Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Lis, 2012 Panasonic Lumix DMC-FZ200 czy Fujifilm X-S1
Witam,
Zalezy mi na kupnie aparatu kompaktowego z wyzszej polki z duzym zoomem, dobra jakoscia zdjec (tazke noca) i manualnymi trybami. MOje poszukiwania doprowadzily mnie do wlasnie dwoch wspomnianych aparatow (odrzucajac w miedzy czasie np canona sx40/50).
FZ200 ma stala f2.8 (czego nie ma X-S1), natomiast X-S1 ma wieksza matryce, manulany zoom (ring na obiektywie - co uwazam za duzy plus) ... i kosztuje 200 dolarow wiecej niz FZ200 (jestem w Australii, FZ200 mozna miec za $500, X-S1 $700).
Pytanie moje: czy X-S1 robi lepsze jakosciowo zdjecia od FZ200 (bo ma np wieksza matryce) i czy jezeli faktycznie robi lepsze to o tyle sa one lepsze ze warto dorzucic te $200 dol ? (pamietajac trzeba o tym tez ze FZ200 ma stale f2.8 czego XS-1 nie ma...)
Chyba ze macie jeszcze jakas alternatywe dla tych dwoch apartow ? (ja jeszcze myslalem o sony CyberShot HX200V - ale wydaje mi sie ze ustepuje on dwom powyzszym aparatom)
aha i zalezy mi na zoomie czyli np canon G1X odpada i nie chce na razie kupowac SLR-ow
Na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM masz poprównanie różnych aparatów w tym też i tych modeli na różnym iso. Przy napisie "Display Current | All Cameras" wciśnij All to będziesz miał dostępnych więcej modeli aparatów i porównuj. Według mnie do iso 200 przeważa FZ200, iso 400 wyrównane, a powyżej trochę lepiej XS1. Ale jasny obiektyw f2,8 w FZ200 pozwoli Ci na używanie niższych iso jak w XS1 i w takich sytuacjaxh przewaga panasonica będzie zdecydowana. Ja bym brał FZ200 i na dodatek jeszcze tańszy . W XS1 czasami powstają orby przy odblaskach świetlnych, więc XS1 wogóle według mnie odpada. W X10 wymieniają matryce, ale czy w XS1 też to wątpię.
@ Sunders & Mrawi - dzieki za okreslenie sie, szczeze powiedziawszy tez bylem bardziej nastawiony na panasa niz fuji ( i nie chodzi tylko tutaj o cene).
@Sunders, to wg. Ciebie jakim aparatem mozna robic dobre zdjecie noca ?:)
[ Dodano: Nie 25 Lis, 2012 11:10 ]
Wojmistrz napisał/a:
thot napisał/a:
z duzym zoomem,
Zależy ci na krotności, czy jak najdłuższej ogniskowej?
nie zalezy mi jak najdluzej ognioskowej (dlatego np igonoruje sx 50 hs jego 1200m i 50 krotny zoom) FZ200 i jego 24 krotnym zoom mi jak najbardziej wystarcza, najbardziej mi chodzi o to zeby byl jasny obiektyw na kazdej ogniskowej (wiadomo nie trzeba uzywac wyskiego ISO ktoreg powoduje szumy) i.... po drugie niezlej jakosci zdjec. ( ktory kompkatowy megazoomiec ma najlepsza)
thot, jasny obiektyw na każdej ogniskowej i 24-krotny zoom to są nadal rzeczy nie do pogodzenia. Megazoom i dobra jakość zdjęć to także coś, co niekoniecznie się łączy. Zależy jakie kto ma wymagania. Czytałeś p. takie testy na portalu?
thot, jasny obiektyw na każdej ogniskowej i 24-krotny zoom to są nadal rzeczy nie do pogodzenia. Megazoom i dobra jakość zdjęć to także coś, co niekoniecznie się łączy. Zależy jakie kto ma wymagania. Czytałeś p. takie testy na portalu?
@ammis zgadzam sie z Toba w 100 proc... nie ma sensu przeplacac, jak sie jest amatorem, nie dosc ze duzo wiecej pieniadzy to trzeba zonglowac obiketywami. w fz200 jest spory zakres ogniskowych i duzy zoom. Na pewno sie traci na jakosci zdjec, ale mysle ze jakos zdjecie bedzie zdecydowanie sie roznila od tgo co jest w zwyklych kompaktach za pare set zl... a lustrznake zawsze sobie mozna potme dokupic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10