Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
dla amatora: d5100, 600d, k30, a57
Autor Wiadomość
piet_83 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Paź, 2012   dla amatora: d5100, 600d, k30, a57

Witam
Stoję przed dylematem kupna pierwszej lustrzanki. Obecnie fotografuje Sony HX1. Jestem amatorem aparat będzie służył do fotografowania na wakacjach i typowo rodzinnych zastosowań, w tym głównie zdjęć małego dziecka. Wiem że tematów tego typu było już sporo ale mam konkretne pytania. Zamierzam kupić aparat z obiektywem z zestawu a do tego najprawdopodobniej stałkę 35mm, aby móc focić w domu dziecko bez użycia lampy.
Biorę takie zestawy pod uwagę:
- Nikon d5100 + 18-55 + 35mm 1.8 nikkor
- Canon 600d + 18-55 +35mm 2.0 canon
- Sony a57 + 18-55 + 35mm 1.8 sony (sal)
- Pentax K30 + 18-55 + 35mm 2.4 pentax
Mieszkam w Irlandii a wiec jest zmuszony kupić tu ewentualnie z UK wysyłkowo więc sprawa wygląda tak że z aparatów najdrożej wyjdzie mnie Pentax najtaniej Nikon reszta w podobnej cenie, natomiast stałki są w podobnych cenach po za Canona która jest 50 funtów droższa.

Byłem w sklepie, ale udało mi się pomacać tylko Nikona i Canona, reszty nie było będę musiał jeszcze poszukać choć tu gdzie mieszkam ciężko z tym. Nie udało mi się obejrzeć Sony i jego wizjera, więc jeśli po obejrzeniu okaże się że ten elektroniczny to lipa jak mówi większość ludzi odrzucę tę opcję, ale muszę się przekonać najlepiej osobiście o tym. I teraz pytania:
1. Która z opcji będzie najciekawszą biorąc pod uwagę konkretnie taki zestaw. Nie interesuje mnie ilość używanych obiektywów bo takich nie będę kupował ani żadnych nowych topowych modeli bo na takie mnie nie stać, a większość obiektywów które w przyszłości mogę rozważyć jest w podobnych cenach dla z każdego z systemów. W przyszłości pewnie dojdzie też lampa coś w stylu metz’a, a więc jednakowa cena dla każdego systemu. Możliwe że Kit’owy obiektyw zastąpię czymś ciut dłuższym lub dokupię tele ale to w przyszłości, więc na tą chwile nie bierzemy tego pod uwagę.
2. Czy zaoferowana przeze ze mnie opcja z obiektywem z zestawu + stałka będzie lepszą opcją do moich zastosowań czy może lepiej kupić samo body a do tego np. Tamron 17-50 2.8 choć nie ukrywam że boję się trochę problemów z bf/ff o których się naczytałem.
3. Interesuje mnie jakość wypluwanych jpg z tych puszek. Nigdy nie obrabiałem plików RAW i na pewno postaram się w to wdrożyć ale nie wiem na ile będzie mi to wychodzić poprawnie i czy znajdę czas na to, a więc jakość jpg ma znaczenie.
4. Jakość trybu auto, nie ukrywam że aparat będzie też używała żona która będzie używać tylko i wyłącznie tego ustawienia, a więc który z nich ma najlepszy tryb auto? Fotki będą wywoływać w formacie 10x15 do albumów, od czasu do czasu coś większego na ścianę.
5. Nie interesuje mnie przewaga jeśli chodzi o nagrywanie filmów, mam w domu kamerę i aparatu nie będę do tego używał.
6. Czytałem że Canon do złapania ostrości używa błysku lampy natomiast Nikon używa diody czy to prawda? Nie ukrywam że skoro będę focił małe dziecko ma to ogromne znaczenie. Jak to wygląda w przypadku Sony i Pentaxa?
7. Jak wypada porównanie samych stałek 35mm? Moim zdaniem Nikon i Sony ma najjaśniejsze i najtańsze co chyba je wyróżnia na plus? Oraz jak z jakością obiektywów z zestawu choć pewnie te oferują zbliżoną raczej średnią jakość?
Dzięki za odpowiedzi i jakieś wskazówki które mogą mi pomóc w wyborze.

Reklama

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

Wysłany: Czw 25 Paź, 2012   

piet_83,

Cytat:
Ostatnia wizyta: Dzisiaj 16:04 (Minut: 6) Online
Wizyt: 1 Łączny czas wizyt Minut: 6

czasu na szukanie odpowiedzi za dużo nie poświęciłeś,
na głównej stronie masz testy i odpowiedzi na twoje
pytania, powodzenia :wink:

http://www.optyczne.pl/testy_aparat%C3%B3w.html

piet_83 
Nowy

testy przeglądałem jednak nie do końca dają mi odpowiedź na moje pytania
a co do rejestracji muszę Cie rozczarować ale forum można przeglądać bez zarejestrowania, a nie jestem zwolennikiem nabijania sztucznych postów, ale za to Ty masz już +1 więcej za swoją bardzo merytoryczną wypowiedź

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

oglądałeś, czytałeś bez wyciągania wniosków...

piet_83 
Nowy

baracuda nie chce zaczynać bez sensownej dyskusji bo powstanie kolejny temat na parę stron z którego tak naprawde sensownych odpowiedzi zmieściło by się na jednej stronie, dlatego każdemu kto szuka aparatu dla siebie tak ciężko czyta sie fora bo jest w nich masa bez sensownych odpowiedzi, co do testów nie dają one jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania a uwierz że czytałem ich sporo. zadałem dosłownie parę pytań które możliwe że pomogą mi w wyborze, wiem że jest tu sporo osób mających w ręku każdą z tych puszek i mogą podzielić się bezpośrednim porównaniem.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

piet_83, nie odbierz tego jako "gnebienia nowego" ale wiekszosc jak to okreslasz bezsensownych odpowiedzi wprowadzajacych zamet na forum bierze sie wlasnie z tego, ze uzytkownicy zamiast poszukac odpowiedzi na pytanie, ktore juz padlo, zadaja to pytanie ponownie gdyz uwazaja ze ich problem jest niepowtarzalny. a nie jest

moim zdaniem skoro ani nie interesuja cie RAWy ani zakup drozszych obiektywow to wybierz korpus pod wzgledem tego, czy dobrze lezy ci w rece. powaznie mowie

w odpowiedzi na jedno z pytan - owszem, Nikon uzywa diody a nie wspomaga sie lampa, jak Canon

dcs
[Usunięty]

piet_83,
D5100 + 18-105 + 35/1.8

piet_83 
Nowy

moronica napisał/a:
piet_83, nie odbierz tego jako "gnebienia nowego" ale wiekszosc jak to okreslasz bezsensownych odpowiedzi wprowadzajacych zamet na forum bierze sie wlasnie z tego, ze uzytkownicy zamiast poszukac odpowiedzi na pytanie, ktore juz padlo, zadaja to pytanie ponownie gdyz uwazaja ze ich problem jest niepowtarzalny. a nie jest

rozumiem to, wiem że pewnie każdy kolejny podobny temat jest męczący dla stałych bywalców forum

moronica napisał/a:
moim zdaniem skoro ani nie interesuja cie RAWy ani zakup drozszych obiektywow to wybierz korpus pod wzgledem tego, czy dobrze lezy ci w rece. powaznie mowie

troszkę źle mnie zrozumiałeś jestem zainteresowany RAWami ale nigdy ich nie obrabiałem i nie wiem czy będę potrafił uzyskać z nich coś konkretnego, ale napewno będę próbować, jeśli jednak to by się nie udało zależeć będzie mi na dobrych jpg prosto z aparatu

moronica napisał/a:
w odpowiedzi na jedno z pytan - owszem, Nikon uzywa diody a nie wspomaga sie lampa, jak Canon

dziękuje w takim razie Canon odpada, a jak Sony i Pentax ?

dcs napisał/a:
D5100 + 18-105 + 35/1.8

krótko i na temat, szczerze mówiąc taki zestaw najbardziej do mnie przemawia ale np. na amazonie nie ma takiego zestawu a kupując body + obiektyw osobno wychodzi to znacznie drożej niż np. ceny w Polsce a ja nie lubie przepłacać ;) ale napewno jeszcze poszukam

dcs
[Usunięty]

http://www.ebay.co.uk/sch...kw=d5100+18-105

piet_83 
Nowy

dcs napisał/a:
http://www.ebay.co.uk/sch/Digital-Cameras-/31388/i.html?_from=R40&_nkw=d5100+18-105

kurde w ogóle nie pomyślałem o ebay :oops: wielkie dzięki

dcs
[Usunięty]

http://www.amazon.co.uk/s...3A560798%2Cn%3A

piet_83 
Nowy

dcs napisał/a:
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_1/279-5418335-7699258?url=search-alias%3Daps&field-keywords=d5100+18-105#/ref=nb_sb_noss?url=node%3D14335821&field-keywords=d5100+18-105&rh=n%3A560798%2Cn%3A

tyle to wiem ;) ale jak już pisałem ceny średnio interesujące jeśli chodzi o ten konkretny zestaw

[ Dodano: Pią 26 Paź, 2012 18:44 ]
ok więc skoro wstępnie zdecydowałem się na Nikona 5100 + Nikkor 18-105 mam jeszcze jedno pytanie. Będę zmuszony kupić tutaj raczej body + obiektyw, a więc jest pytanie czy w takim razie nie lepiej zamiast tego Nikkora 18-105 wziąć Sigme 17-70 ??? różnica w cenie była by około nie całych 500zł czy ten obiektyw wart jest dopłaty do niego ? zaznaczam że ze stałki 35mm nadal nie zrezygnowałem i też będę chciał ją kupić. No chyba że zamiast tych obu obiektywów dorzucić jeszczę parę zł i kupić Sigme 17-50 2.8 ale chyba wydaje mi się że lepsza będzie opcja tańszego zooma i stałki czy może się mylę?

Odpowiedz do tematu