Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka dla początkującego. Fotografia koncertowa.
Autor Wiadomość
sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Czw 18 Paź, 2012   

rzuccie okiem na to zdjęcie moroniki
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7538
1/160 f3.5 iso1250
nieco słabsze low light iso z nikona d90

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

sigmiarz, i co z tego? Miała ponad 7EV światła, czyli było bardzo jasno. To nie ma nic wspólnego z omawianymi warunkami.

[ Dodano: Czw 18 Paź, 2012 21:20 ]
Zresztą bywa, że trafisz na takie ekstremum i to wcale niekoniecznie na metalowej imprezie:

f/2, 1/125s, ISO12800, czyli 2EV... :roll:

moronica 

Pomogła: 106 razy

tyle ze na ta pania walily swiatla jak na nikogo innego tego wieczoru. reszta panow (ktorzy de facto byli glownym wykonawca a Cornelia wpadla tam tylko na 1 utwor) wygladala tak albo i gorzej

iso 1000 1/125s f/2

poza tym to dosc duza sala byla, przykladowo na Nately's [...] w niewielkim klubie robilam na iso 1250 wylacznie na f/2 i czas 1/80 a i tak swiatla brakowalo i musialam w domu podbijac

z Venetian Snares z tego samego klubiku w ogole tu nie dalam bo przez wiekszosc wystepu oswietlenie bylo bliskie zeru. iso 1600 f/2 i 1/80s nie nadawalo sie do niczego

jasne, ze mozna miec nadzieje na dobre warunki oswietleniowe ale nalezy byc przygotowanym na kiepscizne typu 2-3 ledy. jak mialam tylko 18-105 to robilam 18-105 i zazwyczaj wychodzilo to tak, ze tam gdzie padalo swiatlo bylo ok a reszta totalna czern, zero kontekstu sceny. po tym f/2.8 to juz bylo jak wybawienie. jak sie nie ma co sie lubi to sie robi tym, co sie ma. o ile to dla wlasnej przyjemnosci a nie na jakies powazne zlecenie

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, podasz exify swoich fotek?

a ta licytacja ma coś udowodnić? ;)
druga fota iso1000 1/30 f2 ale bywa ciemniej

sigmiarz 
Optyczny

co, tak ciężko oświetleniowcom postawić piwo przed koncertem ? :}

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
a ta licytacja ma coś udowodnić?
Nic. Zastanawiam się jakie warunki tam były i tyle.
pan.tadeusz napisał/a:
iso1000 1/30 f2 ale bywa ciemniej
Dzięki

sigmiarz 
Optyczny

jaad, za flecistkę masz "plusika" :oops:

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
a ta licytacja ma coś udowodnić?
Nic. Zastanawiam się jakie warunki tam były i tyle.
pan.tadeusz napisał/a:
iso1000 1/30 f2 ale bywa ciemniej
Dzięki

spoko ;)
na tym z Sigmy było znacznie jaśniej ale już nie pamiętam.
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Czw 18 Paź, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
na tym drugim było znacznie jaśniej ale już nie pamiętam.
To drugie czy pierwsze w końcu?

pan.tadeusz
[Usunięty]

pomyłka - drugim w sensie nieopisanym (z Sigmy) ;)

ostatnio bawiłem się A77 w takich trudniejszych i mniej kontrastowych warunkach.
nie mam dużego doświadczenia w peakingu - odpaliłem ale okazał się mało użyteczny bo chyba obiekty nie miały odpowiednio kontrastowych przejść i praktycznie nie wskazywał mi interesujących krawędzi (taka moja obserwacja)

[ Dodano: Czw 18 Paź, 2012 22:49 ]
moronica napisał/a:

iso 1000 1/125s f/2
Obrazek

a ja mam takie może lamerskie pytanie ;)
bo widzę że nie tylko w mojej puszce najtrudniej jest z mocną czerwienią...
dlaczego się tak dzieje i czy można nad tym zapanować? czasem gaszę te czerwienie przy wołaniu rawa ale i tak wygląda to nieciekawie

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Paź, 2012   

sigmiarz napisał/a:

sigmiarz, nie mozna się normalnie przyznać do błędu albo napisać, że dawno się miało do czynienia z fotografią koncertową i byłoby po sprawie :wink: Po co to ciągniesz ?

Zamiast stawiać piwo oświetleniowcom, może lepiej ściągnąć wóz strażacki ze szperaczami albo latarnika a najlepiej batmana :razz:

sigmiarz, daj już spokój :wink:

Ja mam zawsze na koncertach słąbe warunki, nie mozna uzywać lamp a często w chwilach gdy instrumenty cichną nie mozna nawet robić zdjęć. Oceniam, że fajnie jest mieć takie warunki na koncertach jak ty, tylko pogratulować.

pan.tadeusz
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
sigmiarz napisał/a:

sigmiarz, nie mozna się normalnie przyznać do błędu albo napisać, że dawno się miało do czynienia z fotografią koncertową i byłoby po sprawie :wink: Po co to ciągniesz ?

ale to jest akurat fajny pomysł :idea:
mało kto zagaduje do oświetleniowców, a paradoksalnie oni chętnie się angażują kiedy ktoś ich zauważa :)

o ile dobrze pamiętam kevin mitnick długo czekał aż śnieżyca zasypie drogi aby zadzwonić do siedziby jakiejś firmy i podać się za pracownika uwięzionego przez aurę. tym sposobem otrzymał zdalny dostęp do danych (mniej więcej jakoś tak). proste rozwiązania są najskuteczniejsze ;)
oczywiście nie ma to bezpośredniego związku z dyskutowanym zakupem ale całkiem zasadna porada ;)

sigmiarz 
Optyczny

kozidron napisał/a:
sigmiarz, nie mozna się normalnie przyznać do błędu albo napisać, że dawno się miało do czynienia z fotografią koncertową i byłoby po sprawie Po co to ciągniesz ?

lubię przychodzić wcześniej na koncerty, tam z tyłu przy konsolkach siedzą dźwiękowcy
i oświetleniowcy, ziewają sącząc mineralną .. zwykle jest tak że na początku jest słabsze światło (to wszystko jest na suwakach) potem jest powoli podkręcane, bardzo często fotograficy ich o to proszą.
Sam widziałeś zdjęcie moroniki, sam daj spokój, szachmat był już dawno a Ty znowu ustawiasz pionki na szachownicy, już poraz 3 albo 4..
Nie ma już, schowałem do szuflady.

jaad75 
Klub Pierdzieli

pan.tadeusz napisał/a:
mało kto zagaduje do oświetleniowców, a paradoksalnie oni chętnie się angażują kiedy ktoś ich zauważa :)
Po pierwsze, czasem w ogóle nie ma oświetleniowców, tylko światła którymi dysponuje klub obsługiwane przypadkowo, przez przypadkową osobę lub nawet z automatu.
Po drugie, oświetleniowcy, zwłaszcza Ci domorośli,mają często własną koncepcję świecenia i niechętnie ją zmieniaja - akurat Ci, z którymi miałem okazję rozmawiać najbardziej lubią jak jest ciemno z przodu, bo wtedy jest klimat, a ewentualnie świecić chcą najlepiej z dołu, tak, żeby nie oświetlać barachła na scenie, tylko np. backdrop... Super korzystnie dla fotografii, o świeceniu muzykom po oczach nie wspominając... :roll:
Potem wychodzi coś takiego:

Poza tym, jak ktoś ma program świateł np. odpalany z pendrive'a, to nie będzie specjalnie dla Ciebie w nim grzebał...
Byłem na koncercie, który miał być rejestrowany na potrzeby DVD zespołu, ale rozmowa kamerzystów, mówiących, że do 1080p potrzebują nieco więcej światła, z dyżurnym klubowym oświetleniowcem wyglądała mniej więcej tak, że "wicie rozumicie, ja za jasno to nie świecę, a zresztą nie mam czym, bo jak overheady odpalę, to mi ledy z tyłu nie wydolą i klimatu nie będzie"...
Owszem, jak przyjeżdża duży zespół, z dużą ekipą i własnym światłem, to wygląda to inaczej, ale zazwyczaj jest po prostu lipa.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Pią 19 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

sigmiarz napisał/a:
szachmat był już dawno

Pytanie, kto został „szachmatnięty”… :) Są zdjęcia Moroniki, ale są i Jaada na ISO 12k. Przecież wiadomo, że na różnych koncertach, w różnych miejscach są różne warunki, raz lepsze, raz gorsze. Cała dyskusja zaczęła się od pytania konkretnej osoby, która wrzuciła linki do swoich zdjęć, z konkretnego klubu wymienionego z nazwy… Ba, nawet EXIF-y są na tych zdjęciach… A pytający chce lepiej, niż robił dotąd…

Odpowiedz do tematu