Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z góry uprzedzam iż mam mały mętlik w głowie od czytania tematów i testów na forum
W tej chwili mam 400D i powoli zaczyna mnie ograniczać. Ok - ogranicza mnie bardzo.
Szukam więc czegoś co spełni moje wymogi. Co fotografuję? Praktycznie wszystko. Generalnie są to portrety w plenerze i studio, reportaż (ten sportowy rzadko), street, fotografia reklamowa/produktu, krajobraz.
50D dostanę za jakieś 2 tysiące zł. 60D to okolice 3 tysięcy, a 5D mk II ze znośnym przebiegiem to 4,5 - 5 tysięcy. I tu pojawia się pytanie. Czy warto dopłacić do pełnej klatki czy zostać przy dobrym APS-C? Różnice między 50D i 60D nie są aż tak znaczne (jakość obrazka. Nie mówię o nowościach i ergonomii). Przewaga 60D jest tylko jeśli chodzi o bezprzewodowe sterowanie lampami co jest sporym ułatwieniem. Największym minusem 5D Jest AF (serio jest aż taki straszny?) i mała liczba FPS, a czasem trafi się mecz siatkówki np.
Szkła jakie posiadam to:
18-55 I EF-S
50 1.8
35-80 ze starego analoga (raczej nie korzystam)
80-200 też z analoga i też nie korzystam
70-300 Tamron stara wersja z wolnym AF, ale daje całkiem przyjemny obrazek
Dodatkowo lampa YN 460 II.
Mam też dostęp do Tamrona 17-50 2.8, Tamrona 70-300, lampy 580 EX II.
W cenie 60D mam 50D + Tamrona 17-50. Z drugiej strony zależy mi na możliwości kręcenia filmów. 50D To potrafi za pomocą Magic Lantern, ale bez dźwięku więc raczej odpada.
Pomożecie mi się trochę ukierunkować? Budżet... powiedzmy, że 4500-5000 czyli tyle za ile można kupić 5D mk II.
Jeśli miałbym wybierać między 50 a 60d wybrałbym... 40D.
Tak - 10Mpx, lepszy af niż w 5dII.
Owszem, stara konstrukcja. Banding, nieco większe szumy niż 20/30D, ale...
60d (zabawka) pod względem budowy przy tym nie stał.
Jeśli mimo to, tylko 50-60d to 50d ze względu na - moim zdaniem lepszą ergonomię niż w zabawkowym korpusie 60d (to kółkodżojstik jest po prostu ...woe).
5dII to inna liga, ale ... af jest po prostu ...owy.
Niemniej, jeśli obszedłbyś się z tym, że tylko środkowy punkt jest używalny:
nie masz wyboru - 5dII.
Poza tym, możesz magic latern zainstalować w 5dII i widzieć np. pasek poziomu głośności przy nagraniu video - jeśli potrzebujesz.
Poza tym, jeśli chciałbyś pozostać przy apsc... zastanów się, czy nie wziąć 7d, albo...
zostawić w cholerę Canona i kupić k5 II s.
Tak - dokładnie.
Nie masz aż tyle wartościowych szkieł canona, żeby mieć czego żałować.
KwusheR napisał/a:
Budżet... powiedzmy, że 4500-5000 czyli tyle za ile można kupić 5D mk II.
Używany. Nowy... nie bardzo.
Np. w Hamburgu kosztuje 1689 euro - JESZCZE - nowy 5dII.
I mnie kusi, bo jednak, 5dIII 2899.
A ja z wymienionych korpusów zdecydowanie wybrałbym 60D właśnie. 50D odpada ze względu na marną matrycę, 5DII, ze względu na różnicę w cenie i to, że nie masz sensownych szkieł do niego.
A ja z wymienionych korpusów zdecydowanie wybrałbym 60D właśnie.
Jak wolisz. Mnie szkoda byłoby kasy - taaaakiej kasy... na 60d. Po prostu.
Mam na co dzień dostęp do 60d ... i mimo, że video, menu, ekran... to przy ergonomii 50d po prostu wymięka.
Z canona apsc całkiem świadomie wybrałem 30d - sam z resztą stwierdziłeś, że tego to zamienić na 7d... jeśli już.
Moja rada - 40d i inwestycja w szkła (50 1.4, 85 1.8, sigma 30 1.4 - wedle uznania), albo 5dII - świadomość szajsowatego AF i inwestycja w szkło np. 50 1.4, albo 85 1.8.
jaad75 napisał/a:
50D odpada ze względu na marną matrycę,
A 60d to niby ma dobrą? Jeden szajs.
Z resztą, sam wiesz, jako użytkownik Pentaxa.
Eno. To kółkodżojstik to jednak irytujące w 60d jest.
jaad75 napisał/a:
z mniej widocznym bandingiem.
To nie wiem. Ja bym tam sobie bidy nie szukał i wziął 40d w przyzwoitym (jeśli takowy się znajdzie) stanie i jakieś dobre szkła.
No chyba, że wydruki spore, wówczas jakaś większa matryca.
Szkoda, że nie napisałeś w czym dokładnie ogranicza ciebie korpus, ale i tak, jak koledzy zauważyli, masz na tyle mało warte szkła, że bez żalu możesz jeszcze zmienić system. Canon 60D niestety to jest zabawka, która nie dorasta do pięt dwucyfrowej serii Canona i też czasem wolę pstrykać na starym 30D niż 60D.
400D ogranicza mnie przede wszystkim ISO no i AF. Często się myli szczególnie z 50 1.8. Systemu Canona zmieniać nie chcę, choć brałem pod uwagę Pentaxa. 7D... 60D wypada lepiej z tego co czytam w testach. Mój dobry znajomy ma 60D. W porównaniu do mojego 400D to niebo, a ziemia. Troszkę nie wiem czemu nazywany jest zabawką - wniósł mimo wszystko trochę w porównaniu do poprzednika. Odrzucając chwilowo 60D... 50D + szkła czy 5D mk II i jechać jakiś czas na 50 1.8? Pełna klatka daje spore możliwości - wysokie ISO, filmy 1080 z dźwiękiem... Sam nie wiem :/ Odstrasza mnie ten AF i liczba FPS.
To też, niemniej uważam, że to akurat da się przełknąć, ale
"kółkodżojsitik" to już jest przesada.
Durności po prostu.
Mogli przecież zostawić puszkę 50, ba, nawet 40d tylko dać flaki jakie są teraz i byłoby o wiele lepiej (ewentualnie nieco wzbogacić af, zmniejszyć szumy przy okazji 18 Mpx... i zwiększyć choć nieznacznie dynamikę - no ale to już za duże wymagania jak na Canona... ), tymczasem, zamiast dwóch rozdzielnych - wybieraka i kółka, zrobili hybrydę, a do tego mniejszy korpus... Szkoda.
Owszem, da się 60d używać, różnica będzie po przejściu z 400d, ale... potencjalny użytkownik, jeśli weźmie do ręki 20/30/40/50d to zaklnie i powie, że coś k..wa z tym 60d jest nie tak.
Całkiem świadomie proponuję 40d (30d mimo, że fajny obrazek daje, to może się okazać nieco archaiczny dla potencjalnego użytkownika, który mając świadomość tego, co w tej chwili dostępne jest na rynku mógłby używać 8.2 Mpx ).
w tej sytuacji 5DII i choćby i ta plastikowa 50-tka
50 - tka plastikowa 1.4 czy 1.8II?
W sumie 1.8 nieco lepsza optycznie, ale 1.4 ma to ... 1.4
Też mi się wydaję, że dla kogoś kto już mierzy w FF, a nie stać go na 5dIII, 5dII też DA RADĘ. Jakoś - ale da.
Użytkownicy 5dII - nie obrażajcie się.
jaad75 napisał/a:
Dla mnie to kompletnie nieistotny detal.
No jest to wkur.cy detal.
Co z tego, że spełnia funkcję, jeśli to "spełnianie" utrudnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9