Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Lis, 2012 Filtr polaryzacyjny-nauka
Możecie mi wytłumaczyć jak najszybciej nauczyć się ustawienia polarka robiąc np. foty kwiatków,roślin itp.
Dwa dni temu zakupiłem Hoye PL-CIR 77m i tak naprawdę jeszcze jej dobrze nie wypróbowałem,brak czasu no i pogody na wyspie.Jedyne co zrobiłem no nakręciłem filterek na obiektyw i w wczorajszą słoneczną pogodę pokręcłlem nim troszke przed domkiem.
Efekt był tylko widoczny jak kręciłem patrząc w niebo,lecz jesli aparat skierowałem na dół różnicy nie potrafiłem dostrzec.Wiem,że polar działa najlepiej jesli jest pod kontem 90stopni do słońca,np z boku lub z góry.
Jak więc ustawiać go fotografując coś nie będące niebem?Mam ustawiać strzałką która jest na filtrze w kierunku słońca a resztę zobacze w kompie?Nie wiem być może słońce było zbyt słabe jednak oprócz nieba na innych obiektach róznicy nie dostrzegłem.
Arkowal, polar na niebo ma najwiekszy wplyw jesli jestes 90 stopni do slonca. jesli uzywasz polara do usuwania odblaskow z powierzchni niemetalicznych to najsilniejszy efekt zauwazysz jesli bedziesz ta powierzchnie fotografowal pod katem ok 30 stopni
Arkowal, zalezy czy te kwiatki maja jakies odblaski. ale tak, zobaczysz roznice i pogoda wcale nie musi byc sloneczna. najlepiej potestuj na samochodzie
Dzięki moronica.
Możesz mi to jasniej opisać jak mogę potestować w samochodzie nawet jesli nie ma słonecznej pogody?Czy dobrze to rozumiem,jesli kwiatki będą miały wogóle jakies odblaski muszę fotografować pod kontem 30stopni,czyli musiałbym sie ustawić plecami do słońca,czy tak?W srodę mam trochę wolnego czasu więc jesli troche pogoda dopisze wyjdę potestować,choc ostatnio cięzko z ta pogodą
Możesz mi to jasniej opisać jak mogę potestować w samochodzie nawet jesli nie ma słonecznej pogody?
Wystarczy tak stanąć byś widział w samochodowych szybach obicia chmur, innych budynków itd.. Kierujesz wtedy aparat w stronę takiej szyby i kręcisz filtrem tak długo aż odblaski znikną i będziesz widział wnętrze samochodu. Jak nie znikną całkowicie to znak, że stoim pod nieoptymalnym kątem.
Arkowal, usuwanie odblaskow mozesz pocwiczyc nawet w domu, na wypolerowanym stole chociazby. cos mi sie wydaje, ze nie za bardzo wiesz po co kupiles tego polara i do czego on sie przydaje
Kupiłem go świadomie.Będzie używany głównie na rajdach samochodowych w celu usunięcia odblasku z szyb.Jednak ostatnio spodobalo mi się focenie kwiatków,pszczółek itp.ale czy można na takim kwiatkach znaleść odblaski?
Nie no o statywie wogole nie myślałem,ale chyba można sie jakoś konkretnie ustawić w danym miejscu,ustawić filter i pstrykać?Przynajmniej tak to sobie wyobrażałem
Hmm,wiesz no nie myślałem o tym.Potrenuje trochę na ulicy i sam zobaczę,ewentualnie będę zmuszony zabierać statyw,choć wydaje mi sie to śmieszne.
Statyw i rajdy samochodowe Jeszcze tego nie doświadczyłem,jednak wydaje mi się,że często przy takiego rodzaju fotach zmienia się miejsce.Znam kilku chłopaków którzy robią foty na rajdach,naprawdę super,używając polara i z tego co się troszkę interesowałem to żaden z nich statywu ze sobą nie zabiera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9