Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Prośba o radę jaki sprzęt wybrać - prezentacja nieruchomości
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 13 Paź, 2012   

krzysiek416,

Rozważ zakup największej lampy błyskowej.
Obiektyw kitowy też może się przydać jak trafi się jakiś dom i pracownikowi będzie się chciało odejść od obiektu aby na zdjęciu "ściany się nie waliły".

Może tańszy korpus /np. Nikon D5100/ -wtedy lampę Nikon SB-900 lub Metz.

Oczywiście z Sigmą 8-16mm.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

krzysiek416 napisał/a:
Aparatem będą posługiwać się amatorzy, więc ważne jest oprócz jakości zdjęć, prostota obsługi i opcje ustawień auto.

IMO w takiej sytuacji lepiej dać sobie spokój z lustrzankami i zakupić kompakt dający w miarę dobrą jakość zdjęć i filmów, z prostym trybem panoramowania i odbiornikiem GPS/przy takich ofertach często umieszcza się mapkę wizualizującą położenie oferowanej nieruchomości/, np.Sony Cyber-shot DSC-HX20V.

mozer 
bo Pentax

Sunders, ile znasz kompaktów dających ekwiwalent ogniskowej powiedzmy 16-17 mm na FF?

Sunders 

mozer a po co Ci kompakt z takim ekwiwalentem ogniskowej :?:

mozer 
bo Pentax

Sunders, a przeczytałeś pierwszy post w tym wątku?

Sunders 

Przeczytałem i co :?: krzysiek416 pisze co prawda, że "ważny jest szeroki kąt" ale IMO nie ma racji wybierając Sigmę 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM.
mozer robiłeś kiedykolwiek zdjęcia taką sigmą we wnętrzach :?:

mozer 
bo Pentax

Sunders, tą Sigmą nie, ale robiłem Canonem 10-22 i wiem, że to 10 mm bardzo często się przydaje.

Sunders napisał/a:
IMO nie ma racji wybierając Sigmę 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM.

Fajnie by było jakbyś uzasadniał takie stwierdzenia.

Sunders 

mozer napisał/a:
robiłem Canonem 10-22 i wiem, że to 10 mm bardzo często się przydaje

IMO najpewniej taka agencja nieruchomości potrzebuje zdjęć oddających wygląd pomieszczeń realistycznie i w miarę atrakcyjnie. A jak wyglądają twoje zdjęcia robione na 10mm wewnątrz pomieszczeń, poza centrum kadru? Gdybyś robił sigmą na 8mm byłoby tam jeszcze mniej atrakcyjnie.

dcs
[Usunięty]

Sunders,

Na obiektywach zmiennoogniskowych jest taki pierścień z naniesionymi liczbami / w tym przypadku /od prawej/ : 8...10...12...14...16 /.
Można ustawić dowolną wartość z przedziału 8-16 /nawet te nieoznaczone/.
Jak masz zooma -sam spróbuj. :razz:

mozer 
bo Pentax

Sunders, ja bardzo przepraszam, ale co mi po zdjęciu kawałka pokoju? :zalamany: Jak szukam mieszkania to chciałbym zobaczyć jak to całościowo wygląda.

Sunders 

mozer napisał/a:
co mi po zdjęciu kawałka pokoju? Jak szukam mieszkania to chciałbym zobaczyć jak to całościowo wygląda.

mozer po prostu uważam, że "amatorzy, dla których ważne jest oprócz jakości zdjęć, prostota obsługi i opcje ustawień auto" łatwiej pokażą Ci to mieszkanie całościowo kompaktem z w miarę prostym trybem panoramowania i filmowania, niż wykonując zdjęcia C650D i sigmą 8-16, a potem "obrabiając" je w jakimś programie graficznym do obróbki zdjęć. Nie chodzi mi o to, że się nie da, ale o to że jak to już napisał hijax_pl : "to sprzęt dla tych co umieją robić zdjęcia a nie .. chcą robić". :wink:

krzysiek416 
Nowy

mozer napisał/a:
komor, (...) Ja mówię, że żałowanie kilku stów przy sprzedaży mieszkania chociażby za te kilkaset tysięcy to żenada. Nie odnosiłem się w ogóle do wynajmu i nie piję przy tym wszystkim do autora wątku. To taka ogólna refleksja.

Mozer fajnie komuś zarzucać "żenujące żałowanie kilku stów" jak się nie zna realiów, jestem akurat z niedużej miejscowości, 99% transakcji to mieszkania do 200 tys złotych i prowizje w okolicach 3 tys zł, sprzede się niewielką cześć tego co ma się w ofercie, a zdjęcia trzeba zrobić wszystkim. Jest ogólny kryzys i zastój na rynku, prowizje coraz niższe, a agencji mnóstwo (w moim mieście 100 tys - prawie 40 agencji nieruchomości). Proponuję każdemu założenie agencji i zobaczenie na własne oczy jak fajnie jest.
Poprosiłem Szanownych kolegów o radę, żeby właśnie pozytywnie wyróżnić się zdjęciami na tle konkurencji.

Dziękuję tym, którzy mają zdrowe podejście do tematu i próbują pomóc, jak komor i dcs.

Co do meritum, Sunders poddajesz w wątpliwość czy dobry obiektyw wybrałem, więc proszę doprecyzuj czy zdjęcia wnętrz wg Ciebie zrobione nim będą nieatrakcyjne dla przeciętnego odbiorcy, który ocenia zdjęcia w kategorii "ładne i nieładne" czy masz na myśli fachowców i pomiary linii, zakrzywień itd.? Powiedz też jaki kompakt ma tyle szeroki obiektyw, żeby objąć pokój i nie mówię o robieniu panoram, bo to można przy użyciu odpowiedniego softu zrobić ze zdjęciami z dowolnego aparatu. W tej chwili używam Nex-3 z obiektywem Sony E 16 mm f/2,8 i wiem, że chciałbym dużo szerzej.

Mówiliście o dobrym statywie, używam obecnie Velbon DF-60, ujdzie na moje potrzeby?

Sunders 

krzysiek416 napisał/a:
poddajesz w wątpliwość czy dobry obiektyw wybrałem, więc proszę doprecyzuj czy zdjęcia wnętrz wg Ciebie zrobione nim będą nieatrakcyjne dla przeciętnego odbiorcy, który ocenia zdjęcia w kategorii "ładne i nieładne" czy masz na myśli fachowców i pomiary linii, zakrzywień itd.?

Doprecyzowuję:widzę trudności w zrobieniu dobrego zdjęcia/oczywiście nie są w zupełności nie do przezwyciężenia, ale IMO nie jest to łatwe/, które mogą wynikać z konieczności unikania przerysowań oraz zniekształceń na brzegach kadrów, a także z odpowiednim oświetleniem tak dużego pola widzenia, uwzględniając niezbyt imponującą światłosiłę tego szkła.
Miałem na myśli nie jakichś fachowców tylko klientów agencji, bo zrozumiałem że o takich odbiorców chodzi.

krzysiek416 napisał/a:
Powiedz też jaki kompakt ma tyle szeroki obiektyw, żeby objąć pokój i nie mówię o robieniu panoram, bo to można przy użyciu odpowiedniego softu zrobić ze zdjęciami z dowolnego aparatu.

W podanym przeze mnie przykładzie panoramę można zrobić przy pomocy samego aparatu.Czy robienie panoram nie wchodzi w rachubę?Czemu wolisz używać UWA?

krzysiek416 napisał/a:
W tej chwili używam Nex-3 z obiektywem Sony E 16 mm f/2,8 i wiem, że chciałbym dużo szerzej.

Skoro tak, to może nie mam racji :???: Możesz wrzucić przykładową fotkę zrobioną w mieszkaniu? W jakiej formie prezentujesz klientom zrobione zdjęcia?

kelvinpiotr 
Bywalec

komor napisał/a:
Co on teraz sobie o nas pomyśli?

????Tego nie wiemy , domyślam się natomiast gdybyś Ty , zadał pytanie jak sprzedać swój dom , na forum agentów nieruchomości ( o ile takie istnieje ? ) jaką byś otrzymał pomoc . Przyjęto by to na pewno po przyjacielsku i udzielono fachowych porad :wink: :wink:

komor napisał/a:
Skąd wiemy, czy jego agencja choćby kiedyś otarła się o transakcję za 1,5 mln?

Nie wiemy , może agencja kolegi jest agencją charytatywną i pomaga biednym i zagubionym właścicielom nieruchomości w ich zbyciu i odnalezieniu nowych ???
Bo jak coś się robi zawodowo ( profesjonalnie ) to i informacje zdobywa się w sposób profesjonalny :wink:

Ale to tak obok tematu. :wink:

krzysiek416 
Nowy

Sunders napisał/a:

W podanym przeze mnie przykładzie panoramę można zrobić przy pomocy samego aparatu.Czy robienie panoram nie wchodzi w rachubę?Czemu wolisz używać UWA?

Nex-3 też ma funkcje automatycznego łączenia panoram, ale efekt jest taki, że zdjęcie jest bardzo szerokie i średnio nadaje się do prezentacji na stronie www, gdzie siłą rzeczy rozdzielczość jest zoptymalizowana, więc zdjęcie jest bardzo szerokie w poziomie i małe w pionie. Moim zdaniem panoramy fajnie ogląda się dopiero po zrobieniu z tego wirtualnej wycieczki.

Chciałem UWA, bo chciałbym przerobić swoją stronę www, na kształt tej z linka poniżej, wyświetlać zdjęcia ofert w taki sposób, zakładam, że już większość z nas ma monitory w formacie 16:9, i myślałem że użycie OWA da potencjał do tego.

http://www.foxtons.co.uk/...mit_type=search

Sunders napisał/a:

Skoro tak, to może nie mam racji :???: Możesz wrzucić przykładową fotkę zrobioną w mieszkaniu? W jakiej formie prezentujesz klientom zrobione zdjęcia?

Wrzucam zdjęcia, wiem że są słabe, chcę tylko pokazać, że chodzi żeby w małym pomieszczeniu objąć więcej.

2.jpg
Plik ściągnięto 7482 raz(y) 48,55 KB

DXB.jpg
Plik ściągnięto 7481 raz(y) 31,45 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 7481 raz(y) 42,62 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 7481 raz(y) 68,6 KB

Odpowiedz do tematu