Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Które było robione w wyjątkowej, jak sama stwierdziła, nawet na ten koncert sytuacji. Ja też Ci mogę pokazać zdjęcia z koncertów transmitowanych przez telewizję, gdzie było np 7-8EV, tyle, że to nie jest typowy przypadek, zwłaszcza na klubowych metalowych koncertach:
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 12:42 ]
BTW, na tym samym koncercie w innym miejscu i czasie mogło być już poniżej 6EV:
a ja mam takie może lamerskie pytanie
bo widzę że nie tylko w mojej puszce najtrudniej jest z mocną czerwienią...
dlaczego się tak dzieje i czy można nad tym zapanować? czasem gaszę te czerwienie przy wołaniu rawa ale i tak wygląda to nieciekawie
tu nic nie gasilam i nie widzialam takiej potrzeby. a niebieskie swiatla bywaja duzo bardziej problematyczne - zdjecia wychodza ciemne a podbic trudni bo robia sie przepaly. bywa, ze je po prostu przerabiam na cz&b
a jesli chodzi o czerwien to lekko redukowalam jej nasysenie na zdjeciu Cornelii bo wlosy zaczynaly sie zlewac w najjasniejszym obszarze
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Paź, 2012
nie wiem jak to dobrze opisać...
na twarzy tego perkusisty trochę to widać ale bardzo niewiele.
jakby dla czerwieni postępowała szybciej redukcja przejść tonalnych
jakby dla czerwieni postępowała szybciej redukcja przejść tonalnych
Mocno spada rozdzielczość i to zarówno w przypadku światła czysto czerwonego, jak i niebieskiego - przykładowa 16MPix matryca ma przecież tylko 4MPix senseli wrażliwych na czerwień i niebieski. Dodatkowo, coraz powszechniejsze światła RGB-LED sprawiają, że podstawowe kolory mają naprawdę wąskie spektrum i do pozostałych senseli niewiele dociera. No i kolejny problem, to widoczność przejść tonalnych "w rogach" gamutu, po konwersji do sRGB.
pan.tadeusz [Usunięty]
no to teraz wszystko jasne, dzięki
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Pią 19 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz
dcs [Usunięty]
.
Jest jakaś zasada, żeby fotki z imprez kadrować krzywo?
ubię przychodzić wcześniej na koncerty, tam z tyłu przy konsolkach siedzą dźwiękowcy
i oświetleniowcy, ziewają sącząc mineralną .. zwykle jest tak że na początku jest słabsze światło (to wszystko jest na suwakach) potem jest powoli podkręcane, bardzo często fotograficy ich o to proszą.
nie wiem jak jest "na takich koncertach" ale widzę, że masz totalnie różne doswiadczenia niż ja, żeby Cię nie przygnebiać, nie bedę pisał że różne od rzeczywistości
Jest tu na forumie 2 fotografów, którzy pracują w tej branzy na grubo i pewnie dłużej niż ty masz do czynienia z tematem foto w ogole, jeden jest nawet redaktorem Jazz forum, zagadaj zapytaj, ja dość często koresponduje sobie z tym Panem.
Bardzo ciekawa opcja z prośbą do oświetleniowców, ehh sigmiarz ty marzycielu
sigmiarz, kiedy ty ostatni raz byłeś na koncercie (ale przynajmniej o takim profilu jaki tu omawiamy), bo Tadeusza już nawet nie pytam ?
sigmiarz napisał/a:
szachmat był już dawno a Ty znowu ustawiasz pionki na szachownicy, już poraz 3 albo 4..
To nie tak, ty jesteś po prostu na innej szachownicy, na której nie obowiązują żadne zasady
dcs napisał/a:
est jakaś zasada, żeby fotki z imprez kadrować krzywo?
dcs, jak sie stoi sporo nizej od sceny i stosunkowo blisko to i tak perspektywa bywa bardzo nienaturalna wiec nie uwazam dalszego z nia majstrowania za cos zlego. poza tym dzieki temu mozna wezszym katem zlapac artyste i zrodlo swiatla lub artyste i [tylko bez skojarzen ] i jego instrument w calosci, bliskie ujecia gitarzystow bywaja klopotliwe
dcs [Usunięty]
.
Przy tej ilości "krzywych", stają się one mało atrakcyjne.
Szczególnie te w których grajek leci na pysk.
Przekrzywienie do tyłu wydaje się bardziej "bezpieczne".
Przy takich kolekcjach obiektywów brakuje ogniskowych?
tam oświetlenie było zmienne ale mało dynamiczne
wiem jednak o czym piszesz w kontekście koncertów metalowych, rockowych itp.
dzięki kadry to 85ka
sporo się trzeba z tym ruszać aby coś wymyślić, a w niedużej knajpce to trochę krępujące zarówno dla artysty jak i widowni
a jeszcze muszę tym ręcznie ostrzyć więc niejedno potrafi umknąć zanim się wceluję
Przy tej ilości "krzywych", stają się one mało atrakcyjne.
Jak robisz prezentację, to zazwyczaj ilość krzywych do prostych jest bardziej wypośrodkowana, tutaj pokazujemy raczej konkretne przykłady warunków oświetleniowych, przynajmniej tak mi się wydaje. Ogólnie jednak krzywizny dodają dynamiki, co w przypadku koncertów jest pożądane. A do tego dochodzi to, o czym pisze moronica, czyli kwestia pomieszczenia w kadrze zarówno muzyka/muzyków, jak i kontekstu, czyli świateł/instrumentów i atrakcejnego ich rozmieszczenia - jakoś często mi wychodzi, że najłatwiej po skosie... Zresztą ja w ogóle często tak kadruje również inne zdjęcia.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Pią 19 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz
dcs [Usunięty]
jaad75,
Odnosiłem się też do zdjęć w "Fot.. Imprez" i Galerii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9