Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 30 Paź, 2012
Sig 70-200 f2.8 EX DG APO OS HSM VS Can EF 70-200 f4 L IS
Autor Wiadomość
nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Paź, 2012   

A ja nie polecam Sigmy. Współpraca z C jest wątpliwej jakości.
70-200/4 w wersji IS i jest wszystko, czego potrzeba (oprócz 2.8), chociaż osobiście mam IS wyłączoną. Denerwuje mnie dźwięk ;)

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:
Współpraca z C jest wątpliwej jakości.

chyba, że tak... ale dokładnie co masz na myśli?
pamiętam, że optyczni testowali go na C i Arek chwalił ten obiektyw w jakimś wątku.
czasem mam wrażenie, że demonizuje się kundelki ;)

nienietaktak
[Usunięty]

To nie kwestia demonizowania. Miałem różności od Sigmy i Tamrona. O ile z Pentaxem było w porządku, z Canonem AF był loteryjny i nie pomagała mikroregulacja. Wróć. Tamrona 70-200/2.8 używałem tylko z Pentaxem i to była owocna współpraca, ale o współpracy z Canonem nic nie powiem, bo nie wiem.
Od jakiegoś czasu, z przezorności, używam tylko systemowych i na razie mam spokój.
Najbardziej polecałbym 135/2.0, bo to zacne szkło, ale główna zainteresowana nie wykazuje zainteresowania taką opcją ;) No i brak stabilizacji...

caro 
Początkujący
Caro

Wysłany: Wto 30 Paź, 2012   

nienietaktak napisał/a:

Najbardziej polecałbym 135/2.0, bo to zacne szkło, ale główna zainteresowana nie wykazuje zainteresowania taką opcją ;) No i brak stabilizacji...

no wlasnie, nie potrzebuje stalki, potrzebuje zakres 70-200mm, nie mam zamiaru podbiegac czy odchodzic czy jeszcze wycinac i tracic jakosc (rozdzielczosc), no i stabilizacja.
Poczekam jak wyjdzie Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD, jak bedzie bil Sigme 70-200 2.8 to moge nawet dorzucic 500zl do tych 5 klockow. Macie jakies newsy kiedy bedzie dostepny w sklepach? Czesto przesiaduje we Francji, moze tu szybciej sie pojawi?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Pewnie będę go miał w ręku jak tylko pojawi się w pierwszym polskim sklepie...

caro 
Początkujący
Caro

Nie wiem czemu, ale cos mnie ciagnie do zakupu tego Canona EF 70-200 mm f/4L IS USM, w sumie to bede tym "zoomem" robila zdjecia na zewnatrz (nie bawie sie w portrety w pomieszczeniach czy na halach sportowych) wiec chyba te swiatlo f.4 mi na dworze wystarczy, do domowych fotek (rodzinnych) w sumie mam juz Sigme 17-50 2.8 EX DC OS HSM. Ten Canon jest chyba najbardziej "pancerny" i uszczelniony i najdluzej posluzy niz Sigma czy nowy Tamron 2.8

Najbardziej to zalezy mi na jakosci optycznej (kolory, plastyka itd), na niektorych forach duzo osob sie wypowiada, ze ten Canon to niby "malarz". Powiedzcie mi, gdybym chciala do niego pozniej dokupic ewentualnie x1.4 lub x2 (canona oczywiscie)- to jak sie wtedy zachowuje? No i czy lepiej kupic x1.4 czy x2? (roznica w cenie miedzy tymi dwoma niewielka). Czy jakbym dokupila x2 to czy jakosc duzo gorsza niz z x1.4?

No i czy dobrze przeliczam:
70mm x 1.6 (crop EOS 50D) = 112mm x 1.4 = 156.8 mm
200mm x 1.6 = 320 mm x 1.4 = 448 mm

MM 
GORSZY SORT POLAKA

TC 2.0 nie kupuj bo nie będzie Ci działał AF. A ja bym tego Canona 70-200/4 IS L nigdy nie nazwał. Tak to może pisać chyba ktoś nie mający na dłużej do czynienia z wersją 2.8.
Jakość z TC2 zawsze będzie gorsza niż z TC 1.4.

komor 
Moderator

caro napisał/a:
na niektorych forach duzo osob sie wypowiada, ze ten Canon to niby "malarz"

Jak już napisał wcześniej MM, wersja f/4 IS nie ma najlepszego rozmycia, ja się z tym zgadzam, ale na podstawie oceny zdjęć innych osób i porównania z bliżej mi znaną wersją f/4 bez IS, która moim zdaniem ładniej „maluje”. Ale to wszystko jest tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, stąd sugestie, że jeszcze ładniej zachowuje się pod tym względem wersja f/2.8, a jeszcze ładniej 135L, itd.

muzyk 

Wysłany: Sro 31 Paź, 2012   

MM napisał/a:
Tak to może pisać chyba ktoś nie mający na dłużej do czynienia z wersją 2.8.

Nawet f4 bez IS jest delikatnie ostrzejszy od 2.8 bez IS oczywiście.
Fakt - ciemny, ale... od czego są stałki :wink:

mozer 
bo Pentax

muzyk napisał/a:
Nawet f4 bez IS jest delikatnie ostrzejszy od 2.8 bez IS oczywiście

Ale porównując przysłony f/4 z f/2.8, czy na obu ustawione f/4?

muzyk 

Oczywiście od f4.
Owszem, wersja, na niektórych ogniskowych wersja 70-200 2.8 jest nieco ostrzejsza, mimo to, w ogólnej ocenie, f4 wypada lepiej. Ale...
70-200 jest jaśniejszy, stąd, warty zainteresowania.

P.S. I ciężki jak cholera... :neutral:

nienietaktak
[Usunięty]

Tamron 70-200/2.8 też mistrzem lekkości nie jest :D

pan.tadeusz
[Usunięty]

a jaśniejsze szkło rekompensuje brak stabilizacji.
poza tym plastyka 2.8 i 4 to dwie różne sprawy.
jak już targać taki kloc to niech ma chociaż te 2.8

muzyk 

Wysłany: Pią 02 Lis, 2012   

caro napisał/a:
Nie wiem czemu, ale cos mnie ciagnie do zakupu tego Canona EF 70-200 mm f/4L IS USM, w sumie to bede tym "zoomem" robila zdjecia na zewnatrz (nie bawie sie w portrety w pomieszczeniach czy na halach sportowych) wiec chyba te swiatlo f.4 mi na dworze wystarczy, do domowych fotek (rodzinnych) w sumie mam juz Sigme 17-50 2.8 EX DC OS HSM. Ten Canon jest chyba najbardziej "pancerny" i uszczelniony i najdluzej posluzy niz Sigma czy nowy Tamron 2.8

Na dworze to Ci 70-200 f4 BEZ Is wystarczy.

Radzę kupić 70-200 2.8 - mimo, że staruszek, ale z nowymi "przełącznikami" odnowiony.
pan.tadeusz napisał/a:
jak już targać taki kloc to niech ma chociaż te 2.8

Wystarczą dwie stałki zamiast kloca :razz:

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pią 02 Lis, 2012   

muzyk napisał/a:
z nowymi "przełącznikami" odnowiony

Możesz rozwinąć ten temat?

Odpowiedz do tematu