Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 12 Lis, 2012 Zakup kamery HD do nagrywania sportu
Witam serdecznie,
Chciałem się zorientować i dowiedzieć jakiej kamery bym potrzebował. Interesuje mnie nagrywanie turniejów tanecznych. Interesuje mnie kamera HD i chyba najlepiej jeśli będzie miała karty pamięci.
Charakterystyka takich turniejów wygląda mniej więcej tak:
- różne oświetlenie, czasami światło dzienne lub sztuczne i różne inne efekty
- głośna muzyka
- osoby tańczące, wykonujące przeróżne ruchy, szybkie ruchy
To chyba wystarczy.
Nie wiem czy jeszcze mam coś ze swojej strony określić. Szczerze mówiąc nie chce podawać przedziału cenowego, bo wiadomo,że wolałbym wydać jak najmniej, ale nie zawsze tak się da. Po co mam pisać, że 600zł jak w tej cenie nic dobrego nie znajde do nagrywania takiego ruchu.
Rozumiem, że to taki żart przez to, że nie podałem przedziału cenowego? Chodziło mi o bardziej racjonalną kwotę. Ponieważ nie mam zamiaru robić tego zawodowo i nagrywać wszystkiego co popadnie i w dodatku pobierać za to opłatę.
Maksymalnie do 2000 zł aczkolwiek fajnie jakby to było jak najtańsze.
Gdybym miał 20000zł to bym nawet nie pytał co kupić, bo chyba ciężko trafić na złą kamerę w takim przedziale cenowym, prawda?
Czekam na kolejne posty
[ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 11:09 ]
Czy jest ktoś w stanie pomóc?
DarkPassenger, nie siedzę od dłuższego czasu w temacie, zatrzymałem się na canonach xl1 i bliskich następcach (też sony ale to była klasa profi powyżej Twojej kwoty, nawet dokładając jedno zero ).
nienietaktakiem się nie przejmuj, to nadworny żartowniś
Niestety w tej kwocie trójprzetwornikowej kamerki nie kupisz, więc pozostają Ci propozycje typu:
* JVC GZ-GX1
* Canon HF-M32
* Sony HDR-XR260VE
Szczerze mówiąc tego Canona wrzuciłem tylko po specyfikacji. Dwóch pozostałych miałem okazję używać ale nie jako swoje własne. Szczerze poleciłbym JVC. Jest jasny i daje radę
DarkPassenger [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Lis, 2012
Faktycznie ta JVC GZ-GX1 daje radę. Trochę ponad moją kwotę maksymalną. No zobaczymy.
JVC daje bardzo fajny obrazek. Doradziłem go bratu, używa od jakiegoś czasu i ja czasem skorzystam.
Jak możesz delikatnie podnieść budżet to bierz. Nie wiem czy coś lepszego znajdziesz w tej kwocie.
Można go kupić za 2200pln.
DarkPassenger [Usunięty]
I sądzisz, że dobrze będzie się sprawował w takich warunkach, do takiego nagrywania, które potrzebuję?
I sądzisz, że dobrze będzie się sprawował w takich warunkach, do takiego nagrywania, które potrzebuję?
Na pewno da radę. Taniec to dwa główne aspekty, jeżeli chodzi o filmowanie:
* różne światło (praktycznie zawsze dość ciemno);
* dynamika.
Ta kamera ma 50fps, a optyka jest bardzo jasna (f1.2).
Dodatkowo kilka użytecznych gadżetów jak time-lapse, slow motion, wifi.
Wejdź na tą stronę i zobacz filmik z dynamicznymi ujęciami, testem ostrości, zooma i innych. Nawet jak masz wolny net to poczekaj na załadowanie w HD
DarkPassenger [Usunięty]
czy w tym przedziale cenowym jest to najlepszy produkt?
[ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 08:42 ]
Przepraszam. Mam jeszcze pytanie odnośnie kodeków. Czy nada się to, bo większość filmików będę chciał umieszczać na YouTube.
czy w tym przedziale cenowym jest to najlepszy produkt?
Tj moja subiektywna opinia, także musisz poczekać aż ktoś inny się wypowie
DarkPassenger napisał/a:
Przepraszam. Mam jeszcze pytanie odnośnie kodeków. Czy nada się to, bo większość filmików będę chciał umieszczać na YouTube.
Kamera ta używa kodeków Advanced Video Codec High Definition (AVCHD). Jak wrzucisz na kompa film to będzie miał rozszerzenie *.m2ts. Możesz to bez problemów przekonwertować choćby do *.avi. Jest mnóstwo darmowych programów co to zrobi, pierwszy z brzegu "Hamster Free Video Converter".
Reasumując nie będzie problemów
manolo [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Lis, 2012
w tym przypadku lustrzanka z video hd będzie lepsza, głównie dzięki lepszemu low light iso, od kamerek z jak podejrzewam małymi matrycami..
[ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 17:01 ]
np. Sony SLT-A37
manolo, niewiem jak w przypadku tego konkretnie modelu ale http://www.swiatobrazu.pl...ania-21687.html
Nie znalazłem info ile czasu nagrywania jest przewidziane w tym modelu sony.
Poza tym mikrofon będzie lepszy w kamerze, szybszy zapis fullHD (nie chodzi mi o liczbę klatek na sek.).
Jak dla mnie lustrzanka byłaby lepsza gdyby autor chciał również robić zdjęcia. Do samego filmowania póki co kamery są IMO lepsze.
manolo [Usunięty]
napisałem dlaczego polecam lustrzankę, do tego zastosowania "IMO" brałbym SLT
napisałem dlaczego polecam lustrzankę, do tego zastosowania "IMO" brałbym SLT
Nie no luz, chciałem wywołać jakąś dyskusję a propos tego linku o SLT, bo to ciekawe.
Nie mogę cholerka nigdzie znaleźć takich parametrów. Na oficjalnej stronie też cisza, być może w 57 już to wyeliminowali, ale tego nie wiem.
DarkPassenger [Usunięty]
Bardzo ciekawe podejście do tematu, aczkolwiek jakoś mnie to nie przekonuje. Próbuję sobie wyobrazić jak nagrywam, filmuję aparatem cyfrowym.
W dodatku biorę pod uwagę, że kamera nie tylko przyda się na turniejach.
Rozumiem, że będzie lepiej łapało światło ze względu na większy obiektyw, ale chyba dużej utraty jakości nie będzie jeśli zostałbym przy tym modelu kamery.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9