Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 02 Cze, 2008 Pierwszy aparat z prawdziwego zdarzenia dla amatorki
Witam,
Jestem nowa na forum i zielona jeśli chodzi o lustrzanki cyfrowe - chociaż po przeczytaniu tyle tematów na Waszym forum - nabieram wprawy
Jestem posiadaczką cyfrówki - BenQ DC 1000 ... przyznaje się bez bicia - gdy aparat kupowałam 1,5 roku temu - poleciałam na pixele.. Teraz natomiast bardziej zafascynowana fotografią ( ) postanowiłam, że czas na zakup aparatu z prawdziwego zdarzenia
Mój budżet wynosi do 2200 zł, najchętniej kupiłabym aparat już dziś ale wcześniej muszę na niego zarobić - tak więc zakup planuje gdzieś pod koniec wakacji..
A teraz najważniejsze : interesuje mnie najbardziej fotografia macro, ale nie tylko. Cenię sobie dobrą ostrość i nasycone kolory.
Już pisałam w Shout Boxie - pomógł mi Mnich (dzięki wielkie)
Ale chcę poznać zdanie innych Tak więc co proponujecie ? Dodam jeszcze, że będę chciała w przyszłości w aparat inwestować : nowe obiektywy itp.
I masz super zestaw do makro- pełną kontrolę nad ekspozycją.
Oczywiście użytkowanie takiego zestawy wymaga ostrzenia ręcznego, co w fotografi makro jest oczywistą oczywistością.
Dodatkowo ten obiektyw pięknie rysuje i daje bardzo ostre obrazy przy przesłonie 4-5.6.
Pozatym sam korpus D80 daje większe -MZ - możliwości niż nowsze D60.
Gdy już Ci się znudzi w systemie nikona znajdziesz wiele ciekawych obiektywów w tym te do makro.
Oczywiście można też zaopatrzyć się w dobre- jak na początek - obiektywy kitowe typu 18-55 , 18-70.
Pozdrawiam
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 02 Cze, 2008
mnich napisał/a:
co w fotografi makro jest oczywistą oczywistością.
to nie jest oczywistą oczywistością, jak tylko mój aparat może złapać ostrość, to ustawiam na AF
A ja myślę, że do macro najlepiej byłoby kupić używanego eosa 350d / d70s + rasowe szkło do macro
Wydaje mi się, że propozycja Mnicha [D80+N50] jest bardzo racjonalna:
1. za rozsądne pieniądze można uzyskać naprawdę niezłą jakość,
2. N50/1.8 to lekki, jeden z tańszych ale bardzo przyzwoitych optycznie obiektywów.
Jeśli myślisz o makro, to uwzględnij w planach też: statyw, głowicę i lampę.
MC wiem o Tym i uwierz, że niezmiernie się z tego cieszę ale nie zaszkodzi posłuchać rad innych ;]
Mnich - czy ten obiektyw sprawdza się też w innych sytuacjach niż macro ? I mam ( pewnie głupie) pytanie : czy jest w nim zoom ? ^^'' a i czy w kitowych też jest ?
Jeśli do tego czasu wejdzie na rynek następca D80 (może D90), na pewno spowoduje to obniżenie ceny D80.
Nic tylko się cieszyć.
A co do pytania do mnicha o obiektyw (50 1.8) to odpowiadam, że jest on stałoogniskowy, co oznacza ni mniej ni więcej tylko zoom "nożny"
Jeśli chodzi o zakup lustrzanki to warto popatrzeć na ofertę RTV Euro Agd (tam kupiłem swoją). Może sprzedają trochę drożej niż w fotojokerze, ale obecnie na 30 rat 0%, czego fotojoker prawdopodobnie nigdy nie zaproponuje. http://www.euro.com.pl/cy...d-80-body.bhtml
Ostatnio zmieniony przez MichalP Pon 02 Cze, 2008, w całości zmieniany 4 razy
Obiektyw Nikkor 50 mm f /1.8 to obiektyw stało ogniskowy, co należy czytać że ma zoom 1x. Nadrabia to doskonałymi parametrami- piękny bokeh, daje na matryce dużo światła, i jest bardzo ostry przy przysłonie f/4 do f/5.6.
Portret, pejzażyk- tu sprawdzi się doskonale.
Zresztą zapytajmavierk'a, On opowie Ci więcej.
A te kitowe w zestawach np. 18-135mm też są stało ogniskowe ?
Ten akurat jest zmiennoogniskowy, czyli, że stojąc w tym samym miejscu możesz uchwycić zarówno panoramę (przy ogniskowej 18) jak i jakiś jej wycinek albo szczegół (135)
W podanym przez Ciebie przykładzie 18-135 mm oznacza że ogniskową możemy płynnie regulować w zakresie od 18 do 135 mm. Krotnośc zoom'u uzyskamy dzieląc maksymalną ogniskową przez minimalną czyli 135/18.
Co więcej miałem ten obiektyw akurat z D80. Też coś tam można z niego wykrzesać, ale jego budowa i żywotność sprawią że go trzeba będzie zmienić, a wiec wydać znów pieniążki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9