Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fuji FinePix S 2980-czy robi zdjęcia z bliska 30-40cm, inny?
Autor Wiadomość
Laik_men
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Lis, 2012   Fuji FinePix S 2980-czy robi zdjęcia z bliska 30-40cm, inny?

Zamierzam kupić aparat Fuji FinePix S2980, -jestem zielony w temacie fotografii :oops: . Aparat ma służyć przede wszystkim do zdjęć wewnątrz pomieszczeń w tym szczególne zdjęć dokumentów z odległości ok.30-40cm .Ogólnie to chyba w tej klasie cenowej nie jest zły?. Dla mnie ważne jest, że są baterie AA (nie akumulator dedykowany-dla profesjonalistów zapewne
tak) oraz ma wizjer. Najbardziej obawiam się jasności przysłony (może nie mylę parametru :wink: ) na poziomie f/3,1-5,6, co ma znaczenie dla zdjęć przy słabym oświetleniu, a głównie takie będę wykonywał.
Od 2-ch dni siedzę w necie i szukam aparatu i muszę przyznać, że jego wybór to jest nie lada wyzwanie. Telewizor, telefon, drukarka przy wyborze aparatu to pikuś. Ten model polecono mi w 2 sklepach internetowych. Z góry dziękuję za wszelki porady i sugestie.

Proszę o szybką pomoc ( w miarę możliwości) ponieważ w poniedziałek muszę zadeklarować jaki ma być model.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 24 Lis, 2012   Re: Fuji FinePix S 2980-czy robi zdjęcia z bliska 30-40cm, i

Cytat:
Zamierzam kupić aparat Fuji FinePix S2980, -jestem zielony w temacie fotografii :oops:

Od czegoś trzeba zacząć by potem wiedzieć w jakim kierunku się rozwijać.

Cytat:
Aparat ma służyć przede wszystkim do zdjęć wewnątrz pomieszczeń w tym szczególne zdjęć dokumentów z odległości ok.30-40cm .

On ma ekwiwalent 28mm, to nie jest z byt szeroki kąt, ale nie wiem co chcesz fotografować w tych pomieszczeniach, za to przy takiej maksymalnej ogniskowej to możesz fotografować kartki z innego pomieszczenia :)

Cytat:
Ogólnie to chyba w tej klasie cenowej nie jest zły?. Dla mnie ważne jest, że są baterie AA (nie akumulator dedykowany-dla profesjonalistów zapewne tak)

Nie jest zły, tylko czy nie wolałbyś czegoś o mniejszych gabarytach. Nie sugeruj się tym, że aparat ma baterie AA, bo praktycznie do wszystkiego można kupić chińskie baterie na zapas o podobnej wydajności jak oryginał.

Cytat:
oraz ma wizjer.

wizjerek :) to miniaturowy wyświetlacz + soczewka i nie działa jak w lustrzankach. Częściej będziesz fotografował na matrycy, szczególnie dokumenty.

Cytat:
Najbardziej obawiam się jasności przysłony (może nie mylę parametru :wink: ) na poziomie f/3,1-5,6, co ma znaczenie dla zdjęć przy słabym oświetleniu, a głównie takie będę wykonywał.

Jasność obiektywu ma głównie znaczenie do głębi ostrości. Do fotografowania dokumentów będziesz używał trybu macro, a w trybie auto, aparat będzie posiłkował się podnoszeniem ISO. Zawsze pozostaje ci lampa błyskowa. W ostateczności możesz dokupić nawet tanią lampę byle z obsługą trybu Slave (lub fotocelę).

Cytat:

Od 2-ch dni siedzę w necie i szukam aparatu i muszę przyznać, że jego wybór to jest nie lada wyzwanie. Telewizor, telefon, drukarka przy wyborze aparatu to pikuś. Ten model polecono mi w 2 sklepach internetowych. Z góry dziękuję za wszelki porady i sugestie.

Proszę o szybką pomoc ( w miarę możliwości) ponieważ w poniedziałek muszę zadeklarować jaki ma być model.

Fotografować pomieszczenia i dokumenty to możesz nawet telefonem komórkowym :)

Laik_men
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Lis, 2012   Re: Fuji FinePix S 2980-czy robi zdjęcia z bliska 30-40cm, i

Dzięki fest za odzew.
Cytat:
On ma ekwiwalent 28mm, to nie jest z byt szeroki kąt, ale nie wiem co chcesz fotografować w tych pomieszczeniach, za to przy takiej maksymalnej ogniskowej to możesz fotografować kartki z innego pomieszczenia :)

W pomieszczeniu zdjęcia okolicznościowe oraz fotki urządzeń elektrycznych, podzespołów samochodowych ( forum "Elektroda") no i przede wszsytkim dokumenty: faktury, umowy, raporty i takie tam w pracy.

Cytat:

Nie jest zły, tylko czy nie wolałbyś czegoś o mniejszych gabarytach. Nie sugeruj się tym, że aparat ma baterie AA, bo praktycznie do wszystkiego można kupić chińskie baterie na zapas o podobnej wydajności jak oryginał.

Podchodzę do tego praktycznie, AA mogę kupić wszędzie nawet jak zapomnę akumulatorków, albo się wyładują. Z dedykowanymi już gorzej, trzeba zawsze pod ręka mieć ładowarkę. Czytałem na innym forum, że za kilka lat może byc problem z danym egzemplarzem dedykowanego, bo producent zakończył serie itd..., no chyba że się mylę

Cytat:

wizjerek :) to miniaturowy wyświetlacz + soczewka i nie działa jak w lustrzankach. Częściej będziesz fotografował na matrycy, szczególnie dokumenty.

Więc jak to działa?, jak np. siądzie bateria to przez "wizjerek" nie zrobię zdjęcia?

Cytat:
Jasność obiektywu ma głównie znaczenie do głębi ostrości. Do fotografowania dokumentów będziesz używał trybu macro, a w trybie auto, aparat będzie posiłkował się podnoszeniem ISO. Zawsze pozostaje ci lampa błyskowa. W ostateczności możesz dokupić nawet tanią lampę byle z obsługą trybu Slave (lub fotocelę).

Czy to oznacza, że ta lampa na wyposażeniu nie podoła?

Cytat:
Fotografować pomieszczenia i dokumenty to możesz nawet telefonem komórkowym :)

Do tej pory tak robiłem, ale niestety nie zawsze wychodzi. Np. w sądzie, nie ma możliwości lepszego oświetlenia akt ( już sam fakt, że sekretarka pozwoli skorzystać ze stolika to dużo :( , a o lampie nie ma co marzyć )

Teraz to już nic nie wiem :( , zmasakrowałeś mój punkt widzenia.

Czy mógłbyś zatem polecić mi jakiś inny model?. Zawsze wychodzę z założenia , że "wodotryski" w sprzęcie nie są potrzebne, ale tutaj niestety nie mogę dojść do ładu. Kiedyś dawno dawno temu w kiosku można było kupić tylko jeden aparat "druh" - eh to były czasy...

Wojmistrz 
Obserwator

Cytat:
Dzięki fest za odzew.

Proszę :D

Cytat:
W pomieszczeniu zdjęcia okolicznościowe oraz fotki urządzeń elektrycznych, podzespołów samochodowych ( forum "Elektroda") no i przede wszsytkim dokumenty: faktury, umowy, raporty i takie tam w pracy.

Da radę. Jeśli nie potrzebujesz z bliska sfotografować całej ściany to będzie ok. Jeśli potrzeba robisz kilka fotek z jednego miejsca i składasz programami do składania panoram itp.

Cytat:
Podchodzę do tego praktycznie, AA mogę kupić wszędzie nawet jak zapomnę akumulatorków, albo się wyładują. Z dedykowanymi już gorzej, trzeba zawsze pod ręka mieć ładowarkę. Czytałem na innym forum, że za kilka lat może byc problem z danym egzemplarzem dedykowanego, bo producent zakończył serie itd..., no chyba że się mylę

Nie neguję, po prostu nie powinno to być wykładnikiem. Żona używa Canona IS210 i bateria wystarcza na dłuuuugo. Jeszcze nigdy nie potrzebowała użyć zapasówki.

Cytat:
Więc jak to działa?, jak np. siądzie bateria to przez "wizjerek" nie zrobię zdjęcia?

Dokładnie tak. po włączeniu może wyświetlać na jeden z dwóch LCD. Jeden to ten duży z tyłu, a drugi to malutki w miejscu wizjera powiększany przez soczewkę korekcyjną. On po prosu zużywa mniej prądu.

Cytat:
Czy to oznacza, że ta lampa na wyposażeniu nie podoła?

Nie wiem jak silną ma lampę, ale zazwyczaj to GN7 może troszkę mocniejsza. Dla przykładu nowoczesne lampy mają nawet GN58. GN (Guide Number) określa maksymalną moc błysku lampy. Parametr ten jest proporcjonalny do iloczynu odległości od obiektu i zastosowanej wartości przysłony.

Cytat:
Do tej pory tak robiłem, ale niestety nie zawsze wychodzi. Np. w sądzie, nie ma możliwości lepszego oświetlenia akt ( już sam fakt, że sekretarka pozwoli skorzystać ze stolika to dużo :( , a o lampie nie ma co marzyć )

Moja żona fotografuje ciuchy. Fotografuje wspomnianym kompaktem. Dostała do tego dwie lampy błyskowe YN560 które są ustawione w trybie Slave 1. Testowałem zdjęcia telefonem SE K800i + stara lampa błyskowa (GN26) + najtańsza fotocela - rewelacja.

Cytat:
Teraz to już nic nie wiem :( , zmasakrowałeś mój punkt widzenia.

Ojtam, ojtam :D po prostu do tego co potrzebujesz nie potrzeba super zooma - czym większa krotność zooma tym o jakości samej optyki możesz zapomnieć.

Cytat:
Czy mógłbyś zatem polecić mi jakiś inny model?. Zawsze wychodzę z założenia , że "wodotryski" w sprzęcie nie są potrzebne, ale tutaj niestety nie mogę dojść do ładu. Kiedyś dawno dawno temu w kiosku można było kupić tylko jeden aparat "druh" - eh to były czasy...

Ile możesz na to wydać?

Laik_men
[Usunięty]

Wysłany: Nie 25 Lis, 2012   

Wojmistrz napisał/a:
składasz programami do składania panoram itp.

No coś Ty :wink: ,jak "coś" składam to siebie do snu :smile: . Na poważnie, nawet nie myślę o takim profesjonalnym podejściu do fotografii. No chyba, że mnie wciągnie :?: ,

Wojmistrz napisał/a:
Żona używa Canona IS210 i bateria wystarcza na dłuuuugo. Jeszcze nigdy nie potrzebowała użyć zapasówki.

A może być tak, że za parę lat nie dokupi baterii?, nie wiem jak to działa na tym rynku?.

Wojmistrz napisał/a:
Nie wiem jak silną ma lampę, ale zazwyczaj to GN7 może troszkę mocniejsza

Tego chyba nie ma w opisie parametrów, sprawdzałem na kilku stronach. Jak to jest?, w miejsce lampy z wyposażenia wkłada się inną?, czy też musi być gniazdo osobne?

Wojmistrz napisał/a:
Moja żona fotografuje ciuchy. Fotografuje wspomnianym kompaktem. Dostała do tego dwie lampy błyskowe YN560 które są ustawione w trybie Slave 1

Wiem, że to głupio zabrzmi :oops: , dwie lampy jednocześnie?

Wojmistrz napisał/a:
Testowałem zdjęcia telefonem SE K800i + stara lampa błyskowa (GN26) + najtańsza fotocela - rewelacja.

Zdjęcia czego?, czy z bliska, fotocela? - to nie ma nic wspólnego z resocjalizacją? :wink:
Tak na marginesie mam jeszcze z dawnych czasów lampę błyskową (nieużywaną) taką wielkości 2-ch paczek papierosów, czy ona może się jeszcze do czegoś przydać, tak w ogóle?, oczywiście nie do współczesnych aparatów.

Wojmistrz napisał/a:
Ojtam, ojtam po prostu do tego co potrzebujesz nie potrzeba super zooma - czym większa krotność zooma tym o jakości samej optyki możesz zapomnieć.

Tutaj jest podobnie jak z pixelami, facet w sklepie powiedział, aby nie brac więcej jak 8megapixeli, bo wtedy zdjęcia wychodzą ziarniste, kolega podpowiada im więcej tym lepiej. Kurcze, aby kupić aparat trzeba by jakiś fakultecik z fotografii skończyć :wink:

Budżet ok. 650 pln, raczej bym preferował baterie AA, dla mnie to będzie praktyczniej, no chyba, że kupię od razu 6 akumulatorków :wink:

Wojmistrz napisał/a:
Moja żona fotografuje ciuchy

Zostawiłem na koniec. Achhhhhhhh te żony :grin: :grin: :grin: ,- taka połowica to skarb. Ja nienawidzę robić zakupów :!: :!: :!: ,-szczególnie ciuchów. Teraz wyślę tę moją księżniczkę z aparatem, napstryka fotek i potem pójdzie 2-gi raz (ona lubi) i kupi dla swego władcy spodnie, sweterek, inne. Nawet nie przypuszczałem, że ten aparat tak szybko jest mi już potrzebny :grin: .
Dziękuję bardzo za pomoc, próbowałem na Elektrodzie ale niestety....

Wojmistrz 
Obserwator

Laik_men napisał/a:
A może być tak, że za parę lat nie dokupi baterii?, nie wiem jak to działa na tym rynku?.

Za parę to dokupisz, za paręnaście możesz nie mieć już szczęścia, ale czy za paręnaście będzie ten aparat jeszcze działał? Pora tym ta bateria to tylko ukształtowana obudowa z plastiku z ogniwami w środku i pewnie za 20 lat też będzie można je wymienić, jedynie co to zmieni się ich pojemność. Na tym polega regeneracja baterii do laptopów których niema na rynku od wielu lat. Zero obaw, serio.

Laik_men napisał/a:
Tego chyba nie ma w opisie parametrów, sprawdzałem na kilku stronach. Jak to jest?, w miejsce lampy z wyposażenia wkłada się inną?, czy też musi być gniazdo osobne?
...
Wiem, że to głupio zabrzmi :oops: , dwie lampy jednocześnie?
Wbudowane lampy zazwyczaj są słabe. Wychodzi na to że tu jest GN8. W pokoju, na imprezie "u cioci" itd, powinna dać radę. Do dokumentu też, ale tu idzie niebezpieczeństwo zasłonięcia części kadru przez obiektyw. Niestety ten model aparatu nie jest wyposażony w miejsce na dodatkową lampę błyskową czyli Złącze hot-shoe, ale wbudowaną lampą możesz wyzwalać zewnętrzne lampy błyskowe.

Laik_men napisał/a:
Tak na marginesie mam jeszcze z dawnych czasów lampę błyskową (nieużywaną) taką wielkości 2-ch paczek papierosów, czy ona może się jeszcze do czegoś przydać, tak w ogóle?
Tak, może się przydać, nawet do najnowszych aparatów. Taką lampę możesz użyć do doświetlenia fotografowanego miejsca właśnie przez podpięcie do niej fotoceli. To jest taka fotokomórka, która podłączona do lampy błyskowej zamiast aparatu fotograficznego, po ujrzeniu światła z innej lampy (czyli np z kompaktu) wyzwala błysk tej do której jest podłączona.

Laik_men napisał/a:
Tutaj jest podobnie jak z pixelami, facet w sklepie powiedział, aby nie brac więcej jak 8megapixeli, bo wtedy zdjęcia wychodzą ziarniste, kolega podpowiada im więcej tym lepiej. Kurcze, aby kupić aparat trzeba by jakiś fakultecik z fotografii skończyć :wink:

Budżet ok. 650 pln, raczej bym preferował baterie AA, dla mnie to będzie praktyczniej, no chyba, że kupię od razu 6 akumulatorków :wink:
Teoretycznie przeskok 3Mpx był zrównaniem jakości małej klatki z cyfrą dla odbitki 10x15, czy to prawda... nie wiem, ale zawsze łatwiej jest coś wykadrować/wyciąć z większego zdjęcia niż z małego. Za te pieniądze można kupić wiele sprzętu i świetnie się zorganizować do pracy z aparatem.

Wojmistrz napisał/a:
Moja żona fotografuje ciuchy
Fotografuje ciuchy na sprzedaż. Robi to w pokoju w spartańskich warunkach ale to nie stanowi problemu (tak ją tego nauczyłem). Na drzwi zawiesza kawałek tkaniny jako tło. W dwóch miejscach kładzie odpowiednio ustawione lampy błyskowe z (pseudo) softboxami i pstryka z lampą ustawioną na minimum.

Dzisiejsze nie dedykowane lampy błyskowe najczęściej posiadają tryb manualny (M), tryb Slave 1 (S1) czyli wyzwolenie pierwszym błyskiem i tryb Slave 2 (S2) omijający błysk pomiarowy z nowoczesnych lustrzankach. Na to samo pozwala podłączenie fotoceli do lampy, aczkolwiek większość fotocel działa w trybie S1 i nie posiada przestawienia na S2. Na twoje potrzeby wystarczy najtańsza, najprostsza fotocela o ile będziesz fotografował bez użycia opcji redukcji czerwonych oczu. Nie wiem jak z wygodą, czy masz to jak nosić i musiał byś przemyśleć montaż, ale może okazać się, że lepiej ci będzie kupić malutki aparat z gorącą stopką i dołożyć lampę (nawet tą starą jeśli jest mocniejsza od wbudowanej) i do tego składany mini softbox/dyfuzor? Jeśli aparat posiada miejsce statywowe, można do niego zamocować specjalną listwę i przyłączyć doń lampę. Równie dobrze może okazać się, że zrobisz super zdjęcia samym aparatem tak jak jest :D

Laik_men
[Usunięty]

Przeanalizuję to wszystko o czym mowa wieczorem, najpóźniej jutro (już tak mam łeb jak sklep), zaraz muszę niestety wyjechać i wrócę w najgorszym wypadku jutro.
Wojmistrz napisał/a:
Za te pieniądze można kupić wiele sprzętu i świetnie się zorganizować do pracy z aparatem.

Czy mógłbyś "rzucić" jakimiś konkretnymi egzemplarzami?. Problem w tym, że do jutra muszę podjąć decyzję o zakupie :???:

[ Dodano: Nie 25 Lis, 2012 14:01 ]
Minęło ponad 60 min. więc nie mogę zmienić postu :cry: (zapewne ten się dopisze?). Jestem w drodze i mam ograniczone możliwości (internet). W moim budżecie tj. ok 650 zł nie mogłem znaleźć wartości przysłony poniżej 3,1 co ma znaczenie przy robieniu zdjęć z bliska i przy słabszym oświetleniu. Kolega mi pomaga i podrzucił takiego canona :
http://www.mediamarkt.pl/...CFc2R3godiWwABw
przysłona 2,8 - czy to jest lepiej aniżeli 3,1-5,6 jak fuji 2980,-chodzi oczywiście o zastosowanie w praktyce, czy też różnica nie za wielka?

Ponadto ma mniejsze zoomy, co też w moim przypadku działa na korzyść, jedyny minus brak AA.

Wojmistrz 
Obserwator

Trzeba ustalić jedną sprawę. Każdym nowym aparatem dziś zrobić dość dobre zdjęcia pomieszczeń i dokumentów. Gorzej z tą ciemnością, ale do fotokopii nie potrzeba super jakości. Moim zdaniem powinieneś kupić cokolwiek co miało premierę w ciągu ostatnich dwóch lat. Najlepiej aby miało możliwość przyłączenia lampy bo jeśli okaże się że nie oświetla ci tego co fotografujesz odpowiednio, to dokupisz lampę i jakiś dyfuzor. Dla przykładu taka lampka (super cena do mocy) http://www.ebay.co.uk/itm...=item3a7b775a43 i taki pseudo softbox http://www.ebay.co.uk/itm...=item20cadb4694

Laik_men
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Lis, 2012   

Ok. dzięki, zatem szukanie od nowa tj. aparatu z uchwytem na dodatkową lampę, -będzie praktyczniej :smile: . Szkoda tego canona bo miał najjaśniejszy obiektyw w moim przedziale cenowym :cry: .

[ Dodano: Pon 26 Lis, 2012 15:57 ]
Oj namieszało się dzisiaj :wink: , budżet wzrósł do 1100zł. i trzeba rozpocząć poszukiwanie od nowa :sad:

Odpowiedz do tematu