Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Prośba o radę jaki sprzęt wybrać - prezentacja nieruchomości
Autor Wiadomość
krzysiek416 
Nowy

Wysłany: Sob 13 Paź, 2012   Prośba o radę jaki sprzęt wybrać - prezentacja nieruchomości

Witam Wszystkich,

chciałbym prosić o pomoc w wyborze sprzętu na potrzeby przygotowywania ofert agencji nieruchomości. Często poszczególne pomieszczenia są małe, ważny jest szeroki kąt. Wstępnie wybrałem obiektyw Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM a do tego body Canon EOS 650D lub Sony Alpha SLT-A65.

Aparatem będą posługiwać się amatorzy, więc ważne jest oprócz jakości zdjęć, prostota obsługi i opcje ustawień auto. Sprzęt ma być wykorzystywany do zdjęć głównie wnętrz mieszkań, domów, lokali itp, jak również później do przygotowywania wirtualnych wycieczek przy użyciu Autopano i Panogear.

Proszę o opinię, ewentualnie inne propozycje i sugestie:)

Reklama

kelvinpiotr 
Bywalec

Wysłany: Sob 13 Paź, 2012   

A może prościej było by to zadanie powierzyć zawodowcom??
krzysiek416 napisał/a:
Aparatem będą posługiwać się amatorzy,

Hm..... zawodowo zajmujący się fotografią , nie zajmują się przygotowywaniem ofert handlu nieruchomościami , więc dlaczego ci ostatni mieli by zajmować się przygotowywaniem dokumentacji fotograficznej , chyba że uważają że to takie proste , a wtedy ... proszę ,pole do popisu wolne :wink:

krzysiek416 
Nowy

@up

Jasne wszystko można powierzyć zawodowcom, do przeinstalowania systemu można wołać informatyka, do malowania ścian w domu wołać budowlańca. Prawdopodobnie fachowiec zawsze zrobi to lepiej, ale pozostaje kwestia kosztów. Nie chce w żaden sposób dezawuować umiejętnościom zawodowych fotografów, wiem że zrobiliby to lepiej, ale nie ma takiej możliwości żeby robienie zdjęć każdej nieruchomości, przyjmowanej do agencji nieruchomości, powierzać zawodowemu fotografowi, to zbyt trudne logistycznie i zbyt kosztowne. Tym nie mniej chciałbym mieć ładne zdjęcia. Umiem użyć autopano do robienia panoram oraz nauczyłem się też robić wirtualne wycieczki w panogear (oprogramowanie jest dosyć intuicyjne i wykorzystanie jego podstawowych funkcji nie nastręcza trudności nawet amatorowi, wbrew temu co mówili mi w rozmowach zawodowcy). Biorąc to wszystko pod uwagę mam nadzieje, że przy użyciu dobrego sprzętu plus zapalonego amatora, który chce się nauczyć dobrze fotografować, z czasem uda mi się z czasem osiągnąć w miarę przyzwoity poziom amatorski.

Reasumując proszę o odpowiedzi tych, którzy mają ochotę doradzić w wyborze sprzętu, a nie w sposobie prowadzenia biznesu, bez urazy kelvinpiotr.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krzysiek416 napisał/a:
prostota obsługi i opcje ustawień auto
Tak dobrze to nie ma. Albo będziecie wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi, nauczycie się obsługiwać aparat odpowiednio oraz soft typu autopano albo lepiej się startujcie z motykami na słońce i bierzcie coś z Sony co ma funkcje "Sweep panorama"

Ja bym zaproponował taki zestaw: Stare 5D + Zenitar 16mm, statyw z poziomowaniem + dobra głowica panoramiczna. No ale to sprzęt dla tych co umieją robić zdjęcia a nie .. chcą robić.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

kelvinpiotr, już była o tym niejedna dyskusja na tym forum. Niestety taki jest polski światek rynku nieruchomości - byle jak, oby taniej (co oczywiście nie przeszkadza w pobieraniu ogromnych prowizji). Wystarczy, że spojrzysz na jakikolwiek portal z ofertami nieruchomości - akceptowalnych, nie mówiąc już o dobrych, zdjęć jest jak na lekarstwo.

krzysiek416, w zasadzie każdy z tych aparatów się sprawdzi - podstawowa różnica to to, że jeden jest klasyczną lustrzanką, a drugi ma w wizjerze telewizorek. Większość fotografów woli to pierwsze rozwiązanie, ale są różne upodobania, więc powinieneś przejść się do sklepu i sprawdzić to organoleptycznie.

kozidron
[Usunięty]

krzysiek416, w zasadzie to skorzystałbym z rady hijax_pl, chociaż ja zajmując się tym przez jakiś czas zawodowo używałem innego zestawu i jakoś dawałem radę. Natomiast nie da się ukryć, że to dość cięzki kawałek chleba, bo fotografowi jednak troszku trudno zrozumieć jak można sprzedawać nieruchomość 250m2 za 1,5mln a nie chcieć zapłacić za profesjonalne zdjęcia powiedzmy 1000 ziko :wink:

Eh... ta Polska rzeczywistość, dlatego w pełni rozumiem radę kelvinpiotra.

krzysiek416 napisał/a:
Biorąc to wszystko pod uwagę mam nadzieje, że przy użyciu dobrego sprzętu plus zapalonego amatora, który chce się nauczyć dobrze fotografować, z czasem uda mi się z czasem osiągnąć w miarę przyzwoity poziom amatorski.

i to jest już jakiś poczatek, lubię ludzi zawziętych a taki właśnie czasem więcej wskóra niż zawodowiec :wink:
krzysiek416, ja bym raczej pomyślał dodatkowo o dobrym statywie i raczej zająłbym się tym sam (mam na myśli ciebie), nie wyznaczałbym innych "amatorów/kolegów" z pracy do tego zadania.
Ja korzystałem dodatkowo z dwóch lamp (modyfikatorów różnej maści) i radia ale tobie nie polecam takiej drogi na początek :wink:

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
Niestety taki jest polski światek rynku nieruchomości - byle jak, oby taniej

Litości, naprawdę jesteście przekonani, że zdjęcia wszystkich ofert wynajmu kawalerki dla studenta powinni robić zawodowi fotografowie? :zalamany: Trzeba docenić fakt, że pytający dopytuje się o lustrzankę i prawdziwy obiektyw UWA, zamiast kupić kompakt za 300 zł, nie posiadający szerokiego kąta.
krzysiek416, Sigma 8-16 lub 10-20 plus aparat, który ma przyzwoicie działającą funkcję HDR (realistycznego, nie bajkowego) wypluwającą poprawne JPG-i.

mozer 
bo Pentax

komor, ja miałem na myśli sprzedaż nieruchomości. Przy wynajmie koszt zawodowego fotografa rzeczywiście jest znaczący w stosunku do ceny najmu (zazwyczaj).

komor 
Moderator

Każdy ma swój punkt widzenia, Kozi oczywiście wyjechał ze swoim przykładem za półtorej bańki (nie pierwszy raz), ja więc wyjadę po raz kolejny z moją tezą, że wynajem to jest znacznie większa część rynku pośrednictwa, a transakcje za miliony to margines, o którym szkoda gadać. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi profesjonalnej sesji zdjęciowej mieszkania, za wynajem którego dostanie 500 czy 1500 zł prowizji, biorąc pod uwagę, że na X obejrzanych i obfotografowanych mieszkań uskuteczni Y transakcji, gdzie X >> Y.

mozer 
bo Pentax

komor, a Ty dalej swoje... Ja mówię, że żałowanie kilku stów przy sprzedaży mieszkania chociażby za te kilkaset tysięcy to żenada. Nie odnosiłem się w ogóle do wynajmu i nie piję przy tym wszystkim do autora wątku. To taka ogólna refleksja.

komor 
Moderator

mozer, przychodzi nowy forumowicz, nieznany nam facet krzysiek416, postów: 1, i czym go witamy?
kelvinpiotr napisał/a:
A może prościej było by to zadanie powierzyć zawodowcom??

mozer napisał/a:
Niestety taki jest polski światek rynku nieruchomości - byle jak, oby taniej

kozidron napisał/a:
bo fotografowi jednak troszku trudno zrozumieć jak można sprzedawać nieruchomość 250m2 za 1,5mln a nie chcieć zapłacić za profesjonalne zdjęcia powiedzmy 1000 ziko

Co on teraz sobie o nas pomyśli? Skąd wiemy, czy jego agencja choćby kiedyś otarła się o transakcję za 1,5 mln? Dlaczego od razu „byle jak, oby taniej”, skoro pyta się o kupno lustrzanki, obiektywu UWA, zamiast zadowolić się kompaktem?
Panowie, ja się w pełni zgadzam z wszystkimi trzema zacytowanymi powyżej stwierdzeniami :) ale nie w kontekście kogoś, o kim nic nie wiemy, a zaczynamy od narzekania. Jak pojawi się na forum jakiś prawnik i zapyta o aparat do uwieczniania rozpraw, to też zaczniemy od dowcipu o tysiącu prawników na dnie morza?
Ja rozumiem, że na forum posucha i niektórych świerzbią palce, żeby sobie popisać, ale może tradycyjnie znajdziemy sobie jakiś wątek o Sony i tam będziemy się udzielać? :)

mozer 
bo Pentax

komor, może wyszło trochę niezręcznie, ale jak kolega ma się tym zniechęcić, to niech lepiej zrezygnuje od razu z tego forum ;)

komor 
Moderator

mozer, odnoszę wrażenie, że ostatnio częściej właśnie zniechęcamy niż zachęcamy. Jak ktoś znowu nas nazwie GTW albo KWA, to po prostu będzie miał rację. :)

kozidron
[Usunięty]

komor, na ten tychmiast przywołuję Cię do porządku :wink:

komor napisał/a:
mozer, odnoszę wrażenie, że ostatnio częściej właśnie zniechęcamy niż zachęcamy.

komor, spokojnie, wdech- wydech, nikt nie zniechęca.
Ja przynajmniej wręcz zachęcam, lubie zawzietych ludzi a czytając posty krzysiek416 mozna odnieść takie wrażenie, chce się uczyć a z tego co napisał, mozna odnieść wrażenie, że nie straszne są mu trudy podjęcia walki, bo już to zrobił.

Pewnie, że wystarczy byle jaka puszka entry level + sigma 10-20 + statyw, nikt tego nie napisał, że nie da tak rady. Doradzamy jakby mogło być optymalnie.
Przecież w tym zakresie, mozna polecić k5+samyang 14/2.8, lub nawet wczesniej wspomniana sigma, czy nawet d90 + to samo, może być nawet canon. Może być nawet entrylevel czy nawet wcześniej wspomniane SLT, które akurat ja bym odradzał :razz:

Na razie padł pomysł optymalnego zestawu.
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sob 13 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

komor, przesadzasz, przecież udzieliliśmy koledze porad.

Odpowiedz do tematu