Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 09 Lis, 2012 SIGMA DC 18-125mm 1:3.5-5.6 D czy NIKKOR AF-S DX 18-55 VR
Witam, posiadam aparat Nikon D70s oraz obiektyw NIKKOR AF-S DX 18-55 VR. Zastanawiam się nad zmianą Nikkora na SIGMA DC 18-125mm 1:3.5-5.6 D. Co myślicie czy to dobre rozwiązanie? Chciałbym mieć uniwersalny obiektyw i na urodziny i na wypad w góry. Jeżeli ktoś miał do czynienia z Sigmą proszę o odpowiedź na pytanie czy w przedziale 18-55 oba obiektywy dają zdjęcia porównywalne jakościowo? Czytałem komentarze dotyczące tej Sigmy i wiem że powyżej 80mm szału nie będzie z ostrością i jakością fotek ale wydaje mi się że na moje potrzeby wystarczy.
czy w przedziale 18-55 oba obiektywy dają zdjęcia porównywalne jakościowo?
W teście optycznych sigma wypadła lepiej powyżej 30mm. IMO są porównywalne.
mr_andre napisał/a:
Czytałem komentarze dotyczące tej Sigmy i wiem że powyżej 80mm szału nie będzie z ostrością i jakością fotek ale wydaje mi się że na moje potrzeby wystarczy.
A czemu nie bierzesz pod uwagę nikkora AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR
mr_andre [Usunięty]
Wysłany: Pią 09 Lis, 2012
No cóż nikkor o którym piszecie kosztuje 3x tyle co sigma, wiem że optycznie znacznie lepszy ale nie mogę przeznaczyć większych funduszy.
mr_andre, Sprawdź jeszcze raz ceny. Ten Nikkor jest lepszy od wspomnianej Sigmy. Ja bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał. Co innego użytkownicy Canona.
mr_andre [Usunięty]
Wysłany: Pią 09 Lis, 2012
Macie na myśli pewnie Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM a nie SIGMA DC 18-125mm 1:3.5-5.6 D
Ciemny strasznie, że aż świeczką trzeba świecić.
Daj sobie spokój z szajsem.
hijax_pl napisał/a:
To już lepszym rozwiązaniem będzie nikkor 18-105VR...
Tja... też ciemny jak noc polarna, tylko lepszy optycznie.
Mr.andre, zainteresuj się albo stałką, albo czymś jaśniejszym.
Nie jestem pewien, czy sigma 17-70 OS dotrzyma kroku ciemnemu nikkorowi...
tak chwalonemu wszędzie, ale zawsze to jakaś alternatywa.
Jeśli trochę krócej, pozostaje tamron 17-50 2.8... bez VC.
krzysztoff77, bo to też jest taki "kit", tylko o większym zakresie ogniskowych. Tamten wątek dotyczy głównie prawdziwego zamiennika, czyli jaśniejszego.
Jak ktoś chce zamienić "kita" na "kita" to rzeczywiście wybór staje się prostszy.
krzysztoff77 czemu tak uważasz IMO wykazujesz się niezrozumieniem problemu.Tytuły tematów na forum Ci w tym wydatnie "pomagają", bo mimo starań jaada75 nie zostały poprawione.Zacznijmy od podstaw - cytatu z jaada75: "KIT, to nie jest plastikowy obiektyw dołączany do korpusu! KIT to ZESTAW HANDLOWY, składający się z korpusu i obiektywu." Te zestawy jak wiadomo są różne-obiektywem z zestawu kitowego może być zarówno nikkor AF-S DX 18-55 VR jak i np. nikkor AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR, nikkor AF-S DX 17-55mm f/2,8G IF-ED, czy 24-70 mm f/ 2.8 G ED AF-S itd. Zwykle chodzi o zamianę obiektywu z takiego zestawu na lepszy, tzn.zwykle na posiadający inny zakres ogniskowych lub jaśniejszy czy też mający jedno i drugie - czy ten obiektyw jest z innego zestawu czy też kupowany osobno, nie ma znaczenia.
Sunders, w pełni się z Tobą zgadzam tyle, że chyba mam kłopot aby o tym prawidłowo napisać C 18-135 IS prosty wybór dla Canonierów szukających dłuższego KITa. Dla szukających czegoś więcej czyt: lepiej, tu już zaczynają się schody. Z tego co rozumiem np. dla 5d Mk II KITem będzie np. C 24-105 IS USM. Nie chcę zaczadzać forum dywagacjami odbiegającymi od tematu poruszonego przez mr_andre, więc wracając do wątku obiektywu uniwersalnego obstawiam Nikkora 18-105 ewentualnie 18-200, który również wydaje się lepszy od wspomnianej przez Ciebie Sigmy. Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11