Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
potrzebuję prostej książki dla amatora
Autor Wiadomość
spiderok 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Lis, 2012   potrzebuję prostej książki dla amatora

witam

kupiłem ostatnio lusterko sony a37 i jestem kompletnie zielony z fotografi.
Czy mógl by mi ktoś polecić ksiażke która mi pomoże? Najbardziej chciał bym coś co dosłownie łopatologicznie wytłumaczy mi jak zrobić zdjęcie. Czyli np. ustaw S i ...

coś w tym stylu abym złapał i zrozumiał podstawy.

słyszałem coś o serii która się nazywa podobnie jak 'fotografia na weekend' i tam ponoć jest to tak tłumaczone ale nie moge tego znalasc nigdzie

pozdrawiam

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Wto 06 Lis, 2012   

spiderok, wszelkie podstawy znajdziesz w ... instrukcji obsługi ;) mówię całkiem poważnie. zapoznaj sie z nią , znajdziesz tam wszystko co powinien wiedzieć każdy początkujący amator. no i co najważniejsze , pozwoli Ci ona przede wszystkim lepiej poznać Twój sprzęt.

w necie tez znajdziesz sporo poradników.

http://tinyurl.com/pfm45f

http://tinyurl.com/cqpb5q4

janek1_22 
Nowy
amator

Polecam książkę Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic". Tłumaczenie łopatologiczne (np. ISO na przykładzie pszczółek :wink: ), ale w odróżnieniu od innych książek dla amatorów ta jest bogata w treść. Ja nawet po przeczytaniu często jeszcze zaglądam, żeby sobie coś przypomnieć, doczytać.

spiderok 
Nowy

instrukcje powoli czytam ale też chce książke która będzie miala przykładowe zdjęcia itp.

Usjwo 
Optyczny

W instrukcji obslugi to raczej opisane jest gdzie co zmienic, a kolega raczej potrzebuje opisu dlaczego zmienic.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Usjwo, jeśli dobrze pamiętam to w instrukcji obsługi do 40D jest również wyjaśnienie o konsekwencjach użycia krótkich / długich czasów, oraz otwartej/zamkniętej przysłony, etc. Jasne , dobrej literatury nigdy dość, ale zawsze warto na początek zapoznać się z instrukcją.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Wto 13 Lis, 2012   

John Hedgecoe - Nowy Podręcznik Fotografii
Bardzo dobra książka, masz w niej wszystko od sprzętu przez kompozycji itp zagadnienia. Wiele przykładowych fotografii i przystępnie napisana.

nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Lis, 2012   

Tak szczerze to nic nie musisz kupować. Masz tą książkę w domu. Napisał ją wujek google :) . Na samym początku kupiłem 2 książki do fotografii i w porównaniu z tym co wyszukałem w sieci oraz np. dzięki temu forum to z książek nie dowiedziałem się wiele. Chyba, że Ci nie zależy na kasie to kup. A jeśli nie to możesz zerknąć tu:

http://accord-foto.pl/ jest to strona sklepu fotograficznego ale nie o to chodzi, znajdziesz tam porady dla początkujących,

studiowplecaku.pl - niektórzy nie lubią Jarka, ale sam obejrzałem te jego podcasty i jak dla początkującego były bardzo ciekawe.

kololovanka 
Uczestnik

Wysłany: Pią 07 Gru, 2012   

jedyna książka, z której coś wyniosłam to "fotografowanie nie jest trudne" jerzego płażewskiego z bodajże lat 80tych... jak ktoś gdzieś ma na strychu, to polecam przejrzeć :)

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pią 07 Gru, 2012   

spiderok, jak to jest.. kompletnie zielony z dziedziny fotografii, nie wiesz, co to "S", a już jest w słowniku "lusterko". Zdażyłeś sobie już przyswoić słowo "słoik", "śrubokręt"..?

Nie czepiam się tego "lusterka", ale kiedy słyszę takie słowa u kogoś całkiem świeżego, to zaraz robię się podejrzliwy, czy pierwszy post, to przypadkiem nie zwykła ściema.

Kolejna rzecz. Dostaniesz listę książek i co? Pójdziesz do księgarni tylko po to, aby usłyszeć "nakład wyczerpany", ale skoro już tam będziesz, to nie da się wziąć do ręki czegoś co akurat tam będzie i przekartkować?

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Gru, 2012   Re: potrzebuję prostej książki dla amatora

spiderok napisał/a:
Najbardziej chciał bym coś co dosłownie łopatologicznie wytłumaczy mi jak zrobić zdjęcie. Czyli np. ustaw S i ...

http://www.optyczne.pl/15...:_Lekcja_1.html

a na dole strony linki do kolejnych lekcji, powodzenia

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 16 Gru, 2012   

90s napisał/a:
John Hedgecoe - Nowy Podręcznik Fotografii
Bardzo dobra książka, masz w niej wszystko od sprzętu przez kompozycji itp zagadnienia. Wiele przykładowych fotografii i przystępnie napisana.

Popieram. Ta książka będzie dobra na początek.

kololovanka 
Uczestnik

Wysłany: Pon 04 Lut, 2013   

wypatrzyłam ostatnio 'kalejdoskop fotografii' pękalskiego. fajnie wydana książka, w dość nietypowym formacie. miał ktoś w ręce może? warto mieć na półce?

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lut, 2013   

jeśli to pozycja z tych na półkę to wydanie i nietypowa forma nie do przebicia ;)
osobiście poleciłbym coś w rodzaju
FOTOGRAFIA W PRAKTYCE AMATORSKIEJ.
ZBIGNIEW PĘKOSŁAWSKI.
WAiF 1977

a resztę wydać na bilet kolejowy i witaj przygodo :grin:

kololovanka 
Uczestnik

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

pan.tadeusz napisał/a:

a resztę wydać na bilet kolejowy i witaj przygodo :grin:

dobrze powiedziane! :)

Odpowiedz do tematu