Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 10 Paź, 2012 28 1.8 + 85 1.8 czy 24-105 L
Sprzęt który obecnie posiadam to Canon 60D + 50 1.8 + 70-300 USM + 430 EX II + Canon Close-up Lens 500D/58.
Po pozbyciu się Tamrona 17-50 z którym miałem same problemy (niecelny AF, mydło, coś nie tak z VC) ma do wydania około 3000pln które chciałbym przeznaczyć na uzupełnienie szklarni. Zastanawiam się nad dwoma opcjami Canon 28mm f/1.8 + Canon 85mm f/1.8 (ew. po jakimś czasie dokupienie C 17-85 na jakieś spacerki) lub zakup Canona 24-105 f/4 IS L. Czytam testy, rozważam różne za i przeciw ale decyzja trudna.
Jeśli chodzi o zdjęcie które robię to generalnie fotografuję wszystko co może stanowić ciekawy kadr i nie skupiam się na jakiejś jednej dziedzinie fotografii.
Zawsze możesz jeszcze trafić np. na 35L z dziurą w tylnej soczewce (patrz test). Nie skreślałbym obiektywów ze względu na napis na obudowie. Parokrotnie na forum były pytania o 24-105L jako zoom standardowy do APS-C i to musi być przede wszystkim Twoja decyzja, czy możesz żyć bez kąta szerszego niż 24 mm i ze światłem f/4. Jeśli nie Sigma 17-50 to może Canon 17-55/2.8 IS? Tylko beznadziejnie drogi ostatnio.
dcs, ale tym Nikkorem zawsze można się walnąć w głowę krzycząc „Co ja zrobiłem?” i się przynajmniej nie rozleci.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Paź, 2012
.
W wyniku ciężkich obrażeń głowy szybko zaczęłoby ubywać użytkowników Canona.
Zostałaby garstka, która potrafi robić zdjęcia, albo ci których nie stać na wydatek 5,5 tys.
Jezeli mowimy o tazwanej "jakosci optycznej"
17-55 f/2.8 jest lepszy niz 28 f/1.8
85f/1.8 troche lepsze do 17-55, duzo "plastyki" ( ) dodaje mu ogniskowa.
17-85, to juz moze te stalki lepsze , tylko brak szerokiego kata, a to moze bolec na APS-C
To sa takie moje subiektywne odczucia nie poparte zadnymi pomiarami, bo mam wszystkie te obiektywy (28, 50, 85, 17-55 i 17-85)
24-105 - ten sam problem co przy stalkach, brak szerokiego kata, obiektywu nie znam
Jak już ktoś myśli o czymś takim jak 17-85 (kiedyś miałem i zdecydowanie odradzam) to może warto wziąć pod uwagę 15-85 (na amatorski spacerzoom polecam).
To o czym pisze Sunders też jest godne polecenia.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 11 Paź, 2012
MM napisał/a:
to może warto wziąć pod uwagę 15-85 (na amatorski spacerzoom polecam).
Moim zdaniem szkoda sobie tym dziwactwem zawracać głowę ani to jasne ani w odpowiedniej cenie, wolałbym wspomnianą wcześniej sigme 17-50/2.8 + 85/1.8 i niczego z tego co posiada autor bym nie sprzedawał, bo nie warto, tylko na tym straci. Niestety to co ma nie specjalnie trzyma cenę więc chyba nie ma sensu.
Jako byłego użytkownika 17-85 nowy 15-85 bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ja pomijam stabilizację czy budowę mechaniczną bo tutaj już wcześniej było dobrze. Chodzi o jakość optyczną. Jest naprawdę dobrze jak na AMATORSKIE szkło. Oczywiście ograniczeniem jest cena i światłosiła. Zawodowiec czegoś takiego nie kupi, amator... wielu kupuje. Jeżeli ktoś ma świadomość ograniczeń wynikających z powyższego i się z tym godzi to czemu nie - fajny zakres, na wakacje w sam raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9