Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Zaznaczam na początku że nie oczekuje kolejnego porównania co wybrać 40d,50d itd.
Sprawa wygląda tak. Mam canona 40D i jak się ostatnio okazało body ma problemy natury technicznej. Chciałbym kupić nowe ale 40d i 50d jest nie osiągalne już na rynku.
Nie stać mnie niestety na 7d.
Czy warto więc kupić 60D?? owiane tak kiepską opinią w internecie czy lepiej poszukać używki 40-stki lub 50-tki.
Nie zależy mi na kręceniu filmów 60D. Bardziej skłaniam się ku 60D ze względu że mogę kupić nowe body i nie ryzykować z używką.
Skoro nowe 40D i 50D jest nieosiągalne, nie stać Ciebie na 7D i boisz się używki powyższych to... po co się pytasz? My filozofami nie jesteśmy. Kupuj to na co Ciebie stać. Potrzebujesz wsparcia kogoś obcego? Zrób sobie ankietę na forum.
Masz jakieś ciekawe/drogie szkła w systemie Canona?
Jeżeli nie to może ... migracja do konkurencji
Ja tam mam C60d i do moich amatorskich zastosowań nie narzekam. Kupiłem, bo mam dostęp do różnych szkieł w systemie, a i na N7k nie było stać w momencie zakupu.
My filozofami nie jesteśmy. Kupuj to na co Ciebie stać. Potrzebujesz wsparcia kogoś obcego? Zrób sobie ankietę na forum.
Nie oczekuję że ktoś za mnie wybierze. Ale wydaje mnie się że od tego jest forum że jak ma ktoś wątpliwości to spodziewa się jakiś mądrych porad od bardziej doświadczonych fotografów.
Chciałbym nowe ale jak by na 20 odpowiedzi dla przykładu 15 sugerowało zakup używanej 40-stki od nowej 60-tki to na pewno rozważył bym kupno używanego body.
Nie jestem profesjonalistą i nie wiem czy te wszystkie wady opisywane w necie na temat 60D będą aż tak problematyczne dla mnie osobiście
.
Masz jakieś ciekawe/drogie szkła w systemie Canona?
Jeżeli nie to może ... migracja do konkurencji
Na pewno chcę zostać przy canonie a raczej moja żona. Mam aktualnie 50mm 1.8 i Tamrona 18-50 f/2.8 vc
Na tą chwile problemem jest stare body które nie za dobrze ostrzy
[ Dodano: Pon 15 Paź, 2012 17:18 ]
jurand napisał/a:
magiera23 napisał/a:
Nie jestem profesjonalistą i nie wiem czy te wszystkie wady opisywane w necie na temat 60D będą aż tak problematyczne dla mnie osobiście
Jakie wady ? bo nie jestem w temacie gdyż wolę latać z aparatem niż czytać, czy da się w ogóle tym (60d) zdjęcia robić ?
słaba dynamika tonalna,
brak stabilizacji matrycy,
brak mikroregulacji AF w obiektywach,
brak przycisków jakości i rodzaju zdjęć, balansu bieli, bracketingu, kompensacji lampy błyskowej,
mało wygodne rozwiązanie z blokadą pokrętła trybów,
tylko jeden tryb nastaw indywidualnych „C”,
Mogłem dopisać na początku. Ja jest laikiem i nie za dużo mnie to mówi ale chciałem żonie niespodziankę zrobić i kupić jej 60D bo jej 40D już pada. A nie chce zamieniać na nic gorszego.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Paź, 2012
magiera23 napisał/a:
słaba dynamika tonalna,
w stosunku do konkurencji canon jest najsłabszy, to skoro chcesz zostać przy canonie, to co mamy Ci doradzić.
magiera23 napisał/a:
brak stabilizacji matrycy,
S T R A S Z N E
magiera23 napisał/a:
brak mikroregulacji AF w obiektywach,
a w 40D ją miałeś a w 50D jest ? I co z tego, że jest jak i tak niewiele sobie tym wyregulujesz
magiera23 napisał/a:
brak przycisków jakości i rodzaju zdjęć, balansu bieli, bracketingu, kompensacji lampy błyskowej,
skąd to przepisałeś ?
magiera23 napisał/a:
mało wygodne rozwiązanie z blokadą pokrętła trybów,
jak wyżej, skąd to przepisałeś ?
magiera23 napisał/a:
tylko jeden tryb nastaw indywidualnych „C”,
a to fakt, to jest prawda i co z tego, dla mnie to ma jakieś znaczenie ale dla Ciebie zdaje mi się to nie
magiera23 napisał/a:
bo jej 40D już pada
co to znaczy pada i co to znaczy że af szwankuje, może poprostu ten tamron się rozregulował, bo to normalne w tym obiektywie. Jest to jeden z bardziej zawodnych obiektywów na rynku, pewnie nie body jest winne tylko T17-50/2.8. Mojego oddaje do regulacji raz na pół roku bo mikroregulacja w body mu nie pomaga.
Af-u w super canonie 50/1.8 nie komentuje, bo to jest obiektyw zjadany szybciej przez ząb czasu niż chipsy przez dziecko
Tak więc weź ogarnij co się dzieje z 40d twojej zony zanim zaczniesz celować w nowe body, bo może zonie przyda się nowe szkło a nie nowa puszka
Tak więc weź ogarnij co się dzieje z 40d twojej zony zanim zaczniesz celować w nowe body, bo może zonie przyda się nowe szkło a nie nowa puszka
Szkła sprawdzone, (bo też tak żona myślała) w zeszłym tygodniu na 30D na podobnych ustawieniach na 30-stce fotki ostre jak brzytwa a na 40D mydło.
A te wady to z forum jakiegoś.
U mnie pojęcie na temat fotografowania jest kiepskie a czasami jest tak że się jedno zdanie przeczyta w necie a później rozmyśla kilka dni. Na teście chyba na optycznym napisali że 60D bardziej idzie w amatorkę niż w profesjonalizm...
Jak już ktoś wcześniej sugerował, nikt za mnie nie wybierze więc pewnie kupię 60D. Oby żonka była zadowolona:)
Ostatnio zmieniony przez magiera23 Pon 15 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Paź, 2012
magiera23,
To do serwisu.
Może lustro pomocnicze się ruszyło /czy coś/.
magiera23, skoro mieszkasz w UK to przejdź się do jakiegoś Jessopsa czy co tam masz najbliżej (znaczy, niech żona się przejdzie) i weź do ręki 60D, czy jest dla Ciebie (żony) duża zmiana w ergonomii i wygodzie.
Brak stabilizacji matrycy - nie ma jej żaden Canon, więc nie jest to wada 60D.
Słaba dynamika tonalna - no tutaj różne są opinie, ale generalnie zasadniczych różnic między 40/50/60D nie ma, żeby całkowicie odrzucać któryś z tych aparatów.
Brak mikroregulacji - fakt, że czasem może się przydać, ale w 40D też jej nie macie.
Brak przycisków jakości i rodzaju zdjęć, balansu bieli, bracketingu, kompensacji lampy błyskowej – hm… Prawie wszystko nieprawda. Owszem, znikł przycisk WB, reszta raczej jest: http://www.optyczne.pl/ap..._eos60d_top.jpg Przycisk jakości i rodzaju zdjęć od czasów 40D mam przypisany do klawisza SET, w 60D też powinno działać, choć warto sprawdzić.
Czyszczone już lens pen-em.
Czytam odpowiedzi i sie zastanawiam czy nie kupić na raty 7D. Znajoma kiedyś powiedziała żonie ze sie nie opłaca bo nie wiele droższy jest 5d i dotego pełna klatka. Moja żona nie jest jeszcze profesjonalistką(pełna klatka jej nie potrzebna) ale do amatorów też sie już nie zalicza. Więc narazie może 60d by wystarczyl. Dłużej siedzę na necie tym bardziej problematyczny staje sie wybór
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Decyzja podjęta, kupuje 7D. Na ebay-u można już kupic nowe body za 750-800 funtów.
D60 są po 650 w Jesopie więc wybór stał się bardzo prosty.
Żona na pewno będzie zadowolona.
DCS
Jeżeli uda się wyczyścić to odzyskam na sprzedaży jakieś 250 funa więc zwróci się część 7-emki
Dzięki raz jeszcze ( już mnie głowa boli od tego czytania w necie:))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11