Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
nie siedziałem dawno w temacie body Canona i w związku z tym mam do Was pytanie. Jakie body obecnie warto kupić do fotografii produktów. Na co dzień pracuję z 5D mk II z dużym wachlarzem szkieł stałoogniskowych. Poszukuję czegoś, co w warunkach studyjnych da mi podobną jakość obrazu do 5D mk II, podpinając oczywiście te same szkła z których korzystam obecnie. Co do wielkości matrycy to myślę, że 15Mpix to takie minimum. Zastanawiam się nad 50D, po głowie chodzi mi też 550D, a co Wy polecacie ?
Dodam jeszcze na koniec, że zależy mi też na wytrzymałości migawki, ponieważ body może być bardzo mocno eksploatowane.
Pozdrawiam.
przeczytałem 3 razy Twój post i dalej nie wiem o co chodzi... masz 5dII to po co kupujesz dodatkową puszkę do foto produktowej?;o sprzedajesz marka czy co?
moim zdaniem akurat do produktów możesz zastosować każdą puszkę, byleby miała wstępne podnoszenie lustra;) jeśli lubisz obrazek z 5dII, to zostań z nim, 5dIII ma względnie taki sam.
jest nowy 6d, ale o obrazku z niego jeszcze nic nie wiadomo.
Widzisz, cała sprawa rozchodzi się o to, że muszę wykonać bardzo, bardzo dużo zdjęć i szkoda mi do tego celu niszczyć 5DmkII, preferowałbym kupno czegoś używanego nawet z przebiegiem 50K.
Cytat:
moim zdaniem akurat do produktów możesz zastosować każdą puszkę, byleby miała wstępne podnoszenie lustra;)
Możesz rozwinąć co masz na myśli z tym lustrem ?
Serdecznie dzięki i pozdrawiam.
Jak to, masz 5dII i nie znasz podnoszenia lustra?
Oj
Znam tą funkcję pod nazwą "blokowanie lustra podniesionego" tylko nigdy nie miałem potrzeby korzystania z niej bo w 90% pracowałem z ludźmi, flashem i puszką w łapie na czasach 1/125, a w tym przypadku to się nie sprawdzi.
mati83, Twój dylemat ogólnie dla mnie jest dziwny. W fotografii produktowej to sprawdzi się nawet kompakt, bo i tak robi się na najniższym ISO. Ważniejsze jest dobre oświetlenie. Może nawet kompakt ze względu na wytrzymałość to lepsze rozwiązanie, bo nie ma mechanicznej migawki? A może bezlusterkowiec - ale to chyba już przerost formy.
A co jeśli klientowi zależy na jakości obrazka i na formacie minimum 18Mpix ?... W tym przypadku wchodzi w grę tylko lustro. Zostanę chyba przy 5D mk II i za pierwsze pieniądze kupię 5D mk III.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012
A do czego klient będzie używał tych zdjęć? Fototapety będzie robił?
mati83, to jest hipotetyczna sytuacja, czy rzeczywista?
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012
Podsumujmy: podejrzewam kilkadziesiąt tysięcy zdjęć, bo szkoda migawki (bardzo, bardzo dużo zdjęć). każde po 18 Mpix (jakieś 5100 x 3600), czyli po zapisaniu do jpg około 12 megabajtów jedno zdjęcie. załóżmy, że zdjęć będzie 40k, co daje nam w przybliżeniu 470 gigabajtów. No i kiedy z tym się obrobisz? wychodzi na to, że za więcej niż trzy lata pod warunkiem, że nie dotkniesz żadnego zdjęcia w programie graficznym i dasz klientowi prosto z puszki. Dalej: za każde zdjęcie coś tam skasujesz. Gdyby nawet to była złotówka, to i tak dostaniesz 40k do ręki. Szkoda 1k z kawałkiem na migawkę? hmmmmmmmm...
A jeśli mówimy o ułamku ilościowym z 40k zdjęć, to w czym problem, bo nie rozumiem.
Podsumujmy: podejrzewam kilkadziesiąt tysięcy zdjęć, bo szkoda migawki (bardzo, bardzo dużo zdjęć). każde po 18 Mpix (jakieś 5100 x 3600), czyli po zapisaniu do jpg około 12 megabajtów jedno zdjęcie. załóżmy, że zdjęć będzie 40k, co daje nam w przybliżeniu 470 gigabajtów. No i kiedy z tym się obrobisz? wychodzi na to, że za więcej niż trzy lata pod warunkiem, że nie dotkniesz żadnego zdjęcia w programie graficznym i dasz klientowi prosto z puszki. Dalej: za każde zdjęcie coś tam skasujesz. Gdyby nawet to była złotówka, to i tak dostaniesz 40k do ręki. Szkoda 1k z kawałkiem na migawkę? hmmmmmmmm...
A jeśli mówimy o ułamku ilościowym z 40k zdjęć, to w czym problem, bo nie rozumiem.
Dobre podsumowanie. Ja myślałem podobnie jak kolega, kiedy miałem do fotografowania kilkaset ciuszków dziecięcych w kilku ujęciach i to za friko. Kupiłem na eBay stary kompakt canona z trybem manualnym, zrobiłem sesję i odsprzedałem go z zyskiem (jedyny z całego przedsięwzięcia)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10