Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 23 Paź, 2012 Pierwsze prywatne lustro
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum wypada się przywitać, a więc 'serwus!'
Jak wielu początkujących forumowiczów pragnę zwrócić się do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu idealnego sprzętu dla mnie. Dotychczas - prywatnie - fociłem kompaktami - Canon A520, Sony W200, Canon S3, ostatnio Canon SX130is. Od niedawna mam ciągły dostęp do Nikona D90 wraz z niewielkim arsenałem szkieł - 30/1.4, 18-105, jakieś tele. Wszystko byłoby cacy, gdyby nie najlepsze osiągi tej puszki z wysokimi ISO. Często zdarza mi się robić zdjęcia w ciemnych miejscach i bez lampy nie ma czym poszaleć, a i lampę nie wszędzie można używać.
Proszę nie sugerować się dostępem do szklarni Nikona, chcę wejść osobiście w świat luster, więc niekoniecznie musi być to Nikon.
Dużo dobrego czytałem o Pentaxie K-30 i przy okazji znalazłem ciekawą ofertę zakupu na raty tegoż aparatu: Pentax K-30 + DAL 18-55 mm + DAL 55-300 mm na 10x369 zł. Nic nie wiem o tych obiektywach, jednak zakres ogniskowych jest bardzo zadowalający. Dokupiłbym w przyszłości jakąś w miarę jasną stałkę i myślę, że byłoby cacy.
Z drugiej strony obsługa Nikona bardzo mi leży, stąd dywagacje nad np. Nikonem D5100, który ma podobno lepszą matrycę od znanego D90, użyteczne wyższe ISO, jednak niepokoi brak górnego wyświetlacza i jednego koła nastaw (przyzwyczajenia z D90). W przypadku D5100 z marszu kupiłbym 18-105 i 35/1.8.
W fajnej cenie jest również Canon EOS 550D + 18-55 mm + 75-300 mm (10 rat po 250 zł) i do niego 50/1.8, tylko znów - jeden wyświetlacz, jedno pokrętło.
Co byście proponowali? Zakres fotografii to m.in. typowa uliczna reporterka (zawodowo się tym trudnię), koncerty i portret.
Dużo dobrego czytałem o Pentaxie K-30 i przy okazji znalazłem ciekawą ofertę zakupu na raty tegoż aparatu: Pentax K-30 + DAL 18-55 mm + DAL 55-300 mm na 10x369 zł. Nic nie wiem o tych obiektywach, jednak zakres ogniskowych jest bardzo zadowalający.
To nie są szkła na koncerty, czy do portretu.
fructo napisał/a:
Dokupiłbym w przyszłości jakąś w miarę jasną stałkę i myślę, że byłoby cacy.
Którą?
fructo napisał/a:
Z drugiej strony obsługa Nikona bardzo mi leży
Akurat obsługa Pentaksów niespecjalnie się tu różni.
fructo napisał/a:
stąd dywagacje nad np. Nikonem D5100, który ma podobno lepszą matrycę od znanego D90, użyteczne wyższe ISO, jednak niepokoi brak górnego wyświetlacza i jednego koła nastaw (przyzwyczajenia z D90).
Obsługa luster EL (z wyjątkiem K-30) jest jednak znacznie gorsza, niż tych z wyższej półki. BTW, wspomniany K-30 również nie posiada drugiego LCD.
fructo napisał/a:
W przypadku D5100 z marszu kupiłbym 18-105 i 35/1.8.
Ten pierwszy IMHO zbędny, ale ok.
fructo napisał/a:
W fajnej cenie jest również Canon EOS 550D + 18-55 mm + 75-300 mm (10 rat po 250 zł) i do niego 50/1.8, tylko znów - jeden wyświetlacz, jedno pokrętło.
A do tego matryca wyraźnie odstająca w dół od wymienionych wcześniej.
fructo [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Paź, 2012
Czyli tak - zestaw z K-30 do odrzucenia, 550D też, zostają Nikony, chyba, że jest jakiś inny system z jasnymi stałkami w dobrej cenie?
Zestaw - tak, sam K-30 niekoniecznie, chociaż lepiej K-5 i musisz wiedzieć jakie szkła Cię interesują i wiedzieć, że tanio nie będzie, bo dobre szkła w tym systemie kosztują, a te tańsze są albo ciemne, albo takie se. No chyba, że jasne Sigmy, ale to też nie ten budżet.
fructo napisał/a:
zostają Nikony
W zasadzie jeden, czyli D7000, bo ja D5100 bym jednak na koncerty odrzucił.
fructo [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Paź, 2012
D7000 body to koszt ~3 tyś, starczyłoby do niego na 50/1.8 tylko. Chyba, że np. D90, tylko tutaj z ISO nie jest ciekawie... D5100 na NIE z racji braków w ergonomii?
A może jakiś Canon?
używany Canon 50D + 70-200/4.0L + 50/1.8 na początek, później coś szerokiego. Co myślicie?
IMO lepszy zestaw canona niż ten, który podałeś w pierwszym poście.
IMO jeszcze lepszy zestaw stanowiłby używany 50D + używany canon 17-55/2,8IS USM lub używany 50D + używany canon 18-135IS + używany canon 50/1,4.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sob 27 Paź, 2012
fructo pomysł kiepski.
D7000 albo nawet D5100 będzie znacznie lepszym wyborem właśnie z uwagi na matrycę.
f4 to trochę za ciemno na koncerty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9