Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 01 Sty, 2013
FOTOGRAFIE STATKÓW 2012
Autor Wiadomość
marians 
Bywalec

Wysłany: Sro 12 Wrz, 2012   

41.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sro 03 Paź, 2012   

42.

kuba3d6 
Uczestnik

Wysłany: Sro 10 Paź, 2012   

43.

DSC_2020-2.jpg
Plik ściągnięto 6396 raz(y) 142,04 KB

moronica 

Pomogła: 106 razy

kuba3d6, po co az f/25? rozdzielczosc poszla na leb

kuba3d6 
Uczestnik

coś właśnie patrze że po zmniejszeniu i konwersji do jpeg jakoś poszła do lasu.
a co do f/25 , ehh robiłem zdjęcie w preselekcji czasu , iso dałem trochę większe bo chwilę przedtem było całe niebo zachmurzone i ciemno, a potem zapomniałem zmniejszyć i ......., niestety jeszcze dużo błędów popełniam, ale dopiero się uczę musicie mi wybaczyć, dzięki waszym uwagom, szybciej przyjdzie mi nauka, przynajmniej mam taką nadzieję .

a co oprócz tego o zdjęciu powiecie ?

mozer 
bo Pentax

moronica, hm.... czy na takim pomniejszonym obrazku nieostrość wywołana wysoką liczbą przysłony byłaby zauważalna?

O zdjęciu mogę powiedzieć, że nie za bardzo widzę w takim kadrze zasadność pionowej kompozycji. Może jakby się skupić albo na chmurach, albo na odbiciu to miałoby to sens?

moronica 

mysle, ze mogloby byc lepsze w poziomie i nieco luzniej. warto sie rowniez zdecydowac, czy dac wiecej wody czy nieba zamiast dawac motyw glowny na srodeczku. kolory mi nie pasuja, nie wiem czy swiatlo bylo nieciekawe czy to wina obrobki, podejrzewam ze i to i to. brakuje mi tu mocniejszego kontrastu zamiast podbijania nasycenia barw

mozer, nie wiem. mysle, ze gdyby byla spowodowana wylacznie przesadna kompresja JPG to artefakty bylyby duzo bardziej widoczne. choc oczywiscie warto zapisywac zdjecie przy mozliwie najnizszej kompresji jesli ma byc do pokazania na forum foto

kuba3d6 
Uczestnik

dzięki za wszystkie uwagi, mam ujęcie w poziomie, ale niestety też jakość nie powala, to chyba też wina tego że oprócz dużego F, zdjęcie robiłem na maksymalnej ogniskowej obiektywu i z tego połączenia nic dobrego nie wyszło. No ale nic następnym razem będzie lepiej.

mozer 
bo Pentax

moronica, to raczej kwestia resamplingu bez wyostrzania przy zmniejszaniu niż kompresji czy ustawionej przysłony. Oczywiście mogę się mylić, ale nie sądzę żeby nieostrości dyfrakcyjne rozlewały się na ponad 2 piksele a to zdjęcie jest zmniejszone pewnie ponad 3 razy.

moronica 

mozer, osobiscie nie znam programu, ktory by az tak rozmywal przy skalowaniu w dol. jest jeszcze jedna mozliwosc - moze to radykalny crop (np przekadrowanie z poziomu do pionu) zdjecia, ktore w wyniku kiepskiej rozdzielczosci i dyfrakcji oraz mozliwe ze rowniez slabej przejrzystosci powietrza ostroscia nie grzeszylo. samo skalowanie takiego mydla nie doda

dcs
[Usunięty]

A odszumianie?

moronica 

mozliwe. ciezko bedzie dojsc co to bylo konkretnie, za malo informacji i autor sprawuje zbyt mala kontrole nad procesem wykonywania i obrabiania zdjecia

kuba3d6 
Uczestnik

moronica napisał/a:
mozer, osobiscie nie znam programu, ktory by az tak rozmywal przy skalowaniu w dol. jest jeszcze jedna mozliwosc - moze to radykalny crop (np przekadrowanie z poziomu do pionu) zdjecia, ktore w wyniku kiepskiej rozdzielczosci i dyfrakcji oraz mozliwe ze rowniez slabej przejrzystosci powietrza ostroscia nie grzeszylo. samo skalowanie takiego mydla nie doda

radykalny crop to nie jest, chociaż rzeczywiście zdjęcie było robione w poziomie, a to jest jego połowa, co nie zmienia faktu, że nawet w oryginale, jakość jest jakaś dosyć słaba jak się dokładnie przyjrzeć

moronica napisał/a:

mozliwe. ciezko bedzie dojsc co to bylo konkretnie, za malo informacji i autor sprawuje zbyt mala kontrole nad procesem wykonywania i obrabiania zdjecia

dużo błędów popełniłem przy tym jednym zdjęciu, aż mnie to przeraża, niestety wiedza to nie wszystko i potrzeba doświadczenia żeby umieć ją wykorzystać w praktyce, dlatego będę dalej robił zdjęcia i męczył was moim gniotami, aż mi się uda :D

teraz zadaje sobie pytanie, dlaczego robiłem te zdjęcia w preselekcji czasu, wystarczyło zmienić tryb na priorytet przysłony i pewnie efekt byłby dużo lepszy
heh tak to się kończy jak się chce wszystko za szybko

hofman 
Rozmowny

Wysłany: Nie 14 Paź, 2012   

Canary Wharf.
44

45

46

marians 
Bywalec

Wysłany: Nie 11 Lis, 2012   

47. Prom Scandinavia podczas tankowania w Gdańsku