Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 25 Lis, 2012
Mark II czy Mark III?
Autor Wiadomość
homar6 
Początkujący
homar6

Wysłany: Nie 25 Lis, 2012   Mark II czy Mark III?

Czesc zbieram sie do zakupu jednego z tych aparatow? I zastanawiam sie czy warto wydac 2000£ na M3 skoro jestem amatorem. ( nie zyje z robienia zdjec )
Mowie za AF w M2 jest wolne ale do zdjec krajobrazow gdzie glownie bede bawil sie na manualu , super szybkie AF jest tak istotne?
Czy nie lepiej zaoszczedzic okolo 800£ i kupic dobra lampe do M2?

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 25 Lis, 2012   

Czym robisz teraz zdjęcia?

homar6 
Początkujący
homar6

60D plus 17-40 i 24-105

Wojmistrz 
Obserwator

To dozbieraj do MKIII (o ile mówimy o 5D :twisted: )

homar6 
Początkujący
homar6

hmm pomysle jeszcze ale dzieki

Wojmistrz 
Obserwator

Jeśli stać ciebie na zakup 5D MKIII to raczej nie ma się nad czym zastanawiać, chyba, że boisz się, że nie wykorzystasz jego potencjału. MKII to najlepsze rozwiązanie na aby mieć w miarę dobry sprzęt i za dużo nie wydać, ale u większości Canoniarzy w zestaw marzeń wchodzi MKIII + jasna eLka. To moje zdanie czytając to forum i moje własne odczucie co do przyszłej puszki.

siosio 
Maniak

Do robienia krajobrazu szybki AF nie jest ci potrzebny. W zupełności wystarczy ci M2.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 25 Lis, 2012   Re: Mark II czy Mark III?

Skoro już się przemęczyłaś z tymi dwoma szkłami pod FF i 60D, to chyba warto zwieńczyć to zakupem odpowiedniego korpusu ;)
homar6 napisał/a:

Mowie za AF w M2 jest wolne ale do zdjec krajobrazow gdzie glownie bede bawil sie na manualu , super szybkie AF jest tak istotne?

Wyszło takie "w sumie to nie będę jeździł tym samochodem, ale czy nie jest on za wolny?" ;)
Czy te krajobrazy są ruchome, a wręcz poruszają się szybko, czy może przewidujesz jednak kilka innych zastosowań, gdzie ważny może być szybki AF?
homar6 napisał/a:

Czy nie lepiej zaoszczedzic okolo 800£ i kupic dobra lampe do M2?

Do krajobrazu?

Wojmistrz 
Obserwator

Piszecie tak jak by każdy miał osobną puszkę do wszystkiego. Osobno portret, osobno impreza u cioci i osobno pejzaż. Eh...

komor 
Moderator

Wojmistrz, dlatego właśnie się lotofag dopytuje. Jeśli pytający homar6 będzie jednak stosował to także do czegoś innego niż krajobraz, to 5DIII może być lepszym rozwiązaniem. Ale jeśli nie ma ani lampy ani żadnych przyzwoitszych obiektywów niż 17-40 i 24-105 to ja bym się skupił na uzupełnieniu szklarni. Więc jak zwykle zależy od priorytetów. 5DIII jest drogie, może za drogie, ale niewątpliwie w stosunku do Mark II dopłaca się za konkretne usprawnienia, nie tylko nowy numerek. Pytanie tylko czy potrzebujemy taki superszybki i supercelny AF do użytkowania go z 17-40 i 24-105. I do czego, bo na pewno do krajobrazów nie jest potrzebny.

homar6 
Początkujący
homar6

Ok Panowie.
zakupilem Mark 3 czekam na dostawe.
Przemyslalem to i mimo ze do potrzeb amatorskich to traktuje to jako zakup za dobrych kilka lat wiec na pewno przyda sie nie tylko do krajobraz.
Dzieki za porady i teraz pozostalo mi tylko splacac moj aparacik :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor, widzisz i nie grzmisz ... co to za aparaty Mark II i Mark III bo nie wiem ? :wink:

Z wypowiedzi niektórych można odnieść wrażenie, że jak coś nie stoi w miejscu, to 5D Mk II nie da się zrobić zdjęcia. Ludzie dajcie spokój ...

Wojmistrz napisał/a:
Piszecie tak jak by każdy miał osobną puszkę do wszystkiego.
Każdy pewnie nie ma, ale nie jest to taki głupi pomysł.
Ja na przykład, gdybym aktualnie miał kupić aparat do wszystkiego, to wcale nie kupiłbym 5D Mk III, tylko 5D Mk II lub 6D i do tego jeszcze 7D. W sumie cena podobna, a mając kilka obiektywów, możliwości fotograficzne i uniwersalność znacznie większe.

mozer 
bo Pentax

Mark III i IV to były torpedy stosowane na okrętach podwodnych ;)

komor 
Moderator

B o g d a n napisał/a:
Z wypowiedzi niektórych można odnieść wrażenie, że jak coś nie stoi w miejscu, to 5D Mk II nie da się zrobić zdjęcia. Ludzie dajcie spokój ...

To jest właśnie internetowa zasada zaostrzania opinii przy każdym następnym powtórzeniu przez nową osobę. :) Zupełnie nie wiem jak ci biedni fotografowie robili te nieszczęsne zdjęcia ślubne piątką pierwszej i drugiej edycji przez ostatnie 8 lat…

MM 
GORSZY SORT POLAKA

komor napisał/a:
Zupełnie nie wiem jak ci biedni fotografowie robili te nieszczęsne zdjęcia ślubne piątką pierwszej i drugiej edycji przez ostatnie 8 lat…

Moje 5D skończyło już 6 lat i cały czas "da się". Jest tylko jedno ALE. Bierzemy do ręki korpus z prawdziwym AF-em i wszystko nagle staje się TAK BANALNIE PROSTE...
Ja świetnie wiem, że ktoś w czymś daje radę i nawet nieźle to komuś wychodzi. Jest też coś takiego jak wygoda, powtarzalność i KOMFORT PRACY. Ten ostatni przy wersji Mk III piąteczki jest niepowtarzalny i wart zainwestowania.

Odpowiedz do tematu