Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 22 Lis, 2012 Obiektyw pod Canona, 18-135, 28-135 lub 55-250
Witam,
Jeśli to nie odpowiedni dział na tego typu tematy to proszę o przeniesienie
Jestem początkującym fotoamatorem
A więc tak, mój zestaw to :
- Canon 600d
- Canon 18-55 IS II
- Canon 50mm f/1.8
Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu kolejnego obiektywu. Z początku chciałem aby zastąpił on kita, ponieważ słyszałem że kit to jedno wielkie mydło. Po drugie brakuje mi trochę ogniskowych, a po trzecie chciałbym aby nowy obiektyw był ostry.
Cena za używany do 1000zł.
Pod uwagę wziąłem trzy obiektywy:
1. Canon 28-135 IS USM
2. Canon 18-135 IS
3. Canon 55 - 250 IS II
Pod uwagę wziąłem wszystkie testy na optycznych. Nie potrafię porównać Canona 28-135 z 18-135 ponieważ w teście na rozdzielczość wyszło że 18-135 uzyskuje większe wartości. Dlatego nie wiem czy mogę porównać te wartości z 28-135.
Moje pytanie Który obiektyw jest lepszy jako całość 18-135 czy 28-135 ?? który zrobi lepsze i ostrzejsze zdjęcia???
Czy Canon 28-135 lub 18-135 dadzą mi coś więcej niż kit??? chodzi mi o ostrość.
Drugie pytanie, z trzech zaprezentowanych obiektywów który byście polecali ?????
A więc tak, mój zestaw to :
- Canon 600d
- Canon 18-55 IS II
- Canon 50mm f/1.8
Zatem nie wolisz sobie kupić 85 1.8 zamiast jakich ciemnych zoomów?
massi napisał/a:
Czy Canon 28-135 lub 18-135 dadzą mi coś więcej niż kit??? chodzi mi o ostrość.
Niespecjalnie. Poza tym, 28-135 - to ogniskowe na pełną klatkę.
massi napisał/a:
Drugie pytanie, z trzech zaprezentowanych obiektywów który byście polecali ?????
Żaden. Jeśli tele ...-200 to polecam 70-200 f4 - co prawda nie pierwszej jasności, ale optyką bije na łeb te wszystkie zoomy.
Jakbyś taki używany trafił w przyzwoitej cenie i stanie... miód.
Obawiam się, że 1000 złociszy by nie wystarczyło jednak.
massi napisał/a:
ponieważ słyszałem że kit to jedno wielkie mydło.
To źle słyszałeś.
18-55 przy 18-35 daje całkiem ładny i ostry obrazek, a 55? Masz przecież świetną 50 tkę i to z 1.8.
Problem w tym, że generalnie światło 3,5-5,6 w 18-55 jest kiepskie i nie pobawisz się głębią ostrości tak jakbyś miał 17-50 2.8.
28-135 jest starszy i projektowany na pełną klatkę. Nie zastąpi więc obiektywu kitowego w zakresie 18-27 mm, czyli na najszerszym kącie, bo zaczyna się od 28 mm. Jeśli już, to 18-135 IS, który jest nowszy i w pełni pokrywa ogniskowe 18-55, czyli kitowca. Z kolei Canon 55-250 to teleobiektyw, czyli coś, co da Ci większe „przybliżenie”, a nie zastąpi standardowego zooma. Zdecyduj więc najpierw czy chcesz zastąpić 18-55 czy dołożyć jakieś nowe ogniskowe, bo od tego zależy decyzja. Napisz może jeszcze jakiego rodzaju fotografia Cię interesuje, może warto rozpatrzeć jakieś inne opcje, choćby wspomniany przez Muzyka 85/1.8. Gdyby do budżetu dołożyć jeszcze parę stówek to znacznie powiększa się ilość dostępnych możliwości.
Zdecyduj więc najpierw czy chcesz zastąpić 18-55 czy dołożyć jakieś nowe ogniskowe, bo od tego zależy decyzja.
massi napisał/a:
Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu kolejnego obiektywu.Z początku chciałem aby zastąpił on kita, ponieważ słyszałem że kit to jedno wielkie mydło.
Z tego fragmentu posta zrozumiałem, że kwestia, że kitowy 18-55 to nie jest "jedno wielkie mydło" i zostaje w "zestawie" jest już rozstrzygnięta. Zakupiony ma być kolejny obiektyw.
Dokładnie tak jak piszecie, chcę kupić kolejny obiektyw. Jeżeli będzie to np 18-135 to naturalnie kita sprzedam. Jeśli 28-135 lub 55-250 to kita zostawię.Szukam czegoś lepszego pod względem ostrości i kolorów niż kit (jeśli znajdę coś w tej cenie). Generalnie lubię robić zdjęcia ludzi, portrety itp. Zawsze jak idę popstrykać to brakuje mi ogniskowej, i dlatego potrzebował bym minimum do 135.
-Plusem 18-135 jest to że długie i krótkie ogniskowe mam w jednym obiektywie i nie muszę nie potrzebnie przepinać obiektywów.
-Plusem 28-135 są dobre wyniki w testach optycznych. Mała aberracja, dobra rozdzielczość. Nie przeszkadza mi to że nie będę miał szerokiego kąta. Jeśli go braknie, założę kita.
-Plusem 55-250 byłby super zoom, który zawsze chciałem mieć. Tylko niestety musiałbym przekładać co chwile ten obiektyw z kitem z powodu ogniskowych.
I nie wiem który jest ostrzejszy niż kit. który warto wziąć pod uwagę?
Szukam czegoś lepszego pod względem ostrości i kolorów niż kit (jeśli znajdę coś w tej cenie). Generalnie lubię robić zdjęcia ludzi, portrety itp. Zawsze jak idę popstrykać to brakuje mi ogniskowej, i dlatego potrzebował bym minimum do 135.
Przy takich preferencjach warto żebyś zastanowił się nad poszerzeniem listy branych pod uwagę obiektywów o stałoogniskowe. W tej cenie można trafić używane: 85/1,8USM, 100/2USM lub ew.100/2,8Macro USM.
Tylko niestety musiałbym przekładać co chwile ten obiektyw z kitem z powodu ogniskowych
Czyż nie po to właśnie kupuje się lustrzankę? massi, zajrzyj jeszcze do wątku Co zamiast KITA do Canona, może tam Cię natchnie do wybrania czegoś porządniejszego zamiast 18-55. Ale niestety wiąże się to z dołożeniem paru stówek do budżetu.
na początku rzeczywiście trudno wystartować z kompletowaniem sprzętu, szczególnie przy mocno ograniczonym budżecie i bez sprecyzowanych wymagań.
ja kupowałem, sprzedawałem i w końcu po 4 latach doszedłem do zestawu który z którego jestem zadowolony: 28 1.8, 50 1.8, 85 1.8, 17-85 (według mnie wcale nie taki zły jak się przyjęło ) + 430EX
będąc teraz na Twoim miejscu wcale nie upierałbym się przy zmianie kit-a a wziął 85 1.8 lub jakieś tele ale wtedy najlepiej 70-200 f/4 L (właśnie na niego zbieram)
Ja niestety mam okrojony budżet. 1000zł lub nawet mniej. Kita mogę zostawić ale potrzebuje czegoś dłuższego z dobrą rozdzielczością. 70-200/f4 jest za drogi.
Te trzy obiektywy mieszczą się w moim budżecie. Stałki na razie odpadają.
Moja pierwsza myśl była 28-135. Jak on będzie działał z 600d ?? Jest on troche stary i tego właśnie się boję. Ale w sklepach cena ok 1900zł za niego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11