już nie da - więc pozostają ustawienia ręczne albo rozjaśnianie przy wywoływaniu z RAW (to ostatnie jako ostateczność ). To tyle w skrócie na temat zabaw manualnych.
Z wyżej wymienionych w pytaniu stawiałbym raczej na Nikona.

robertrobert1 
Bywalec

Lepszy taki obiektyw KIT, bo samo body i inny obiektyw? Wyboista cena. No chyba, że się mylę.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Trzeba pamiętać że ze sklepami, a przynajmniej ich częścią można negocjować - jeśli kupujesz aparat - negocjuj obiektyw - zapytaj ile by kosztował aparat z ty lub innym obiektywem. Często bywa tak że aparat można kupić nawet z obiektywem innej marki (Tamronem lub Sigmą) i sklep zwykle kalkuluje cenę niżej niż na zakupione osobno. Oczywiście nie będzie to taki procentowo upust jak na samym "kicie" , ale kwotowo może być nawet większy. Zatem zrób sobie listę tego co chcesz kupić przyjmując możliwości + ok. 5-10% i zobacz na co ci to wystarczy w różnych sklepach . Następnie napisz do każdego swoją specyfikację z prośbą o wycenę z dostawą. Gdzieś trafisz... :wink:

robertrobert1 
Bywalec

Dzięki, tak zrobię. A na co głównie zwracać uwage przy zakupie obiektywu prócz jasności i ogniskowej? A i jeszcze, jak sprawdzać jakie jest mocowanie?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Warto poczytać i porównać testy obiektywów albo zdjęcia nimi zrobione. Rodzaj mocowania jest zwykle w opisie obiektywu i literka na obiektywie i zatyczce np. do pentaxa będzie oznaczony P/K albo PK czy P-K lub po prostu Pentax.
Zresztą jeśli będziesz kupował obiektyw systemowy - to na bank będzie do własnego systemu.

Odpowiedz do tematu