Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Lis, 2012 Obiektyw do - Packshot/Zdjęcia Produktów
Dzień dobry
Jestem na Forum po raz pierwszy i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, czyli jaki będzie najodpowiedniejszy obiektyw do moich potrzeb.
Jestem projektantem odzieży i galanterii, potrzebuję robić dokumentację swojej pracy - czyli zdjęcia modeli na manekinie lub modelce ( nie muszą być to zdjęcia całopostaciowe ) oraz zdjęcia zrealizowanych przeze mnie projektów galanterii.
Obiektyw ma być dedykowany do body Canon 60d
Zdjęcia są robione w studiu, nie super profesjonalnym - mam stół bezcieniowy 3 softb. ze światłem stałym ( w wersji chińskiej )
Nie będę fotografować antylop na safari ani biegających dzieci na komuniach, aparat ma stać w studio, na statywie i robić zdjecia statycznym przedmiotom.
Na obiektyw mogę wydać max 2500 pln, ale jeśli zmieszczę się w 2000 to byłoby super ( w 1500 jeszcze lepiej.
W moim przypadku marzeniem byłby obiektyw o zmiennej ogniskowej, tak abym mogla zrobić i detal i całość i dość jasny.
W kwestii nazwijmy to galanterii, zależy mi na jak najmniejszych zniekształceniach, niestety jak są równoległości i prostopadłości w samym produkcie, to oko ludzkie od razu wychwyci takie błędy w zdjęciu i muszę doprowadzać wszystko do porządku w PS.
Bardzo dobrze obsługuję PS, więc zdjęcia i tak będę "obrabiać" ale zależy mi na jak najlepszej wyjściówce, żeby było jak najmniej pracy w drodze do efektu końcowego.
Będę wdzięczna za każdą informację praktyczną i poradę.
PS. Po wstępnych analizach wybór padł na obiektyw
Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
jednak nie wiem czy to dobry pomysł - czy jest to obiektyw, który nada się do moich potrzeb
Może zamiast 15-85 kup dwa: Ef-S 60 mm macro i Ef-S 18-55 IS? Żeby uzyskać jak większa głębię i tak obiektyw trzeba będzie przymykać, a skoro będzie stał na statywie, to jego jasność aż takim priorytetem chyba być nie musi. Do tego zainwestowałbym w oświetlenie (chyba, że już dysponujesz). Ogólnie ten, który teraz rozważasz nada się, a jakże, ale z fotografią detali może być różnie - zależy jak małe te detale będą, dlatego też zasugerowałem makro.
Bardzo dziękuję, zaraz poczytam o tych obiektywach ... chociaż z czytaniem o obiektywach to troche jak z czytaniem o smakach, jednak najlepiej spróbować.
Mieszkam w Łodzi i niestety nie ma tu miejsc, w których za kaucją mogłabym wypożyczyć do testów obiektywy, stąd moje pytania.
Proszę o jak najwięcej info dotyczących obiektywów do tego typu zastosowań.
Radziłam się już wielu osób i właściwie każdy ma inny pomysł na to jaki obiektyw kupić, wiec trochę juz zgłupiałam
Najmniejszy ok. 10cm na 10 cm - portfele i breloki, ale one tez maja detale jeszcze mniejsze. Jednak zakladam ze przy dobrym zdjeciu szerszego kadru bede sobie mogla wyciac wybrany frag. w PS i powiekszyc do odpowiedniej wielkosci
[ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 19:08 ]
12 m kw studio i lampy 2 softy 4zarowki po 60 vat i jeden soft z 9 po 60 vat, ten soft jest na wysiegniku - to sa lampy ze stalym swietlem imityjacym swiatlo dzienne. Lampy absolutnie amatorskie, ale jak sie podejdzie z glowa do robienia zdjec i z odpowiednia doza kreatywnosci, plus PS , to mozna z tego wyciagnac cos przyzwoitego
Odejscie od stolu / przedmiotu 5 m
Przy takich wymaganiach (niezbyt dużych i niezbyt małych) to i nawet Sigma 17-70 się nada. Można robić szerzej, można i makro o sporym zbliżeniu, po przymknięciu do f/8 jakość jest i tak wystarczająca.
katepoks napisał/a:
właściwie każdy ma inny pomysł na to jaki obiektyw kupić
Bo nie ma jednego słusznego rozwiązania i w zależności od tego, co by się tym obiektywem jeszcze chciało robić, można dobrać różne rozwiązania.
W moim przypadku marzeniem byłby obiektyw o zmiennej ogniskowej, tak abym mogla zrobić i detal i całość i dość jasny.
Przy tego rodzaju fotografii trzeba brać pod uwagę, że jeśli obiekt wypełnia kadr, to im szerszy kąt obiektywu, tym bardziej widać zmianę geometrii przedmiotów, dlatego według mnie powinnaś używać ogniskowych od ok. 50 do max 100 mm. Jeśli robisz szczegół to podchodzisz bliżej, jeśli większy przedmiot, to odsuwasz się, ale dość wąski kąt pozostaje. Oczywiście w miare możliwości związanych z wielkością pomieszczenia.
Obiektyw typu zoom (np. 15-85) byłby o tyle bezpieczniejszy, że daje możliwość zrobienia zdjęcia nawet sporego "modela" z ograniczonej odległości. Przy stałce nie masz tego komfortu i mogą się zdarzyć sytuacje, że nie obejmiesz całości.
Ja do czegoś, co można nazwać fotografią produktową używam w sumie tego, co mam od ręką: najczęściej 24-70 ustawiony na 70mm albo stałkę 100 mm albo 70-200, ustawiony na 70-100mm.
Ja bym kupił EF-S 60mm f/2.8 Macro USM (~1700 zł). Kąt widzenia jest optymalny (nie powoduje przerysowań ani spłaszczenia perspektywy). Obejmując modelkę lub manekin mamy typową perspektywę portretową, a w razie potrzeb możemy z bliska sfotografować nawet najmniejsze detale. Ostrość wyśmienita, cena umiarkowana. Oczywiście wszytko to pod warunkiem, że studio ma te parę metrów żeby móc ustawić się w odpowiedniej odległości od modelki.
Też myślałem o tej sześćdziesiątce, choć zaproponowałem bardziej uniwersalną Sigmę. Skoro odejście jest 5 m, to przy pomocy 60mm popiersie da się zrobić. Natomiast jak okaże się jednak, że trzeba zrobić całą postać, to już będzie zonk. Mając tylko jeden obiektyw wolałbym jednak jakiegoś zooma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9