Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 15 Paź, 2012 Prośba o pomoc w wyborze
Na wstępie chciałbym bardzo serdecznie wszystkich przywitać.
Jeżeli chodzi o astronomie, lunety i teleskopy to jestem kompletnym laikiem. Mam 10-cio letniego syna, który na gwiazdkę wymyślił sobie teleskop. Wszystko ładnie, pięknie informację "Mikołaj" przyswoił i dalej do szukania konkretnego sprzętu. Trafiłem na to forum. Poszukałem, poczytałem i stwierdzam, że to BARDZO drogie hobbi. Na początek chciałbym kupić mu coś "uniwersalnego" ,do obserwacji księżyca i krajobrazu.
I tu pojawia się pytanie i zarazem gorąca prośba - Który z tych sprzętów byłby bardziej praktyczny.
Budżet mam raczj bardzo ograniczony bo tylko jakieś 150-200zł. Wiem, że za takie pieniądze to raczej nic konkretnego nie kupie, a to co chciałbym kupić to w opinii wielu raczej zabawki. Jednk chciałbym, żeby moje dziecko miało troche frajdy i się nie rozczarowało, bo nic tak nie boli jak rozczarowanie i zawiedzona mina dziecka.
Może kupić jakieś g.. za 50 złotych, żeby się nazywało teleskop i dorzucić do tego lornetkę (jakiegoś Nikona 70x35 na przykład). Teleskop za 200 rozczaruje tak samo jak teleskop za 50, ale za to zostanie lornetka..
Budżet mam raczj bardzo ograniczony bo tylko jakieś 150-200zł. (...)
z takim budżetem to będzie kiepsko... jedyne co mogę polecić to te dwa modele, na początek na pewno wystarczy i będzie dużo radości, a później jak wciągnie małego to tata kupi coś lepszego. Pozdrawiam
Mam takie pytanie: -Czy w teleskopie obraz jest normalny czy odwrócony ? (jak pisałem jestem "zielony" w tym temacie)A może jesteście wstanie powiedziec cos na temat tej lunety?http://allegro.pl/luneta-prooptic-hunter-pokorwiec-super-cena-i2701407211.html
Fatalna historia. Raczej wygląda na to, że wywalisz pieniądze w błoto więc minimalizuj straty. Księżyc zobaczysz przez każde szkiełko, Jowisza czy Sateurna też jakoś będzie widać i o to chodzi. Ja bym kupił używany sprzęt, który sprzedaje dziecko, które się swoim zeszłorocznym już znudziło, niestety dzieci są dość przewidywalne. Albo zrobił tak jak pisze tutejszyn.
Z linkowanych tutaj tylko Prooptic HUNTER ma obraz nieodwrócony, co nie znaczy, że polecam.
Nawet to co proponuje Dale to prawie nic nie warte zabawki. Teleskopy za 200-300 zł bardziej zniechęcają dziecko niż zachęcają - niestety taka jest prawda. Proszę nie liczyć, że to przetrwa dłuższą zabawę i pobudzi ciekawość dziecka. Mój znajomy kupił coś takiego swoim synom - ani razu poprawnie tego nie złożyli, a przez część dołączanych w zestawie okularów nic nie było widać. Zostało szybko rzucone w kąt...
W tym budżecie to nawet lornetki przyzwoitej się nie kupi... Niestety.
Dla mnie wyjścia są dwa. Albo proszę pomyśleć o jakiejś książce z pięknymi zdjęciami nieba z wprowadzeniem do astronomii, albo o zwiększeniu budżetu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10