Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon eos 5d mkII vs Canon eos 7d
Autor Wiadomość
stan.k 
Nowy

Wysłany: Sob 10 Lis, 2012   Canon eos 5d mkII vs Canon eos 7d

Mam pewien dylemat dotyczacy wyboru body do fotoreportazu slubnego. Ktory wybrac.
Wiem ze 5d generuje leprze obrazy na wysokich iso. Mam jednak pewne opory z powoduu problemow z af. Mysle ze priotytetem przede wszystkim sa ostre zdjecia. Szumy sa wazne ale nie do przesady. Nikt nie odfdaje klientowi zdjec surowych bez postprodukcji. Mam zamiar kupic w przyszlosci 54 mk III ale narazie nie moge ( kasa) dlatego musle o 7d, ktory pozniej by poszedl na zapas.
Prosze o pozbawienie mnie watpliwosci co do wyboru, albo doradzenie. :lol:

Reklama

siosio 
Maniak

Wysłany: Sob 10 Lis, 2012   

Do ślubów 5D mark II jest bardziej wskazany. Na 7D nie zrobisz dobrego zdjęcia na iso 3200-6400 - niezależnie co będziesz wyczyniał w postprodukcji. Już powyżej iso 1600 może być nie ładnie.

Poza tym chodzi również o głębię ostrości - taką jaką masz na FF nie uzyskasz na APS-c.

Wiem, że do ślubów jest z powodzeniem używany 5D mark II (AF -pkt centralny daje radę) - nie słyszałem, żeby ktoś używał 7D - choć pewnie i tacy są.

NO i obiektywy.... Te na aps-c nie będziesz mógł potem podpiąć do FF - a chcesz 5Dmark III w przyszłości.

nienietaktak
[Usunięty]

siosio, nie mieszaj z obiektywami. nigdzie nie jest nakazane, żeby do APS-C podpinać tylko obiektywy EF-S

siosio 
Maniak

nienietaktak napisał/a:
siosio, nie mieszaj z obiektywami. nigdzie nie jest nakazane, żeby do APS-C podpinać tylko obiektywy EF-S

Ale później jest problem braku szerokiego kąta...

komor 
Moderator

stan.k, skoro pierwszym 5D ludzie robili świetne zdjęcia ślubne, to może i wersją II się da… :)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

komor napisał/a:
stan.k, skoro pierwszym 5D ludzie robili świetne zdjęcia ślubne, to może i wersją II się da… :)

Da się tym starym 5D i dzisiaj. Da się na tyle, że nie widziałem sensu kupowania wersji Mk II. Nowe Mk III to już inna bajka - tutaj warto zainwestować.

nienietaktak
[Usunięty]

siosio napisał/a:

C 16-35/2.8 i 17-40/4.0 ewentualnie wybitnie tani i szeroki 14/2.8 ;)

siosio 
Maniak

nienietaktak napisał/a:
siosio napisał/a:

C 16-35/2.8 i 17-40/4.0 ewentualnie wybitnie tani i szeroki 14/2.8 ;)

Ale dla osoby, która chce itak kupić in the future 5dMK3 16-35 będzie..... innym obiektywem niż był na aps-c....innym do fotografowania.... I itak będzie trzeba dokupić 24-70 na FF - chyba, że te szerokię kąty, aż tak zauroczą, a też fakt, że zawsze można sobie wykadrować w postprodukcji :mrgreen:

[ Dodano: Sob 10 Lis, 2012 20:55 ]
W post produkcji można niemal wszystko więc może póki co jakiś fuji z dużym zoomem i rawami, :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

siosio napisał/a:
I itak będzie trzeba dokupić 24-70 na FF
A to niby dlaczego? Można używać np. 16-35 i 70-200/2.8, a do tego 24-ka, 50-tka i 85-tka... Te szkła bezproblemowo sprawdzą się i na APS-C i na FF.

nienietaktak
[Usunięty]

siosio, szukasz dziury w całym? najpierw chcesz udowodnić, że na APS-C nie ma obiektywów pod pełną klatkę, które dadzą w miarę szeroki kąt. Jak podaję Ci przykłady, to wtedy ukuwasz nową teorię, że czegoś tam będzie brakowało na FF. Ogólnie fotografia to drogi sport i trzeba sie liczyć z wydatkami idącymi w bardzo grube tysiące, bo dopóki nie będziesz miał pokrycia w całym zakresie ogniskowych, dopóty będziesz odczuwał dyskomfort i potrzebę posiadania kolejnych szkieł. Powiem więcej. Jest tak, że dla jakiegoś szkła jesteś w stanie zdublować posiadane ogniskowe. Po drugie świat obiektywów, jak to wyżej zasugerował jaad75, nie kończy się na zoomach, a ze stałkami pracuje się bardzo przyjemnie.
Mam zdublowane: 24mm, 70mm, 85mm, 135mm i jakoś z tym żyję :D

mozer 
bo Pentax

Ale też nie przesadzałbym, że 7D się do ślubów nie nadaje... Ile kadrów będzie wymagało papierowej GO? Na FF też się szkła chyba domyka - chociaż nie wiem, nie pracowałem na FF ;)

muzyk 

jaad75 napisał/a:
24-ka, 50-tka i 85-tka...

No właśnie. Przy czym 85 jako 1.8 też się sprawdzi, choć 1.2 ... hmmm.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Nie 11 Lis, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

siosio 
Maniak

Wysłany: Nie 11 Lis, 2012   

nienietaktak napisał/a:
siosio, szukasz dziury w całym? najpierw chcesz udowodnić, że na APS-C nie ma obiektywów pod pełną klatkę, które dadzą w miarę szeroki kąt. Jak podaję Ci przykłady, to wtedy ukuwasz nową teorię, że czegoś tam będzie brakowało na FF. Ogólnie fotografia to drogi sport i trzeba sie liczyć z wydatkami idącymi w bardzo grube tysiące, bo dopóki nie będziesz miał pokrycia w całym zakresie ogniskowych, dopóty będziesz odczuwał dyskomfort i potrzebę posiadania kolejnych szkieł. Powiem więcej. Jest tak, że dla jakiegoś szkła jesteś w stanie zdublować posiadane ogniskowe. Po drugie świat obiektywów, jak to wyżej zasugerował jaad75, nie kończy się na zoomach, a ze stałkami pracuje się bardzo przyjemnie.
Mam zdublowane: 24mm, 70mm, 85mm, 135mm i jakoś z tym żyję :D

Ja tylko zwracam uwagę, że ten sam obiektyw ma inne możliwości na aps-c a inne na FF i lepiej od razu przejść na FF, chyba że aps-c całkowicie zadowala. I nie szukam tylko łatam dziurę.

[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 00:26 ]
A jaad się za bardzo rozkręcił. Tym sposobem można od razu kupić 1dx albo chociaż 5D mark III.

muzyk 

siosio napisał/a:
A jaad się za bardzo rozkręcił.

Jaad się nie rozkręcił, a podpowiad to, do czego każdy z Was tutaj dojdzie sam: do jasnych stałek.
Jeśli nie "eL", to chociaż budżetowe 50 i 85, a do tego 30 1.4 Sigma - na apsc.
siosio napisał/a:
Tym sposobem można od razu kupić 1dx albo chociaż 5D mark III.

Po co? Szkło jest ważniejsze. Najwyżej z czasem FF.

nienietaktak
[Usunięty]

muzyk napisał/a:

Jaad się nie rozkręcił, a podpowiad to, do czego każdy z Was tutaj dojdzie sam: do jasnych stałek.

Święte słowa, Panie muzyk.
muzyk napisał/a:

Po co? Szkło jest ważniejsze. Najwyżej z czasem FF.

I po raz drugi ;)

Odpowiedz do tematu