Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka góry/niebo (tańsza)

Delta czy Celestron ?
Delta Optical StarLight 15x70
50%
 50%  [ 2 ]
Celestron SkyMaster 15x70
50%
 50%  [ 2 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 4

Autor Wiadomość
Absengard 
Bywalec

Wysłany: Pią 09 Lis, 2012   Lornetka góry/niebo (tańsza)

Cześć

Chciałbym poprosić o pomoc po raz kolejny miłych Państwa. Raz doradziliście mi tańszą lornetkę
i byłem bardzo zadowolony ( DO Entry 10x50 ). Tym razem chciałem kupić na prezent lornetkę. Lornetka będzie głównie wykorzystywana na wycieczkach góskich oraz do obserwacji nieba, księżyca. Z tego co udało mi się podsłuchać o zainteresowanego to fakt iż chciałby mieć lornetkę z większym powiekszeniem. Czytając Wasze posty dowiedziałem się iż do bserwacji nieba lepiej nadaja się lornetki które mają duża średnicą. Dlatego tez pomyslałem o lornetce 15x70. Z uwagi iż na prezent złożą się tylko 3 osoby mój budżet to około 350 zł. W tej cenie znalazłem dwie lornetki:

1. Celestron SkyMaster 15x70
2. Lornetka Delta Optical StarLight 15x70

Którą z nich byście polecili ? Czy sa podobne czy ktoras z nich zdecydowanie lepsza ?

Przeglądając lornetki spodobała mi sie także seria lornetek Nikon. Tylko czy okular 50 mm nie bedzie zabyt mały ? Bo widziałem fajny model Nikon Action VII 16x50, bardzo duze powiekszenie ale mniejszy okular. Co o tym myślicie ?

Dziekuje za wszelkie sugestie.

P.S. Troszkę doczytałem jeszcze fora i nie zauwazylem ze lornetka Nikon 16x50 za 350 zł nie jesy EX wiec chyba lipa co ? Jezeli wzialbym mu nieco mniejsze okulary aby nie targal na wycieczki takiego klamota to lepiej wziac 12x50 EX czy 16x50 bez ex ? ale to juz chyba nie ta cena z ex :( ewentualnie do do 350 zł jakas z okularami 50 mm z powiekszeniem minimum 10 ?

Reklama

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 10 Lis, 2012   

Uprzedzam: powieje pesymizmem :sad:

NIE MA opcji, by jedna i ta sama lornetka była dobra w góry (mała, lekka, powiększenie 8-10) oraz do nieba (duże obiektywy, powiększenia nawet do 20x)
Zakup jednej lornetki w tym celu - np 16x50 z pewnością zakończy się tym, że nie będzie się nadawała ani w góry (za ciężka, za duża, za duże powiększenie) ani do nieba (za mały obiektyw dla powiększenia 16x)

Zakładam więc, że chcesz kupić DWIE lornetki:
W góry - szukaj małej lornetki z obiektywami około 30-42mm i powiększeniem 8~10x.
Do nieba - na początek jakieś 10x50 lub lepiej coś typu 15x70. Do takiej lornetki oczywiście kupujemy dodatkowo statyw, bo z ręku 15x jest trudne do ogarnięcia. Jeśli ma być tanio, na statyw z głowicą trzeba wydać minimum 400-500 zł
Obie zaproponowane przez Ciebie lornetki to - hm, delikatnie mówiąc - kiepskie są. Sugeruję dozbierać jeszcze jakieś drobne 1200 zł i kupić nową Deltę Optical ED 15x70. Jeśli pieniążków nie będzie, odpuść dużą średnicę obiektwów. Kup coś możliwie najlepszego z obiektywem 50mm -->wszystkie drogi prowadzą do Nikona Action EX 10x50
:idea: Przy okazji: do Księżyca to od razu warto kupić małego Newtona lub refraktor, da dużo lepszy efekt w tej samej cenie.

Zachęcam do przeglądu strony www.sportoptics.pl jest tam wiele porad

PS: to, co nazywasz "okular", tak naprawdę nazywa się "obiektyw". Okular jest tam, gdize przykładasz oko

Absengard 
Bywalec

Szczerze mówiąc w tak zwanym międzyczasie poczytałem wiele wątków na temat lornetek 10x50 i każdy zachwalał właśnie tego Nikona. Jesli nawet przekonam udziałowców do ciut większego wydatku jakim jest Nikon 10x50 EX to targaja mna inne dylematy. O ile wyczytałem że do astro nadaje się bardzo dobrze ze względu na astygmatyzm mały ( cokolwiek to jest ) to ma podobno koszmarne aberracje. Na forach astro pisza że nie przeszkadza to jednak w założeniach lornetka ma być także na wycieczki a czy tam nie bedzie to uciążliwe ? Czy bardzo mocne sa te aberracje ?

goornik 
Optyczny

czy są mocne - uważam, że w tej cenie akceptowane. W całokształcie zalet takiej lornetki są do przełknięcia.
Uważam jednak, że lornetka porro z obiektywami 50mm jest zdecydowaniej za wielka do turystyki....
Jeśli niebo ma priorytet - OK, niech będzie, ale w górach nie chciałbym jej nosić
Jeśli najważniejsza jest turystyka, brałbym Nikon Prostaff7 8x42, ale ta kosztuje sporo więcej...

Abs 
Optyczny

Całkiem przyjemna do turystyki i amatorskiego przeglądu nieba może być Forest II czy wydajniejsza ale większa Titanium 10x42. W klasie budżetowej musimy liczyć się z daleko posuniętymi kompromisami - tutaj jest ich stosunkowo niewiele.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Zgadzam się z Goornikiem, Jeśli astro to priorytet to Action EX 10x50. Taniej DO Silver 10x50, jest trochę lepsza od Twojej Entry ale gorsza od EX pod względem wykonania i optyki.

Jeśli do turystyki, to jakieś 42mm będzie lepsze. Niestety za tą kasę ciężko znaleźć dachówkę. Można Nikona Action EX 8x40, moim zdaniem bardzo fajna lornetka, ale wciąż duża i cięzka jak na turystyczną. To byłby mój nr 1. Ktoś kto nie miał nigdy lornetki i nie ma dla niej konkretnego przeznaczenia będzie bardzo zadowolony. Najtańszy, przyzwoity a dachowy byłby Celestron Outland LX 8 lub 10x42 ale to i tak ok. 600zł. On jest bardzo przyjemny do noszenia bo mały.

Absengard 
Bywalec

Nie nie nie przyjaciele...nie mam mozliwosci co chwile dokladac po 200 zł i coraz to lepsze modele brac pod uwage :( Mial byc prezent do 350 zł i w tej cenie najlepszej szukam, natomiast staram sie zwiekszyc budzet do 500 ale nie jest powiedziane ze mi sie uda. Dlatego rozwazam DO Silver vs Nikon 10x50 EX na wiecej nie jestem w stanie zebrac.

kivirovi 
Optyczny

350zł można też razem przepić. I gdyby była taka opcja nr3 w ankiecie to ją bym wybrał.
DO Silver 10x50 kosztuje 380zł a Action EX 8x40 ok. 420zł. Tyle na temat.

Absengard 
Bywalec

jesli uda mi sie namowic do dolozenia 500 zł to zlapie sie w obu jednak 8x to za malo dla niego. Bede rozwazal tylko DO Silver i Nikon 10x50 EX, wiem ze mechanicznie lepsza Nikon bo juz doczytalem ale czy warte dolozenia jesli on uzywal jej bedzie tylko w okresie letnim ? chyba od 2 miesiecy w roku silver sie nie rozleci...?

goornik 
Optyczny

Wysłany: Nie 11 Lis, 2012   

Absengard napisał/a:
jesli uda mi sie namowic do dolozenia 500 zł to zlapie sie w obu jednak 8x to za malo dla niego. Bede rozwazal tylko DO Silver i Nikon 10x50 EX, wiem ze mechanicznie lepsza Nikon bo juz doczytalem ale czy warte dolozenia jesli on uzywal jej bedzie tylko w okresie letnim ? chyba od 2 miesiecy w roku silver sie nie rozleci...?

I tu się mylisz - paradoksalnie z mniejszym powiększeniem często zobaczysz więcej, bo
- drżenie rąk jest mniej dotkliwe
- obraz jest jaśniejszy, a więc przyjemniejszy w precepcji
- pole widzenia jest większe, a więc obserwuje się znacznie bardziej naturalnie

Dobierając lornetkę należy kierować sie tym, by zobaczyć jak najwięcej, a nie przy jak największym powiększeniu.

Absengard - skąd jesteś?

Absengard 
Bywalec

[quote="goornik"]
Absengard napisał/a:

Absengard - skąd jesteś?

Kuj-pom

kivirovi 
Optyczny

Powiększenie jest tak jak pisze Goornik, ostatnim elementem jaki należy barć pod uwagę kupując lornetkę.
Jeśli jej bedzie używał rzadko i tylko w lecie tak jak piszesz, to Silver mu z pewnością wystarczy i to na lata. Obawiam się jednak, że mu się lornetkowanie spodoba, a EX jest tylko nieco droższy, a wyraźnie lepszy. Ponieważ jest też mniejszy, rośnie szansa, że będzie częściej zabierany w teren, a o to właśnie chodzi w posiadaniu lornetki. Stąd pomysł, że warto EX 8x40.

Absengard 
Bywalec

Wysłany: Wto 13 Lis, 2012   

Przyjrzałem się na necie lornetce DO Forest II którą poleciliście 10x42. Czy w niebo takze mozna nia popatrzec czy to juz za małe szkła? Troche inny kształ bo dachowa czy wiąza się z tym jakie sminusy co do klasycznej lornetki ?

goornik 
Optyczny

Absengard napisał/a:
Przyjrzałem się na necie lornetce DO Forest II którą poleciliście 10x42. Czy w niebo takze mozna nia popatrzec czy to juz za małe szkła? Troche inny kształ bo dachowa czy wiąza się z tym jakie sminusy co do klasycznej lornetki ?

Można
Ja MOnarchem 10x42 pod ciemnym niebem widziałem całkiem sporo. Dużo zależy od tego jak dobrze zna się zakamarki nieba

Absengard 
Bywalec

A czy seria forestow II 10x50 jest nowsza ? moze pod niebo wziac o wiekszych szklach a wielkosc lornetki pozostaje nadal zgrabna. Co sadzisz o tej serii 8,5x50 10x50 12x50 ?

[ Dodano: Wto 13 Lis, 2012 18:52 ]
Ewentualnie jesli wygodniejsza dachowka w podroze i wycieczki to

Celestron Nature 10x42 Roof czy DO Forrest 10x42 ?
Sa jeszcze 10x50 czy te pare mm ma znaczenie ?

Odpowiedz do tematu