Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie mylcie digi grey z szara kartą kodaka, digi g jest do WB, szara karta do pomiaru światła sceny, ustawiamy w aparacie punktowy, kartę ustawiamy na scenie, pomiar i gotowe, większość filmów i matryc będzie naświetlona prawidłowo, histogram jak z podręcznika
nie wiem, napisałem tak żeby podkreślić permanentną prawidłowość tego histogramu
[ Dodano: Wto 06 Lis, 2012 08:40 ]
mozer napisał/a:
A na cholerę mi szczegóły w tle, które ma być IDEALNIE białe? Podkreślam jeszcze raz - idealnie.
uwierz, jest różnica między przepaleniem a idealną bielą
trudno jest sobie wyobrazić przedmiot na scenie, bardzo jasny, żółty, biały albo jasnoszary ? jasną cerę, albo jasną bluzkę modela lub modelki ?
[ Dodano: Wto 06 Lis, 2012 08:42 ]
nie musisz kupować, zadrukuj 18% szarością kartkę a4, naklej na tekturkę, drukarka jakiś epson photo albo canon pomyli się 1-3% w jedną albo drugą stronę, do tego celu to wystarczy.
szara karta do pomiaru światła sceny, ustawiamy w aparacie punktowy, kartę ustawiamy na scenie, pomiar i gotowe, większość filmów i matryc będzie naświetlona prawidłowo, histogram jak z podręcznika
Zapomniałeś chyba, że mówimy o świetle błyskowym i manualnych lampach, przy których światłomierz aparatu jest bezużyteczny...
manolo [Usunięty]
Wysłany: Wto 06 Lis, 2012
chyba że doliczysz z siły przewodniej.. ale miałem na myśli nie kupowanie szarej karty a nie światłomierza, który jeśli mierzy błysk, mierzy też zastane i na pewno się przyda
Z siły przewodniej, podawanej dla gołych speedlightów lub lamp studyjnych ze standardowym garnkiem (60 stopni zazwyczaj) - a co jeśli użyjesz innego modyfikatora? Poza tym, dalej nie rozumiem, co chcesz policzyć z siły przewodniej i światłomierza aparatu - robiłeś kiedyś zdjęcia z oświetleniem błyskowym?
manolo napisał/a:
ale miałem na myśli nie kupowanie szarej karty a nie światłomierza, który jeśli mierzy błysk, mierzy też zastane i na pewno się przyda
No dobra, w tym, to już się calkiem pogubiłem - co w końcu miałeś na myśli?
Zamiast kupowac te wszystkie szpeje (swiatlomierze, szare karty) i czytac caly ten watek (ktory troche odjechal od tematu glownego), watkoczynca pewnie juz za pomoca prob i bledow znalazl odpowiedz
Dzięki tej dyskusji mam już jasność w temacie jasności . Spróbuję ustawiać metodą próbnych zdjęć. A co do światłomierza to widziałem go w użyciu i gdyby była jakaś szansa na choć częściowy zwrot inwestycji to z pewnością kupiłbym Sekonica. Póki co moje studio to wąski pokój w M i tło wiszące na karniszu . Pociągnę jeszcze temat światłomierzy. Interesuje mnie czy ich używacie, czy w pracy studyjnej to sprzęt obowiązkowy, czy jest na wyposażeniu studia czy każdy ma swój ?
Nie jest obowiązkowy, ale wiele upraszcza. Szczególnie na początku zabawy.
A im więcej modyfikatorów i samych źródeł światłą (czyli mim bardziej skomplikowany oświetlenie) tym bardziej przydatny dla niewprawnego fotografa
Nie jest obowiązkowy, ale wiele upraszcza. Szczególnie na początku zabawy.
Na początku to raczej utrudnia bo trzeba nauczyć się z niego korzystać i obliczać różne takie tam… Naprawdę uważam, że w czasach cyfry można zacząć bez światłomierza, posługiwać się histogramem, wyczuciem, ekranem LCD, a jak ma się ze sobą laptopa to już w ogóle miód.
No nie, bez przesady, chyba za bardzo wierzysz we wszystko, co pisze David Hobby...
Światłomierz jest poręczniejszy, szybszy i wygodniejszy niż sprawdzanie na podglądzie, zwłaszcza, jeśli masz np. Sekonica z modułem PW i wyzwalacze PW. Myślę, że raz rozstawiłbyś sobie światła w ten sposób i od razu byś się przekonał. Oczywiście jak rozstawiasz takie same światła, stale mniej więcej w tych samych odległościach, z tymi samymi modyfikatorami, to możesz robić wszystko na pamięć, ale przy mniej standardowych rozstawieniach szybciej pomierzysz sobie światłomiarzem, niż sprawdzisz na podglądzie. A do tego światłomierz robi zdecydowanie większe wrażenie na fotografowanych osobach, niż sprawdzanie metodą prób i błędów...
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Wto 06 Lis, 2012
Nie no, używania światłomierza się nie boję, umiałbym się nim posługiwać i widzę korzyści z zastosowania natomiast ciekaw byłem czy jest to sprzęt codziennego użytku u powiedzmy bardziej zaawansowanych. Mam długą listę zakupów a światłomierz wpycha mi się trochę bez kolejki .
Światłomierz jest poręczniejszy, szybszy i wygodniejszy niż sprawdzanie na podglądzie, zwłaszcza, jeśli masz np. Sekonica z modułem PW i wyzwalacze PW.
I może jeszcze frytki do tego? Lista zakupów robi się coraz dłuższa, a ja coraz bardziej jestem przekonany, że to nie ja zapatrzyłem się na Strobista, tylko Ty doradzasz pod zawartość własnej torby foto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9