Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
To mój pierwszy wątek na tym forum! Cciałem zapytać czy ktoś z Was użytkuje tanie lampki studyjne o mocy 100-120W? Strona na allegro
Chodzi m o to czy z tak małej mocy da sie cos wykrzesać, czy ich światło jest na tyle mocne żeby nadawały sie do studyjka 4m x 4m?!
Jak ma ktoś jakieś przykładowe fotki to bardzo prosze!
Mam nadzieje, ze wybrałem dobrą kategorie forum i nie powtórzyłem tematu, ale przeryłem to forum i nie znalazłem!
To nie są lampy 100-120W, a 120Ws, a to już tak mało nie jest, biorąc pod uwagę, że przeciętna żarówka błyskowa ma 68Ws... Podobnie zresztą szacuje się moc silniejszych lamp na stopkę, mimo, że GN sugeruje nawet ok. 180-200Ws... Reasumując, pobawić się można...
jaad75 napisz proszę jeśli możesz co można przyjąć za minimum do małego studia urządzonego w typowym pokoju 3x4 metry?
Rozważam dwie lampy plus jako ew 3 SB800. Co wziąść jako najważniejszy parametr?
Powiem Ci, że ja używam obecnie wyłącznie lamp na stopkę (2x SB-25 i 2x SB-26 Nikona) i wystarcza mi to w zupełności... Co do softboxów, to mam 70x70cm i uważam, że to jest dobry rozmiar jeśli chcesz zachować mobilność zestawu i mieścić się w niewielkich pomieszczeniach. Jeśli chodzi o softboxy do lamp z krytym palnikiem (lampy aparatowe, czy żarówki błyskowe), to muszą one pracować inaczej, niż w przypadku lamp typowo studyjnych. Po pierwsze, nie można sobie pozwolić na zbyt duże straty światła, a po drugie, trzeba rozłożyć błysk w całym softboxie, tak, by nie tworzyły się "hot spoty". Polecam rozwiązania oparte na konstrukcji parasolkowej, takie jak np. Westcott Apollo.
Mój kolega ma podobne lampy i powiem wam, że jakość wykonania jest straszna. Chińska tandeta. Wydaje mi się że jakby już poważnie bawić się w foto studyjne to kupić albo jak jaad75, starsze lampy na stopce albo wersją lamp studyjnych o minimum jakości są Quantum - ceny od 700 zł za sztukę ale solidnie wykonane.
...Wydaje mi się że jakby już poważnie bawić się w foto studyjne to kupić albo jak jaad75, starsze lampy na stopce...
Do poważnej zabawy w mobilne studio, to trzeba wydać dużo więcej pieniędzy i zainwestować w lampy Quantum (nie Quantuum, o których jak sądzę myślisz) lub któryś z mobilnych zestawów lamp studyjnych (np. Bowens Gemini)... Strobizm, to raczej taka partyzantka, chociaż zabawa z lampami na stopkę jest faktycznie bardzo zaraźliwa i daje niezłe efekty, a poza tym potrafi nauczyć bardzo wiele o świetle i tym jak je efektywnie wykorzystać...
Chodzi mi o podłączany pod SB800 zestaw dodatkowych akumulatorków, To chyba powinno przyspieszyć ładowanie lampy? Muszę dokładniej zerknąć w instrukcje co do tego zew. zasilania.
Ale myśle że dodatkowa choćby jedna SB800 juz da sporo możliwości wraz ze zwykłą blędą i dyfuzorem na lampce.
Zależy co zamierzasz osiągnąc przy użyciu takich lamp, co chcesz fotografować i jak eksperymentować. Ja bym wolała zainwestowac w coś pewniejszego, na początek chociażby zestaw lampa zewnętrzna + parasolka, zwlaszcza przy niewielkim budżecie, a parasolka przyda Ci się jeszcze w przyszłości w wielu sytuacjach. Polecałabym np. ten model (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=938〈=pl&curr=PLN) są różnej wielkości, zależy jak duża byłaby Ci potrzebna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10