Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Trochę to niepoważne pytać o to co kupić na pół roku przed zakupem. Kolego phenix1, - szanuj czas innych userów forum. Rozumiem, że jesteś skołowany wyborem ale tak jak wyżej koledzy wspominali pytanie Twoje teraz nie ma sensu bo w grudniu wszystko się zmieni i po znacznie bo będziemy już po Photokinie 2008. Wątek te uważam za typowo "Karuzelowy"
Trochę to niepoważne pytać o to co kupić na pół roku przed zakupem.
Niepoważne? pół roku to krótki okres, najczęściej w tym czasie nawet rat za sprzęt się nie spłaci. To co, jak po następnych targach pojawią się nowe sprzęty to te będą już be?
Te kilka miesięcy to akurat tyle, żeby decyzja mogła okrzepnąć i nabrać kształtu, może kolega zamiast dual kita wybierze aparat z jednym ale porządnym obiektywem?
Ja lustrzankę kupuję w sierpniu ale w styczniu już wiedziałem (z ta różnicą że zamiast 410 będzie 420) jaką i co do niej przykręcę. Tak naprawdę przecież wybiera się system. Puszka= 30%, reszta= 70%
wulf, ja sie zgodze z Pawlem_G. Przez pol roku ceny bardzo sie zmienia. Moze nie obiektywow, ale body z cala pewnoscia.
Jesli chce wydac 4tys za pol roku, to nie jestem dzisiaj w stanie powiedziec co bede mogl kupic.
Dlaczego? Poważnie pytam. Jestem ciekawy.
Do zestawu dolicz kilkaset złotych na statyw i głowicę. I kolejne kilkaset na lampę błyskową. Bez tych narzędzi nie zrealizujesz swoich celów.
Hmm dobre pytanie.
Tak naprawdę to mam sentyment do Olków ale jest jeszcze jedna rzecz (choć nie koniecznie tylko w Olkach).
Cytat:
"Ktokolwiek wykorzystywał obiektywy zaprojektowane do aparatów małoobrazkowych w korpusach cyfrowych aparatów zawierających sensor obrazu mniejszy niż kadr filmu, zna z pewnością potencjalne problemy: utrata możliwości wykonywania ujęć szerokokątnych.
System Cztery Trzecie daje pozytywne rozwiązanie tego niekorzystnego efektu. Z tego względu, że obiektywy są w pełni zoptymalizowane, tak aby pasowały do sensora obrazu, nie trzeba już zadowalać się drogimi szerokokątnymi obiektywami, które w danym przypadku nie mogą sprostać swojej specyfikacji– kąt widzenia, jakiego oczekujesz nie jest kątem widzenia, jaki uzyskujesz w rzeczywistości.
Długość standardowej ogniskowej w standardzie Cztery Trzecie wynosi około 25mm. Dla porównania w systemach małoobrazkowych długość standardowej ogniskowej wynosi około 50mm, tak więc dwukrotność długości naszego standardu, aby uzyskać porównywalny kąt widzenia optyki."
Tak właśnie ludzie ulegają propagandzie. Czytając reklamy i myśląc że to prawda co tam piszą. A potem takie dziwactwa jak A350 czy też E510 się sprzedają bo mają przewagę w szerokim kącie czy też ilości pikseli matrycy.
Sam rozważałem zakup Olka do pracy przez ten mnożnik x2 i jasne tele, ale jakość zdjęć i fatalne wysokie ISO E-3 dały zwycięstwo Nikonowi.
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Pią 06 Cze, 2008
phenix1 napisał/a:
Długość standardowej ogniskowej w standardzie Cztery Trzecie wynosi około 25mm.
Mam przez to rozumieć, że 25mm to w Olku taki obiektyw zero? Ani nie przybliża, ani nie oddala obiektów które przez niego widzimy? Całkiem jak 50mm w innych lustrzankach? Czy to oznacza że wierne oddanie perspektywy obiektywu 25mm pozwoli na wykonywanie nim portretów?
Niestety raczej nie. Proponuję więcej nie cytować więcej reklam i skupić się na faktach.
Jeżeli było by tak, jak opisuje reklama, to 4/3 miałby duży sens. Mała, ostra optyka, tanie matryce itd..
Czym większy mnożnik, tym więcej tracimy. Tak to niestety jest. Zrozumiałem to, kiedy przesiadłem się z 4/3 na APS-C.
Często widziałbym coś przez 50mm, bo akurat chciałbym mieć taką plastykę obrazu, jaką widzę w naturze. Zakładam 50mm, patrzę i.. czuje się oszukany. Widzę tylko fragment obrazu. Pozostaje tylko zrobić parę kroków w tył, bo zastosowanie 30mm zmieni już wygląd zdjęcia.
Pewnie podobne jak mnożnika 1,5 oraz 1,56.
Z tą tylko różnicą, że jak z tych dwu obetnie się ,5 oraz ,56 to zostaje jeden czyli już bliżej "ideałowi" a z tego pierwszego po obcięciu nic już nie zostanie. Średnioformatowcy i tak mają swoje zdanie na temat lustrzanek jednoobiektywowych i jakości obrazu z nich uzyskiwanego, w tym tzw "pełnej klatki"
Hehe widzę już teraz, że cokolwiek wybiorę znajdą się zwolennicy i przeciwnicy takiego wyboru. Jednym słowem przestać słuchać innych i zacząć myśleć o sobie, Wziąść sprzęt do reki i go "poczuć". Jeśli będzie mi pasował i będę się z nim dobrze czuł to to jest to:) Dobór obiektywów i akcesoriów w tym momencie schodzi na drugi plan. (choć nie jest to wybór drugoplanowy)
Wszystkim dziękuje za pomoc w dalszym ciągu będę śledził forum:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9