Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Rzecz w tym, że najczęściej korzystam ze światła f/1.8. Właśnie dlatego pracuje na priorytecie przysłony, aby wymusić na aparacie f/1.8. Mimo to po wejściu z menu na LV przysłona się przymyka, aby znowu się otworzyć i jak napisałem wyżej efekt ten uaktywnia się dopiero po jakimś czasie. Zasady tu nie znalazłem. Przy przymkniętej przysłonie efekt również występuje na dokładnie takiej samej zasadzie.
Z tego co wiem w prawidłowo działającym obiektywie przysłona powinna się ewentualnie przymykać (w zależności jaką wartość ustawimy) wyłącznie po naciśnięciu spustu migawki, by znów się otworzyć po wykonaniu zdjęcia... Potwierdzacie?
w prawidłowo działającym obiektywie przysłona powinna się otwierać/zamykać (w zależności jaką wartość ustawimy) wyłącznie po naciśnięciu spustu migawki, by znów się otworzyć po wykonaniu zdjęcia... Potwierdzacie?
w prawidłowo działającym obiektywie przysłona powinna się otwierać/zamykać (w zależności jaką wartość ustawimy) wyłącznie po naciśnięciu spustu migawki, by znów się otworzyć po wykonaniu zdjęcia... Potwierdzacie?
Nie, jeśli:
dcs napisał/a:
E-PL3 zmienia ekspozycję w LV.
Co konkretnie macie na myśli? Podczas LV przysłona e-pl3 pozostaje cały czas maksymalnie otwarta... W trybie priorytetu przysłony, ekspozycja powinna być zmieniana wyłącznie przez czas naświetlania, gdyż przysłona jest tak jakby zablokowana wartością, która jest ustawiona.
jest dokładnie tak jak napisał jaad75; jeśli masz włączone LV to, "poruszając aparatem" zmieniasz dopływ światła i przysłona pracuje; dzieje się tak nie tylko z tym obiektywem ale także z pozostałymi i nie tylko na epl3 ale i wczesniejszych.
Poza tym np. u mnie tak to wygląda cały czas a nie po "kliku kilkunastu lub kilkudziesięciu zdjęciach".
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Paź, 2012
tropen,
Automatycznie dobiera ekspozycję, aby wyświetlić obraz na wyświetlaczu w dobrej jakości, nie dla ciebie.
Podczas robienia zdjęcia użyje jaką nastawiłeś.
Podczas LV przysłona e-pl3 pozostaje cały czas maksymalnie otwarta...
Nie wiem jak E-PL3, ale bardzo wiele aparatów faktycznie zmienia ekspozycję w LV, tak by obraz cały czas miał prawidłowe naświetlenie. Wprowadzone przez użytkownika parametry naświetlania są ustawiane tylko w momencie wykonywania właściwej ekspozycji.
Cały czas pozostaje dla mnie zagadką skoro ten efekt jest, dlaczego nie od razu po włączeniu aparatu?
[ Dodano: Czw 18 Paź, 2012 17:55 ]
Faktycznie, tu macie rację, że aparat przysłoną reguluje sobie ilość światła wpadającego do obiektywu podczas LV, aby to co jest na ekranie nie było niedoświetlone lub prześwietlone. U mnie też to występuje tuż po włączeniu aparatu, ale jest to prawie nie zauważalne w sensie dźwiękowym i wizualnym.
Jednak jestem przekonany, że efekt, który opisałem wcześniej występuje niezależnie od tego. Gdy już się zacznie, przysłona zaczyna pracować głośno i przy najmniejszym ruchu aparatu widzę jak listki przysłony pracują. Tak samo przy przechodzeniu z menu do LV słyszę ten głośny dźwięk przysłony i widzę zamykającą i otwierającą się przysłonę. Oczywiście wyłączeniu i włączenie aparatu na jakiś czas powoduje, że ten efekt znika... i nie ma wpływa to w żadne sposób na błędne naświetlanie w LV...
Chyba jednak coś jest nie tak...
[ Dodano: Sob 20 Paź, 2012 13:19 ]
Z ciekawości poszedłem ze swoim zestaw epl-3 + 45mm do sklepu, w którym mogłem sobie porównać z dokładnie takim samym zestaw.
Na moim aparacie w przypadku obydwu obiektywów przysłona pracowała sobie sama (po jakimś czasie od włączenia aparatu). W przypadku aparatu sklepowego (również podłączałem oba obiektywy), przysłona pracowała wyłącznie podczas naciskania spustu migawki, a mimo to nie zauważyłem najmniejszego problemu z prześwietlaniem w trybie LV.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9