Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To optymalnie dla 15-tki 16:10. Na 17" 16:10 jest już trochę mało, tak jak i 1080px na ekranach 18.4" 16:9... 1080 na 16-tkach 16:9, to maksimum, którego nie powinno się moim zdaniem przekraczać, bo ekran w tych proporcjach jest wyraźnie niższy od starych panoramicznych 15-tek...
Odświeżę temat bo mamy prawie 2013 rok i trochę się zmieniło jeśli chodzi o komputery:)
Przymierzam się do zakupu komputera stacjonarnego. Będę go potrzebował tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć w PS. Od czasu do czasu pewnie jakiś film na nim obejrzę. Pomożecie w doborze komponentów? Jaki procesor? Dysk SSD? Karta graficzna a może nie? Proszę, nie poruszajcie kwestii monitora ponieważ to sprawa na zupełnie osobną dyskusję. Interesuje mnie tylko konfiguracja jednostki centralnej:)
Budżet: do 3 tys zł.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Paź, 2012
może coś w ten deseń?
Płyta Główna Asus P8Z77-V LK
Procesor Intel Core i5 3470 3,20 GHz BOX
Pamięć Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge)
Dysk Twardy WD Caviar Green 1TB WD10EZRX 64MB cache SATA-III
Dysk Twardy SSD Corsair 2.5" SSD Force Series GT 120 GB(Serial ATA3) 555 MB/s 515 MB/s 85k IOPs
Karta graficzna GeForce with CUDA GTX 660 Ti ASUS 2GB 2xDVI&HDM&DPI (PCI-E)
Obudowa SilentiumPC Brutus BT-310 Pure Black
Zasilacz OCZ ZS 650W 80+ bronze Jap. caps SLI PSU 135mm
Nagrywarka BD LG Blu-Ray (DVD+/-RW + Blu-ray) BH10LS38 LightScribe
Klawiatura + mysz Microsoft Wireless Desktop 3000 Bluetrack
patigol, masz zamiar kupić komp "od zera", czy masz może jakieś części, które można wykorzystać? (obudowa, napędy optyczne, mniej istotne peryferia?) Ja się w trzech tysiakach zmieściłem z takim zestawem:
Wyszedł mi całkiem stabilny zestaw. Resztę bebechów posiadałem wcześniej, czyli dyski, napędy, obudowa i monitor oraz urządzenia wskazujące. Aktualnie śmigam na Win 8 prev. 64bit i Lightroom 4.2 działa bez czkawki.
To co wskazał Senor Tadeo jest całkiem interesujące, ale chyba "trochę" przekracza założony budżet nagrywarka BD moim zdaniem zbędna, lepiej już zainwestować w dodatkowy dysk 1TB i ustawić dwa w RAID.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 16 Paź, 2012
słusznie...akurat składałem dla znajomego coś multimedialnego i pamiętam ten konfig.
ale to przekroczy budżet 3k i kilka rzeczy jest na wyrost jeśli to ma być komp wyłącznie do PSa
Witam, poniewaz moj obecny komputerek, chociaz wierny to swoje juz wypracowal i powoli dostaje zadyszki przy coraz wymyslniejszych rzeczach to mam kilka pytan odnosnie zakupu sprzetu.
Moj wybor padl na jeden z laptopow dell [ inspiron/vostro/latitude ] o w miare wspolnych parametrach
i7-3612qm / 16gb ddr3 / ati 7670hd / matryca 1080 / win hp 64 bit - calosc bedzie wyswietlana na dell u2412
a teraz do rzeczy z pytaniami:
1 - jaka jest realna roznica poza estetyczna i cenowa pomiedzy poszczegolnymi seriami - inpiron/vostro/latitude, czy ktorys lepiej wytrzymuje dlugotrwale obciazenia codziennej pracy np po kilka godzin?
2 - czy taki zestaw sprzetowy spokojnie i bez zajakniecia bedzie pracowac na 20mpixowych RAWach, ewentualnie w granicach rozsadku bedzie skladal nieskomplikowane sfery, a nie zastanawial sie po kilka minut zanim cokolwiek bedzie mozna sprawdzic, rowniez milo jesli nie pokonalby go after effects lub premiere
3 - jak rozstrzygnac kwestie dyskowa - tzn jaka konfiguracja bedzie najwydajniejsza
a) 128gb ssd + 1000gb usb3
b) 500gb 7200obr
c) 1000gb 5400obr
nie mowie tutaj o przechowywaniu danych i dawnych projektow poniewaz obecnie posiadam 3 dyski wd caviar 1000gb zewnetrzne na usb2 [w przyszlosci pewnie przerzuce sie na to samo tylko usb3 ], chodzi jedynie o mozliwie wydajna prace nad biezacymi rzeczami
na zakonczenie i na wszelki wypadek, to potrzebuje jednak laptopa ze wzgledu na moja czesta mobilnosc, uczelnie lub nawet zdjecia produktow i klientow, co jest dla mnie wygodniejsze zeby miec podglad na wiekszym ekranie
ewentualnie jestem otwarty na jakies inne nawet drastyczne zmiany, ale przekopalem juz tyle watkow i recenzji, z tylko tutaj zostaly moje watpliwosci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10