Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
pierwsze lustro
Autor Wiadomość
pragmaticus 
Nowy

Wysłany: Pon 29 Paź, 2012   pierwsze lustro

witam fotograficzna brać i zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze lustrzanki. poszukuję aparatu wraz z obiektywem/wami do fotografowania głównie:
- przyrody
- krajobrazów
- ludzi (uwielbiam piękne rozmycia)
- zespołów na koncertach

fotografia nie przynosi mi zysków finansowych tylko wizualne. nie jestem kompletnym laikiem choć używałem tylko kompaktów - wiem jednak do czego służy ISO, przysłona czy czas naświetlania. chciałbym się rozwijać, zapisałem się nawet na kurs fotografii :oops:

co możecie mi polecić w kwocie 2500 zł

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 29 Paź, 2012   

jakiej przyrody? ozywionej czy nieozywionej? makro?

do pozostalych zastosowan moze byc nikon d5100 z 18-105 albo nawet z 18-55 (jesli te krajobrazy chcesz robic glownie na szerokim kacie) i do tego 50/1.8G lub 35/1.8G w zaleznosci od preferencji do tych portretow i koncertow

pragmaticus 
Nowy

przyroda nieożywiona, makro niekoniecznie chociaż w przyszłości bardzo chętnie.

dużo czytałem o świetnej matrycy w d5100 i o wysokiej jakości obiektywu 18-105. nie wiem jak w stosunku do niego prezentuje się 18-55, który w teście miał więcej wad niż jego "dłuższy" kolega.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pragmaticus napisał/a:
nie wiem jak w stosunku do niego prezentuje się 18-55
Zależy który, bo jest ich już trzy ;) Ale te ostatnie to są już całkiem porządne.

pragmaticus 
Nowy

AF-S DX Nikkor 18-55 mm VR - http://www.euro.com.pl/lu...-55-mm-vr.bhtml

moronica 

Pomogła: 106 razy

pragmaticus, 18-55 akurat na 18mm osiaga najwyzsza rozdzielczosc w swoim zakresie tak wiec nie sadze bys mial jakies wieksze powody do narzekania, na dodatek do krajobrazu obiektyw sie przymyka wiec juz w ogole. dystorsje (od ktorej 18-105 rowniez wolny nie jest) sobie skorygujesz w post-procesie, krajobraz to nie architektura, nie jest to az tak istotne. nieco dolozysz i masz do kompletu 35/1.8G

pragmaticus 
Nowy

właśnie w ten sposób pomyślałem. zamiast kupować 18-105 kupić 18-55 + 35/1.8G.

Sunders 

Good idea :!: :smile: potem Nikon AF-S 50 f/1.8G,a potem Nikon AF-S 85 f/1.8G.

pragmaticus 
Nowy

jeszcze jednak myśl się nasunęła -> główny konkurent d5100 czyli Nikon D90 + AF-S DX 18-55 mm VR 280 zł drożej niż d5100 + 18-55. warto? czy jednak do szkieł lepiej dołożyć?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pragmaticus, jest między tymi korpusami kilka istotnych różnic, których wbrew pozorom możesz zupełnie nie odczuć jako istotne ;)

pragmaticus 
Nowy

ekran na górze wiadomo przydatnym być może, ale jako, że radziłem sobie ze zwykłym LCD sądzę, że się obejdę bez niego. śrubokręt fajna sprawa, ale nie planuję zakupu starych szkieł. najbardziej boli ten gorszy wizjer w d5100, drugie koło nastaw jakiś ścierpię - tak sądzę, szczególnie, że nie mam nawyków. z racji braku wielkich dłoni d5100 leży OK, zdaje się, że kiedyś w MM trzymałem.

napiszę inaczej - która opcja:
1) Nikon D90 + AF-S DX 18-55 mm VR + Nikkor 50/1.8D
2) Nikon D5100 + 18-55 mm VR + Nikkor 35/1.8G

[ Dodano: Czw 08 Lis, 2012 18:46 ]
wpadł mi do głowy nowy pomysł, jako, że nic jeszcze nie kupiłem. co powiecie na d3100 + tamron 17-50 VC od Cichego?

Odpowiedz do tematu