Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gdyby się utrwaliło, że KIT to obiektyw, to jednocześnie musiałoby zaniknąć znaczenie że kit to zestaw, chociaż od angielskiej nazwy zestawu wzięła się ta nazwa Prawdopodobnie powszechność użycia zadecyduje o tym co się przyjmie bez względu na poprawność, ale IMO pozostanie to powielaniem błędu językowego
I z tym się zgadzam. Jednak tutaj, to "kit/kitowy" nie jest synonimem obiektywu, a obiektywu gorszej jakości (technicznej/optycznej), a w domyśle nadal istnieje świadomość obiektywu dołączonego do aparatu przy zakupie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Lis, 2012
Sunders napisał/a:
komor, czemu kontynuujesz OT o tym co kto może mieć w ....
Pewnie dlatego, że komor rozumie znaczenie słowa "moderować" zapożyczonego zresztą z angielskiego
Prawda komor czy nieprawda ?
komor napisał/a:
Nie możesz mieć tego najzwyczajniej w d#pie?
szukam jakiegokolwiek powodu, żeby tylko nie wziąć się do roboty, może nawet umyje okna w domu
Jednak tutaj, to "kit/kitowy" nie jest synonimem obiektywu, a obiektywu gorszej jakości (technicznej/optycznej),
Dokładnie tak jest to rozumiane.
Potem a forum zadaje ktoś pytanie w wątku "Co zamiast KITA do Canona" i ludzie piszą aby kupił sobie:
15-85 IS USM
17-55 IS USM
18-135 IS
Tutejszyn, z tego co widze najwiekszy sprzeciw w tym watku wzbudzilo twoje stwierdzenie, ze w jezyku angielskim slowo kit jest rzekomo nacechowane negatywnie a nie jest, slowo kit w jezyku angielskim nie ma zadnego zwiazku z polskim slowem kit w znaczeniu tandeta, bubel. zreszta i to znaczenie jest takie bardzo potoczne bo po polsku kit to albo to czego sie uzywa do mocowania okien albo bzdura (wciskac komus kit). cos tandetnego i slabej jakosci moze byc co najwyzej do kitu a nie byc kitem
komor rozumie znaczenie słowa "moderować" zapożyczonego zresztą z angielskiego
komor zapewne znaczenie tego słowa rozumie, ale zapożyczył je wbrew temu co twierdzisz "bez reszty" nie z angielskiego lecz z łaciny - moderatio = umiarkowanie; powściąganie; powożenie; nadawanie kierunku
szukam jakiegokolwiek powodu, żeby tylko nie wziąć się do roboty, może nawet umyje okna w domu
A to znam, znam, współczuję i łączę się w bólu. I w bulu. Załączam obydwie wersje, żeby było neutralnie politycznie.
Sunders napisał/a:
powożenie
No niewątpliwie odjeżdżamy tu na forum czasem, owszem, owszem… Sunders, edytowałeś swój post (ten) już po mojej odpowiedzi! Nieładnie, nieładnie…
kozidron [Usunięty]
Sunders napisał/a:
komor zapewne znaczenie tego słowa rozumie, ale zapożyczył je wbrew temu co twierdzisz "bez reszty" nie z angielskiego lecz z łaciny - moderatio = umiarkowanie; powściąganie; powożenie; nadawanie kierunku
Sunders, pomogło, cieszę się że dotarłeś do źródła a było tam coś o łagodzeniu sporów ?
Sunders, edytowałeś swój post (ten) już po mojej odpowiedzi! Nieładnie, nieładnie…
Edytowałem, zanim przeczytałem twój następny post - sprecyzowałem tylko czego dotyczy OT - czemu nieładnie Po przeczytaniu twojego, mój post spodobał mi się bardziej niż jak go pisałem
[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 19:39 ]
kozidron napisał/a:
było tam coś o łagodzeniu sporów ?
Nie, ale było m.in. o: powściąganiu; rządzeniu, kierowaniu - więc chyba można podciągnąć pod twoje oczekiwania
Ostatnio zmieniony przez Sunders Nie 11 Lis, 2012, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
Sunders napisał/a:
Nie, ale było m.in. o: powściąganiu; rządzeniu, kierowaniu - więc chyba można podciągnąć pod twoje oczekiwania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9