Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 08 Lis, 2012
Mini studio - niskim kosztem, da się?
Autor Wiadomość
manolo
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Lis, 2012   

Cytat:
a co chcesz robić, packshoty, bardziej złożone martwe natury, modelki, będziesz kręcił filmiki instruktażowe ?

Najtańsza lampa JinBei kosztuje 500 zł, łysa, bez modyfikatorów, bez statywu
Na początek jedna wystarczy ale trzeba się zaopatrzyć w dużą blendę

[ Dodano: Pią 09 Lis, 2012 07:41 ]
można kupić zestaw słabszych lamp, wspomniana to 400w, lp 66
jakiś zestaw funsports, ale nie wiem czy warto, 600-700 pln,
ktoś tego używa ?

Reklama

Wurcel 
Początkujący

posiadam lampe Metz 58 af-2 i czy mogę ja ustawić na planie z boku modelki i ja wywolac droga radiowa ? czy nie da rady, jeśli tak to w jaki sposób.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wurcel, kupujesz wyzwalacze radiowe (para nadajnik i odbiornik lub dwa transceivery), podpinasz do lampy i do korpusu, ustawiasz aparat w tryb M lub X, ręcznie dobierasz właściwą energię błysku na lampie i robisz zdjęcia.

Wurcel 
Początkujący

Dzięki za konkretną odpowiedź, a mógłbyś jakiś polecić, czy taki tańczy (do 200 zł) z allegro da rade?
Pozdrawiam

nienietaktak
[Usunięty]

te tańsze z allegro ogólnie dają radę, ale nie ma co liczyć na deklarowany zasięg no i od czasu do czasu jakiegoś błysku nie wykonają, ale ogólnie tragedii nie ma.

muzyk 

Wysłany: Sob 10 Lis, 2012   

jaad75 napisał/a:
poza ewentualnym wysłonieniem

Poza tym, trochę to zachodu by kosztowało, żeby boki czaszy parasoli zasłonić, aśrodek pusty zostawić.
Lepiej inną parasolkę kupić :razz:
jaad75 napisał/a:
jeśli tego właśnie oczekujesz.

Na razie, jeśli cokolwiek z parasolką, to oczekuję miękkiego światła.
Tzn. zaczynam od jak najmiększego.
Do lampy w teren mam dyfuzor rogue

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 14 Lis, 2012   

MaciekNorth napisał/a:
Nie wiem skąd wzięła się moda na agrowłókninę, mi to się kojarzy z "agrotuningiem" samochodów, pewnie podobna kategoria użytkowników sprzętu :???: Polipropylenowe tło fotograficzne 1,6x5m kosztuje poniżej 30zł, a efekt jest w ogóle nieporównywalny, więc co to za oszczędność?

Coś dziwnego piszesz. Nie wiem czy to sarkazm, czy brak wiedzy, czy ignorancja.
Polipropylen uzyskuje się z polimeryzacji propylenu. Jako taki ma tysiące zastosowań i między innymi tworzy się z niego włókniny, a jednolita tkanina zrobiona z włókniny polipropylenowej nosi nazwę agrowłókniny polipropylenowej potocznie zwanej agrowłókniną.

manolo
[Usunięty]

agrowłókniny używa się również a może nawet głównie w rolnictwie,
białej używa sie do odbijania promieni słonecznych, okłada się nią tunele
z warzywami itp. ma bardzo duży współczynnik odbicia więc w fotografii
również dobrze się sprawdzi, są różne grubości, więc może nie trzeba
zwielokrotniać warstw.

MaciekNorth 
Entuzjasta

Wojmistrz napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:
Nie wiem skąd wzięła się moda na agrowłókninę, mi to się kojarzy z "agrotuningiem" samochodów, pewnie podobna kategoria użytkowników sprzętu :???: Polipropylenowe tło fotograficzne 1,6x5m kosztuje poniżej 30zł, a efekt jest w ogóle nieporównywalny, więc co to za oszczędność?

Coś dziwnego piszesz. Nie wiem czy to sarkazm, czy brak wiedzy, czy ignorancja.
Polipropylen uzyskuje się z polimeryzacji propylenu. Jako taki ma tysiące zastosowań i między innymi tworzy się z niego włókniny, a jednolita tkanina zrobiona z włókniny polipropylenowej nosi nazwę agrowłókniny polipropylenowej potocznie zwanej agrowłókniną.
1. Najczęściej używa się dedykowanych teł fotograficznych polipropylenowych oraz kartonowych, dlatego napisałem że chodzi o polipropylenowe. Nie wiem czy to brak wiedzy czy czegoś innego.
2. Przeczytałeś uważnie?
Wurcel napisał/a:
Więc zacznę od tła, natknąłem się na wpis o agrowłokninie, koszt bardzo niski 210x500 za 17 zł, powielić go 3kroknie i nic nie przebija
Można stąd wywnioskować że chodzi o tę cienką, białą, prześwitującą agrowłókninę, bo widziałem już zdjęcia studyjne przy użyciu takiej. Przejdź się do sklepu z akcesoriami studyjnymi, a potem do sklepu z agrowłókniną rolniczą, i porównaj strukturę. Jest różnica? Masz na tyle wyobraźni, żeby uzmysłowić sobie jak będzie odbijać się światło na niejednorodnym materiale? A czyściłeś kiedyś tło fotograficzne? A chciałbyś czyścić agrowłókninę?
Dziękuję, dobranoc.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 15 Lis, 2012   

Mi chodzi o to, że te tła robi się z tego samego materiału.
Najtaniej jest kupić od razu gruby materiał (<200gm2) nie trzeba nic składać itd. Ja zrobiłem 4 tła 3,15x5 z agrowłókniny przy odpowiednim zaprasowaniu niema śladu na materiale. Kolorowe można robić zrobić z białej i po prostu zafarbować w garnku. Całkowity koszt 3 sztuk miałem około 7 funtów. Nie umiem wycenić czarnej kurtynki. W planie mam jeszcze inne kolorki, ale brak mi czasu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wojmistrz napisał/a:
Mi chodzi o to, że te tła robi się z tego samego materiału.
Tak, ale produkty to zupełnie inne. Jak młotek i siekiera..

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 00:22 ]
Wojmistrz napisał/a:
Całkowity koszt 3 sztuk miałem około 7 funtów
Za tyle samo wychodzi tło dedykowane. Nawinięte i już zafarbowane...

Wojmistrz 
Obserwator

hijax_pl napisał/a:
Za tyle samo wychodzi tło dedykowane. Nawinięte i już zafarbowane...

Gotowe 3 sztuki 3.15 x 5m za 7 funtów (35zł)? Ja rolkę 216 gramówki 1,05x50m kupiłem w dobrej promocji za Ł4.99. Żona, chyba z chin, sprowadziła mi 100m bezbarwnej taśmy do łączenia tkanin na ciepło za 2 funty. Barwiłem za darmo, ale to inna bajka. Chętnie kupię nawet kilka gotowych teł, w takiej cenie, baa... nawet jestem gotowy dać 10 funtów za 3 sztuki o takim rozmiarze :) . Powiedz mi tylko gdzie je sprzedają.

Wurcel 
Początkujący

Wysłany: Sob 17 Lis, 2012   

Był bym wdzięczny za link do sklepu z takim włóknem odpowiednio grubym i żeby można było kupić 10-15 m a nie 100-200 - niestety tylko widzę takie w ofercie, kupiłem 50g niestety powieliłem to 3krotnie i średnio to wygląda ;/

muzyk 

Wysłany: Sob 17 Lis, 2012   

jaad75 napisał/a:
Wurcel, kupujesz wyzwalacze radiowe (para nadajnik i odbiornik lub dwa transceivery), podpinasz do lampy i do korpusu, ustawiasz aparat w tryb M lub X, ręcznie dobierasz właściwą energię błysku na lampie i robisz zdjęcia.

Podpisuję się pod tym i z wyzwalaczy polacm YN Rf 603 - za 50 euro 4 sztuki można na ebayu kupić z "global market" czy jak im tam.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 18 Lis, 2012   

Ja też polecam RF603. Tanie, dobre i łatwo było mi przerobić jednego żeby działał i na Canonie i w Olympusie :P

Odpowiedz do tematu