Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 10 Cze, 2012
Przesiadka z 500D
Autor Wiadomość
Cichy9
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Paź, 2012   

mozer napisał/a:
Cichy9, skoro idziesz w stałki to może Canon EF 200 f/2.8 L II USM?

Teraz to poszalałeś z ceną :)

Źle sprawdziłem :) Zoom byłby praktyczniejszy, bo może się zdarzyć, że 200tka będzie za długa czasami.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Cichy9, nie doczytałem się jaki masz budżet. Pisałeś to gdzieś?

Uważam, że do sportu to lepiej kupić systemowe szkło. Wiadomo, że zoom praktyczniejszy, ale zauważ, że jego cena podchodzi pod 5 tysięcy. Poza tym jakość tej stałki jest świetna - mógłbyś pewnie bez problemu cropować (to ma się nijak do uwagi o tym, że za długa ;) ).

Cichy9
[Usunięty]

mozer, budżet sam nie wiem, jaki mam. Około 2k.

mozer napisał/a:
Poza tym jakość tej stałki jest świetna - mógłbyś pewnie bez problemu cropować.

A jeśli będzie za wąsko? Nie ma problemu, gdy trzeba przyciąć kadr, ale rozszerzyć, nie rozszerzę :)

dcs
[Usunięty]

Cichy9,

Robisz rawy?
Masz monopod?
Ile powierzchni zdjęcia musisz obciąć maksymalnie z tej 85-tki? /może 150mm styknie?/

Cichy9
[Usunięty]

dcs napisał/a:
Robisz rawy?

Tak, oczywiście.

dcs napisał/a:
Masz monopod?

Nie. Zakup to chyba nie problem.

dcs napisał/a:
Ile powierzchni zdjęcia musisz obciąć maksymalnie z tej 85-tki? /może 150mm styknie?/

Z powierzchnią zdjęcia jest różnie. Przeważnie około połowy. 150tka mogłaby styknąć, zawsze mogę bliżej podejść jeden rząd

dcs
[Usunięty]

Cichy9,
Jeżeli wycinasz połowę, to tracisz dużo jakości.

Kup Sigmę 70-200 2.8 II EX /na 150mm będzie lepsza, ale jest prawie dwa razy cięższa/, stąd
kup stabilny monopod na tyle wysoki żebyś mógł wyprostowany celować.

Zmiana na 50D nie da ci 1EV. -ta sama matryca w dodatku niespecjalna.
Większy zysk jakości dałaby zmiana na np. 60D /albo 7D/, ale też nie jakiś duży.

Lepiej będzie jak będziesz starał się wykorzystywać wszystkie piksele, odszumiał w postprocesie i skalował w dół.

Musisz ją sprawdzić, żeby nie miała BFów czy FFów.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Cichy9 napisał/a:
Męczę się z 85 1/8 i na max otwartej dziurze i czasie 1/200, żeby jako tako zamrozić ruch, muszę podbijać ISO, do 400.
Norma dla sportu to czasy rzędu 1/500s i ISO w okolicach 1600.
Cichy9 napisał/a:
zależy mi na puszcze, która ma mniejsze szumy niż 500D, a z tego co czytałem 50D to kryterium spełnia.
Źle czytałeś, te matryce pracują praktycznie identycznie:
http://tinyurl.com/962km2g
Cichy9 napisał/a:
Niestety ISO 800 w 500D jest dla mnie już lekko nieakceptowalne i należałoby mocno odszumiać i pokazywać obrazek w małej rozdzielczości.
No widzisz, a kolega Sunders w sąsiednim wątku twierdzi, że ISO3200 z 50D jest akceptowalne... :razz:

Cichy9
[Usunięty]

dcs napisał/a:
Cichy9,
Jeżeli wycinasz połowę, to tracisz dużo jakości.

wiem o tym, stąd też ten temat

dcs napisał/a:
Kup Sigmę 70-200 2.8 II EX /na 150mm będzie lepsza, ale jest prawie dwa razy cięższa/, stąd kup stabilny monopod na tyle wysoki żebyś mógł wyprostowany celować.

trochę mało ofert, trzeba się porozglądać, ale nie napalam się, mam czas :)

dcs napisał/a:
Zmiana na 50D nie da ci 1EV. -ta sama matryca w dodatku niespecjalna.
Większy zysk jakości dałaby zmiana na np. 60D /albo 7D/, ale też nie jakiś duży.

I właśnie 60D jest kolejną opcją o której myślę, ale czy ilość szumów będzie mniejsza niż w 500D? Jak wygląda kwestia AF? Jest dużo lepszy niż w 500D?

jaad75 napisał/a:
Norma dla sportu to czasy rzędu 1/500s i ISO w okolicach 1600.

w 500D ISO 1600 to już bardzo mocno widoczne ziarno niestety

jaad75 napisał/a:
le czytałeś, te matryce pracują praktycznie identycznie:
http://tinyurl.com/962km2g

Czyli wracam do punktu wyjścia.

jaad75 napisał/a:
No widzisz, a kolega Sunders w sąsiednim wątku twierdzi, że ISO3200 z 50D jest akceptowalne...

Różne mają ludzie kryteria :)

dcs
[Usunięty]

Cichy9, Wycinanie połowy z 60D czy 7D da gorsze rezultaty niż ewentualne lekkie kadrowanie z 500D.
-Zacznij od obiektywu.

Dużo zdjęć nie trafiasz ostrością?
Duże wydruki robisz?
Może nie doświetlasz?

Cichy9
[Usunięty]

dcs napisał/a:
-Zacznij od obiektywu.

Zaufam Wam po raz kolejny

dcs napisał/a:
Dużo zdjęć nie trafiasz ostrością?

Nie straciłem zbyt wielu ujęć, sprawa ostrości to też kwestia obiektywów.

dcs napisał/a:
Duże wydruki robisz?

Praktycznie nie drukuję.

dcs napisał/a:
Może nie doświetlasz?

Możesz mi rozwinąć?

Sunders 

jaad75 napisał/a:
kolega Sunders w sąsiednim wątku twierdzi, że ISO3200 z 50D jest akceptowalne...

Tak kolego jaad75 i nie jest w tym odosobniony: http://www.optyczne.pl/88...dsumowanie.html :smile:

komor 
Moderator

Cichy9 napisał/a:
muszę podbijać ISO, do 400. Przy takim ISO w 500D jest już trochę szumu, a przydałoby się podbić jeszcze do 899

Oj kolega chyba trochę przesadza. W czym obrabiasz te RAW-y? ISO 3200 to może i przesada, ale ISO 800 i 1600 powinieneś spokojnie używać w 500D. Zdjęcia i tak docelowo trafiają na WWW, prawda?
Pamiętaj, że w Canonie lepiej dobrze naświetlić na wyższej czułości niż niedoświetlić na niższej i potem ciągnąć na uszy w postprocesie.

Cichy9
[Usunięty]

Więc jesteśmy przy obiektywie. Puszkę póki co zostawiam.

Budżet - 2k.

dcs
[Usunięty]

Cichy9,
Najbardziej by ci się opłacało zmienić system, a nie w przyszłości kupować 7D.

Cichy9
[Usunięty]

dcs napisał/a:
Najbardziej by ci się opłacało zmienić system, a nie w przyszłości kupować 7D.

Zmiana systemu nie wchodzi w grę :)

Odpowiedz do tematu